Tisztelt Hitelnet!

Választ kérek az alábbi kérdéseimre:
Ismerőseim kb. 6 éve ingatlaneladásból származó saját forrás igénybevételével, valamint építési kölcsön felvételével családi ház építésébe kezdtek. Két kiskorú gyermek után igénybe vették a szocpol kedvezményt. A ház a használatba vételi engedélyt megkapta, a család nem részletezendő okok miatt ezt követően szétköltözött. A feleség, és a két gyermek új lakóhelyre költözött, a férj a házban maradt.

A válás közös megegyezéssel történő kimondásában elvi megegyezés született, azonban a szocpol visszafizetéséről egyértelmű választ nem kaptak. A feleség részéről szocpol átjegyzésére lehetőség nincs, mivel jelenlegi kapcsolatában a tulajdonjog szerzés lehetősége kizárt. A hitelt folyamatosan fizetik.

Kérdésem: Ebben az esetben keletkezik-e szocpol visszafizetési kötelezettség, és az kit terhel? Válás kimondása esetén a feleség a tulajdonjogról lemondana, de ezt követően a hitel további visszafizetése a házban maradó volt házastársat terheli-e?

Várom válaszukat.
Köszönettel.
István

Kedves István!

A szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül az alábbi esetekben merül fel a visszafizetési kötelezettség:

a) a lakást lebontják - kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé -,
b) a lakást elidegenítik - kivéve, ha az elidegenítés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény rendelkezései szerint az állam nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelő Zrt. részére történik - és nem történik másik lakásszerzés,
c) a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál,
d) a lakás használatát harmadik személynek átengedik,
e) a lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják.

A volt házastársak kötelesek a házasságfelbontás tényét a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a Kincstár támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szervének bejelenteni. Ha a bejelentés még nem történt meg, akkor ezt pótolni kellene. Az esetlegesen felmerülő visszafizetési kötelezettségről ezt követően tehát a Kincstár tud pontos tájékoztatást adni az érintetteknek a további részletek ismeretében.

Ami a hitelt illeti, ha a feleség lemond tulajdonjogáról, akkor a hitelfolyósító bank hozzájárulásával léphet ki a hitelszerződésből is. Ennek lehetőségéről, feltételeiről az érintett banknál kérhető tájékoztatás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Válás után volt férjem jogosulatlanul vette igénybe a szocpolt két gyerek után. Most kéri, hogy mondjak le az emiatt még fennálló részemről a házból. A hitelt kifizették már. Kérhetem, hogy a szocpol erejéig ne töröljék ez arányban a tulajdonjogomat?

Tisztelt Hitelnet!
Egy ismerősömnek szintén vissza kellene fizetnie a szocpolt, mert elmulasztotta a lakcímét igazoló fénymásolatot beküldeni.
Van még lehetősége pótolni? Illetve hová küldje be az igazoló iratokat?
Köszönöm a választ!
Ernesztina

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben régi ház vásárlásra kértünk lakástámogatást 4 gyermekre, ami 2,2M volt. Időközben végrehajtó a volt férjem miatt felbontotta a szerződést. 2019 decemberben eladtam a házat és 2,5M Ft-ot fizettem vissza.
Esetleg idán 3 gyermekre ebben az esetben igényelhetek csokot?
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A szocpolt egyedülállóként vettem fel, de a gyermekeim kikerültek a háztartásomból, a ház nekem maradt!
Érdeklődni szeretnék, hogy a házat megtartsam, kinek kell visszafizetni a szocpolt?

Egy kérdésem lenne!
A bedőlt devizahitelünk miatt kellett visszafizetnünk a szocpolt úgy, hogy a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta a lakásunkat. Mi közben a lakást visszaadtuk, már más bérlője van. De úgy hallottam, hogy ezt jogtalanul követelték vissza, és erről bírói határozat van.
A kérdésem az lenne, hogy visszaigényelhetjük-e azt, amit befizettünk?
A választ köszönöm!
Üdvözlettel: Katalin

Üdvözlöm,

2017-ben váltunk el és 2017-ben költöztem el 2 gyermekkel, a volt férj abban az ingatlanban maradt, amire az utólagos szocpolt igényeltük és ebből tisztázta ki az ingatlan fennmaradt banki hitelét. A volt férj tulajdonában van 100%-ban az ingatlan (amikor vette már együtt éltünk). Vagyoni megállapodásunk volt, de gyakorlatilag egy fillért még nem láttam, mert egy félkész ház eladásához kötöttük és a bíróság előtt elmaradt az utólagos szocpol rendezésének kérdése. Lakásvásárlás előtt állok, ami nagyrészt banki hitelből tudok megvalósítani, mivel a volt férjem mindent megtesz, hogy szinte ne kapjak semmit, de az adósságok felét álljam.
Mire számíthatok,az utólagos szocpol felét vissza kell fizessem vagy a másik félnek kell fizetnie? A gyermekek után járó kedvezményt visszafizetés esetén még igényelhetném?

Válaszát előre is köszönöm!

2014-ben elváltunk. A férjem kapta meg a lakás használati jogot. Mi ideiglenes lakcímen lakunk, de az állandó lakcímünk megmaradt. Kifizetve még nem vagyok a közös ingatlanból. Lefoglalóztunk a két gyerekkel egy lakást. Kérdésem: átvállalható-e a szocpol, ha ő nem akarja eladni az ingatlant, csak kifizet belőle és én veszek másik lakást?

Üdvözlöm!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha valaki házastársként 3 gyerekre megkapta a szocpolt kötelezhető-e arra, hogyha megromlik a házassága és külön szeretne költözni a párjától akkor, milyen szankciók érvényesek ebben az esetben, ha épp van? Azt hallottam, hogy akkor vissza kell fizetni a szocpol felét, ha az egyik fél már életvitelszerűen nem abban a lakásban él?!

2007-ben igénybe vettük a szocpolt, 2 gyereket vállaltunk be előre. Az első gyerekkel most vagyok terhes, eddig nem sikerült. A kérdésem az lenne, hogy a második gyerekre lehetne kérni legalább 1 év haladékot, hogy ne a visszafizetés maradjon?

Egy válás során kinek kell visszafizetni a szocpolt, ha az még nem járt le? Illetve milyen lehetőségek vannak? Az egész összeget kell visszafizetni?

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vettünk fel állami kamattámogatásos hitelt + megelőlegező szocpolt 2 gyerekre. A 2 gyermek megszületett, viszont elváltunk.
Milyen esetben nem kell visszafizetni a szocpolt? A gyerekeket nálam helyezte el a bíróság.
Köszönöm.

Válás előtt a feleség megvásárolja a férj 1/2 részét és a szocpolt ketten vették fel 2008-ban és a feleség tovább is ott lakik az ingatlanban a gyerekkel, akkor kinek és mennyi szocpolt kell visszafizetni a kapott 500.000 Ft összegből?
Válaszát sűrgösen várom és előre is köszönöm.

Kb. 8 éve vettünk fel szocpolt két gyermek után. Mindkét gyermek megszületett. Van egy lakáshitelünk, ami mindkettőnk nevén van. Szeretnénk elválni. Férjem a lakásban szeretne maradni, kifizetné nekem a hitelen felül fennmaradó összeg felét. De ebben a szocpol is benne van. Ilyen esetben lehetséges, hogy megmaradjon a szocpol? Vagy vissza kell fizetni? Én lemondanék róla, ha kifizeti nekem a megfelelő részt.
Azt tudom, mi lenne ha eladnánk a lakást, arra találtam infókat.
Köszönöm válaszukat!

Van-e visszafizetési kötelezettsége a lakást elhagyó félnek, ha a gyerekek az érintett ingatlanban maradnak? 2010-ben váltunk el, én maradtam a gyerekekkel a lakásban, az építési hitel átkérése a nevemre most van folyamatban, a bank kiengedi a volt férjemet. Ezt követően fordulok a Magyar Államkincsárhoz, hogy a ráeső részről döntsenek. Azt szeretném tudni, ha a válást kimondták 2010-ben , de a vagyonról most sikerült megállapodni, akkor van-e visszafizetési kötelezettsége neki?
Köszönettel.