Kisebb értékű lakás vásárlása meglévő szocpollal

Tiszteletem!

Szeretetnék tanácsot kérni önöktől?!

3 évvel ezelőtt svájci frank alapú hitelt vettem föl lakásvásárlás céljából az AXA banktól, 9,6 millió forintot, egyedüli hitelesként, és a szüleim a kezesek. Elváltam és van két gyermekem, akikre fölvettem a 2,4 millió forint szocpolt. Eddig sikerült fizetnem, de sajnos egyre nehezebb törlesztenem és már van 2 hónap hátralékom.

A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha el szeretném adni vagy kisebbet venni?
Kisebb értékű lakásra a szocpol összegét át tudom-e vinni????

Köszönettel a segítségért!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Ha az elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt eladja a szocpollal terhelt lakását és nem vásárol helyette másikat, akkor a támogatást vissza kell fizetnie. Ha az eladási árnál kisebb értékű lakást vásárol, akkor a támogatás arányos részét kell visszafizetnie. Ha az újabb lakás vételára ugyanannyi vagy magasabb, mint az eladott lakásé, akkor a szocpol teljes összege átvihető.

A lakás eladása után a támogatás összegét kincstári felfüggesztő számlán kell elhelyezni, melyet a kincstár utal majd tovább a megvásárolni kívánt lakás vételárának kiegyenlítésekor. Az átjegyzéshez majd az illetékes földhivatalhoz kell benyújtani a szükséges dokumentumokat!

Amennyiben a vásárolandó lakáshoz is szeretne kölcsönt igénybe venni, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, s Tanácsadóink ismertetni fogják az elérhető lakáshitel konstrukciókat! A fennálló hátralékát azonban mielőbb rendezni kellene, mert a minimálbér összegét és 90 napot meghaladó tartozás esetén adatai BAR listára kerülnek, ami kizárja az újabb hitelfelvétel lehetőségét.

A lakás értékesítéséig a törlesztő részlet csökkentése érdekében érdemes volna a hitelfolyósító banknál érdeklődni a fizetéskönnyítési lehetőségek iránt.

 

 

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
8 éve vásároltuk új építésű lakásunkat és a 2 gyerek után járó szocpolt is megigényeltük. Most szeretnénk lecserélni kertes házra.
A vásárolni kívánt ingatlan, értékben kevesebb lenne, de a rá költendő felújítás és bővítés miatt lakásunk eladási áránál nagyobb értékű lenne.
A kérdésem, hogy ez kivitelezhető-e, illetve milyen lehetőség lehetnének még?

Kedves Tímea! A vonatkozó kormányrendelet szerint kisebb értékű lakás vásárlása esetén a támogatás arányos részét vissza kell fizetni. Az eladási és vételár különbözete az alábbi tételekkel csökkenthető: a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével, b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított, de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás, fiatalok otthonteremtési támogatása együttes összegének kétszeresét. További tájékoztatásért kérjük a Magyar Államkincstár… Továbbiak »

Kedves Ügyintéző,
Szeretném eladni szocpollal terhelt lakásomat, és venni ugyanabban az értékben egy másik ingatlant. Az előzőekből már informálódtam arról, hogy erre van lehetőség.
A lakást megvásárló személy viszont hitelt szeretne felvenni a lakásvásárláshoz, tehát nekem (mint eladónak) egy tiszta (nem terhelt) tulajdoni lapot kell adnom neki a hitel felvételéhez. Ebben az esetben vissza kell fizetni a szocpolt az Államnak (még van 5 év a 10-ből), vagy átvihető ebben az esetben is a szocpol a másik megvenni kívánt házra (miközben lenne egy olyan időszak, amikor nem terhelt a lakás semmivel).
Előre is nagyon köszönöm segítségét.
Zsóka


4
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x