Tisztelt Hitelnet!

A Következő kérdéseim lennének a Falusi CSOK-kal kapcsolatban:

1. Négy gyermekünk van, és egy dolgozik jelenleg. Amennyiben a falusi CSOK segítségével vásárolnánk házat, minimálisan hány négyzetméteres hasznos alapterületű ingatlant vehetünk?

2. A venni szándékozott ingatlannak a vétel pillanatában kell teljesítenie a minimálisan meghatározott hasznos alapterületet, vagy a vállalt bővítés után?

3. A venni szándékozott ingatlannak milyen mértékben kell beköltözhetőnek lennie? Rögtön a vétel pillanatában teljesen, vagy lehetőség van bizonyos felújításra?

4. Hol lehet elérni azokat a paramétereket, ami alapán a lakhatóság meghatározásra kerül?

5. Szolgálati lakásban lakunk lelkészként családommal, ezért még nem tudunk beköltözni abba az ingatlanba, amit vásárolnánk (a szolgálati lakásnak).
Van-e arra lehetőség, hogy hasznosítsuk az ingatlant (pl. lakáskiadás), amíg az üresen áll?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
István

Kedves István!

Amennyiben az Önök falusi CSOK kérelemben tett nyilatkozata alapján már csak 3 eltartott gyermekük van, úgy a lakásnak legalább 60 m2-es hasznos alapterületűnek kell lenni. 4 eltartott gyermek esetében a támogatás igénybevételélvel vásárolandó lakás hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 70 m2-t.

Amennyiben a támogatási cél az ingatlan bővítése, úgy a hasznos alapterületre vonatkozó feltételt elegendő teljesíteni a bővítést követően. Nem probléma tehát, ha a vásárlás pillanatában a ház nem éri el a gyermekszám alapján előírt hasznos alapterületet.

A falusi CSOK-kal finanszírozott ingatlan esetében nem probléma, ha nem beköltözhető a vásárlás pillanatában. Az a lényeg, hogy az ingatlan a kérelem benyújtásakor rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

A korszerűsítés végére az alábbi feltételeknek kell teljesülnie a fentieken túl:

Az ingatlannak rendelkeznie kell fürdőhelyiséggel és WC-vel, közműves villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtési móddal, közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A támogatott ingatlan bérbe adása nem lehetséges a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszaka alatt.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése