A CSOK rendelet 2016. szeptember 15.-ei módosításával változott a gyermek fogalma. A változás pozitív, ugyanis ezáltal bővülhet a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre. Összefoglaltuk, hogy 2016. szeptember 16.-tól a kedvezmény mely gyermekek után vehető igénybe.

Ki számít gyermeknek a 2016. szeptember 16.-tól hatályos CSOK rendelet értelmében?

Gyermek:

 • A magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
 • Aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
  • a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

A korábbi rendelkezésekkel ellentétben tehát a magzat a 24. hét helyett már a betöltött 12. hetet követően meglévő gyermeknek számít, továbbá 20 helyett 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem. Eddig csak akkor lehetett figyelembe venni 25 éves korig az eltartott gyermeket, ha felsőoktatásban tanult, egyébként pedig csak 20 éves korig volt erre mód.

CSOK gyámság alatt lévő gyermek után

További könnyítés, hogy a támogatott személy CSOK-ot igényelhet a vele közös háztartásban élő, és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is, a gyermek szüleinek halála esetén.

A 2016. január 1. és szeptember 16. között hatályos CSOK rendelet értelmében gyámság alatt lévő gyermek után nem volt igényelhető a kedvezmény.

Élettársak esetén, amennyiben csak az egyik igénylő kerül gyámként kirendelésre, úgy a CSOK összegét megalapozó gyermekszám meghatározásakor a gyermek a gyámként kirendelt igénylő saját gyermekének minősül.

CSOK vállalt gyermek után

Használt lakás esetén:

A fiatal házaspár (azok a házastársak, akik közül legalább az egyik fél a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét) - meglévő gyermekeik számától függetlenül - legfeljebb két gyermek vállalásával igényelheti a megelőlegezett CSOK-ot.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év.

Új lakás esetén:

Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, a 10 milliós támogatási összeg igénylése esetén - a vállalt gyermekek számától függetlenül - 10 év.

Nézzük meg fenti rendelkezések gyakorlati alkalmazását az alábbi példán keresztül:

Kérdés: a gyámság alatt álló, megváltozott munkaképességű eltartottat is figyelembe lehet venni kortól függetlenül CSOK igénylésnél?

Válasz: igényelhető a CSOK az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott, a szülei halála miatt legalább egy éve gyámság alatt álló gyermek után,  aki lehet 25. életévnél idősebb, ha megváltozott munkaképességű és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatólag nem szűnik meg.

A CSOK összegét megalapozó gyermekszám meghatározása

Egyedülálló igénylő esetén: az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermek(ek) vehető(k) figyelembe.

Házastársak esetén: a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekei együttesen vehetők figyelembe.

Fiatal házaspár esetén: a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekek együttesen vehetők figyelembe.

Élettársak esetén:

 1. A velük közös háztartásban élő, közös gyermekeik után együttesen
 2. Az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után, együttesen
 3. A velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után, együttesen
 4. A velük közös háztartatásban élő nem közös gyermekei után együttesen igényelhető támogatási összeg meghatározásához ki kell számolni, hogy melyik igénylő élettársi fél saját gyermekei után jogosultak a magasabb összegű kedvezményre
 5. A velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után együttesen igényelhető támogatási összeg meghatározásához ki kell számolni, hogy melyik igénylő élettársi fél saját és közös gyermekei után jogosultak a magasabb összegű kedvezményre.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Ha elmúlt a gyerekem 20 éves, használt lakásvásárlásra kihasználhatom-e utána a csokot vagy milyen feltételekkel? Szükséges-e tanuló jogviszony és ha igen, milyen?

Van egy fiam, aki most februárban tölti a 18-at, de iskolai jogviszonya nincs, munkahellyel nem rendelkezik, így ő az én eltartottam.
A kérdésem a következő: rá igénybe tudom-e venni a csokot bővítésre? Még semmilyen otthonteremtési támogatást nem vettem igénybe.

Tisztelt Hitelnet,
kérdésem a következő lenne, hogy igénybe vehetem-e 3 gyermekre a CSOK-ot, egy 7 éves, ő nem kérdés, van egy 21 éves ő egyetemista, ő is rendben, a középső gyermekem viszont 19 éves és jelenleg dolgozik, munka mellett tanul, jövő ősztől lenne felsőoktatásban.
Jár-e a 3 gyermekre így CSOK, vagy az kizáró ok, ha dolgozik. Valamint, ha a főiskolát is levelezőn végezné, akkor mi vonatkozik ránk?

Kérdésem: aki gyesen van az igényelheti a csokot egyedülállóként két gyerekkel?

Én is szeretném felvenni a csokot 3 gyerekre, de nem adnak, mert bárlistán vagyok. Gyesből, családi pótlékból élünk. Van egy beteg fogyatékos gyerekem. Én miért nem kapom meg?