Az igénylőknek, több feltételnek is meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK). Az egyik ilyen előírás a legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Olvasóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy kiadható-e számukra ez az igazolás. Most összefoglaljuk, ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást.

Házastársak és élettársak CSOK igényléséhez elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal.

Kik lehetnek jogosultak TB jogviszony igazolásra?

A biztosított jogviszony azt jelenti, hogy a biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, vagyis pénzbeli és egészségügyi ellátásra egyaránt.

FONTOS!

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele!

Az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet.

A leggyakoribbak: az alkalmazottként dolgozók, egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek.

Gyesen, gyeden lévők jogosultak TB jogviszony igazolásra?Gyes – munkaviszony mellett

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

Gyes – munkaviszony nélkül

Azok a gyesen lévők vagy a fenti családtámogatási ellátásban részesülők, akik nem rendelkeznek munkaviszonnyal, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Ez a jogviszony azonban nem minősül TB jogviszonynak, a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát nem állítható ki részükre.

Közmunka esetén kiadható a TB jogviszony igazolás?

Bejelentett közfoglalkoztatotti jogviszony esetén kiadható a TB jogviszony igazolás, ha a jogviszony legalább 180 napja fennáll.

Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.

Hol szerezhető be a TB jogviszony igazolás?

A TB jogviszony igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztálya állítja ki.

Milyen dokumentumok szükségesek az igazolás kiadásához?

A kitöltött igénylőlap mellett:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

Mennyibe kerül az igazolás?

A hatósági bizonyítvány kiállítása díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe az igazolás kiadása?

Az igazolást az igénylőlap benyújtásától számított 3 munkanapon belül kell kiadni.

Mennyi ideig érvényes az igazolás?

Az igazolás lakáscélú állami támogatás igényléséhez a kiállítás időpontjától számított 30 napig használható fel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

851 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én a babavárót szeretném igénybe venni és 2 gyermeket be váltani.
Ehhez elegendő a 180 napos tb viszony?

Jó napot kívánok,
az volna a kérdésem, hogy nekem 6 hónap munkaviszonyom (ami 180 napnak felel meg) van, jelenleg előtte gyesen voltam.
Így is jár a csok?

Üdv.
Csokot vagy f. csokot szeretnénk a férjemmel felvenni. Van 3 gyermekünk. Jelenleg én gyetet kapok és gyedet is, a férjem gyodot. Sajnos így ez azt jelenti, hogy nem munkából ered a jövedelmünk.
Ebben az esetben is igényelhetjük a csok valamelyikét?
Köszönöm.

180 napos tb jogviszonyra mennyi csok támogatást tudok fel enni? Több van, mint 6 hónap, 8 hónap tb jogviszonyom van.

Tavaly 07.01 óta Gyeten vagyok úgy, hogy 06.07-óta váltottam 4 órás munkarendre új munkáltatónál. Folyamatos lenne a TB jogviszonyom, de a Gyet miatt nullázódtam. Ez a falusi CSOK igazolásnál is olyan, mintha nem lenne meg a szükséges idejű TB jogviszonyom? Illetve van-e % mérték, pl ha az ingatlant pontosan 10 millió forintért tudom megvásárolni, akkor is megkapom a 10 milliót? 3 gyermekem van. 9 év alattiak. Egyedül nevelem őket.
Köszönöm.

A falusi csokra alkalmas-e az, akinek 1 év 6 hónap közmunka és megszakítás nélkül 6 hónap gyárba le dolgozva.

Üdv!
Tavalyi évben igénybe vettük 2 gyermekre a falusi CSOK-ot, amihez 1 év tb jogviszony szükséges. Időközben bevállaltuk a 3. babát, amire a különbözetet próbáljuk igényelni, de a tb igazolás kikérése nem sikerül. Megvan hozzá a tb jogviszony, de sem személyesen, sem online nem adnak ki visszamenőlegesen igazolást. A bank pedig azt kéri, hogy arra az időpontra kérjem, amikor elsőnek igénybe vettük a csok-ot, tehát 2021. áprilisra. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy merre forduljak, hisz nem kis összegről lenne szó.

Üdv.
Érdeklődnék, hogy ha tavaly decemberig dolgoztam, aztán álláskeresői támogatást kaptam, ami szüneteltetve lett a csed miatt, majd mikor a csed lejárt, vissza lett indítva egy napra, hogy a gyedre jogosult legyek, most újra szüneteltetve van, mert már gyeden vagyok, az lenne a kérdésem, hogy a sima csokra így jogosult vagyok-e?

Tisztet ügyintéző!
Szeretném megkérdezni, hogy 7 millió csokhoz mennyi tb viszony szükséges? A pénzt építkezésre fordítanánk.

Nem gondolom, hogy fair lenne, hogy a gyodot nem fogadják el mint TB jogviszonyt, mivel amellett nem lehet dolgozni sem, csak 4 órás bejelentéssel, ami ugyancsak nem számít biztosítottnak.

Üdvözlöm.
Van egy másfél éves kisfiam, egyedül nevelem. Igénybe szerettem volna venni a csok állami támogatást, ami 600 ezer forint egy gyermek után. Mindent elintéztem, már csak a csokot vártam, de elutasítottak. 4 éve le vagyok százalékolva, rokkantsági járadékba részesülők és most meg azt mondták, hogy azzal nem kaphatom meg, mivel nincs munka jogviszonyom.
Kérem a segítségüket, mert az adásvételi szerződésben is belefoglaltuk a csokot, a fennmaradó összeget már ki is fizettem.
Köszönöm.
Kitti

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel külföldön (eu-n belül) dolgozunk és szeretnénk igényelni a CSOK-t. Ha jól értem, amennyiben Magyarországon fél éves TB jogviszonyt létesítünk, akkor megigényelhetjük a CSOK-t? Ha igen, az elbírálás után van szabályzás mennyi ideig kell a tb jogviszonyt minimum fenntartani?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék TB-vel kapcsolatban. Külföldi munkavállalóként vállalom, hogy a CSOK támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesítek.
Van-e magyarországi TB jogviszony létesítése után a TB jogviszony minimális futamideje szabályozva? Minimálisan milyen hosszú ideig szükséges fenntartani a magyarországi TB jogviszonyt?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csokhoz 5+5 millióhoz mennyi tb jogviszony szükséges?
Köszönöm.

Egyedülállóként gyesen lévő anyuka vagyok.
Erre kaphatok csokot?

Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni, hogy passzív gyeden voltam, mivel a munkahelyemről terhesen elküldtek mikor lejárt a szerződésem, így a munkanélküli osztály által kaptam meg a gyedet. Jelenleg április óta gyes mellett közfoglalkoztatásban állok.
Így megkaphatom a tb igazolást a falusi csokhoz?

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy 2020. január 6-án kezdtem dolgozni, jelenleg gyesen vagyok.
Elegendő így a TB-m a Falusi CSOK-hoz?

Lányom beadta a TB-igazolás kérelmet CSOK-ra, de elfelejtette beixelni a megfelelő helyen, hogy új lakás vásárlásához kéri a CSOK-ot. Emiatt hiánypótlásra visszaküldték azzal, hogy emiatt nem 8 nap az ügyintézés, hanem 60 nap. Nem értem, hogy miért kell 60 napig ülni ezen, hiszen így kifut a szerződés szerinti határidőből. Vajon tényleg létezik, hogy 60 nap az ügyintézés és nem 8?

Üdv!
A lányom várandós lett és tavaly szociális segélyt kapott 5 hónapig, mielőtt az új munkahelyére ment.
Kérdésem az lenne, hogy a folyamatos tb jogviszonyba beszámítható-e a segélyen töltött idő?

Úgy alakult, hogy 06.14-től nem dolgozom, de előtte 10 évig folyamatosan egy munkahelyem volt. Ilyenkor hogyan lehet az igazolást kikérni?
A Férjem Katás vállalkozó, amire az igazolást sajnos nem adják ki.
Köszönöm a választ!

Jó napot kívánok!
Szeretnék kérdezni, hogy a 2019. évi tb igazolással fel lehet-e venni hitelt használt lakás vásárlásra?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Jó napot kívánok!
Kérdésem lenne, hogy az élettársam dolgozott 2019-ben, nem volt megszakítása, 9 hónapja van bedolgozva és ki lehetne kérni a tb jogviszonyt?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv.
21-én küldtük be a formanyomtatványt kitöltve én, és a férjem is. Ez már 11. munkanapja, még mindig nem kaptunk se értesítőt, se igazolást. Hol tudnék érdeklődni?
Köszönöm

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni használt lakás vásárlása esetén 3 gyermekvállalás mennyi munkaviszony kell az OEP igazoláshoz, hogy megkapjam?

Munkaviszonyból jöttem el szülni. Jelenlég még gyesen vagyok, majd ha letelik hivatásos anyaságin leszek a három gyerekkel.
Megkaphatom a TB igazolást CSOK-hoz?

Ha van ősternelőim és fizetem mellette a tb-m meg a pénzmozgásnak 180 napig folyamatosnak kell lenni az őstermelőin?

Azt szeretném kérdezni, munkából mentem el gyesre és már 2 éve gyesen vagyok. Nem számít az az idő a csok kihasználásához?

Tisztelt Hitelnet,
CSOK-hoz megkértük a TB jogviszony igazolást az Ügyfélkapun keresztül. Már lassan 2 hét letelt, de semmit nem kaptunk még. Hol lehetne megsürgetni az ügyet, mivel a CSOK utalásra 5 hetünk maradt, és ugye még be sem tudtuk adni?
Üdv, Zita

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy 2 hónapja telt le a gyes, mivel hogy betöltötte a 3. évet a gyermekem, de ez idő alatt dolgoztam. Jelenleg 6 hónapos bejelentett munkaviszonyom van, nem közmunka. A gyes így beleszámít-e a 3 éves Tb jogviszonyba? A fizetésem 100e Ft fölött van. Így alkalmas vagyok-e a Babaváró hitelre?
Válaszát köszönöm!
Üdv: Szabina

Párom 3 évre visszamenőleg 4 hónapig volt álláskereső segélyen amikor kapott munkanélküli támogatást is majd újra dolgozott. Ez a 4 hónap bele számít a folyamatos tb viszonyba?
Választ előre is köszönöm!