Tisztelt hitelnet!

E-né 2020-02-07 – 13:22 időpontban feltett kérdésére válaszolták Önök 2020-02-10 – 14:19 időpontban, hogy idézem:
“Már megvalósult korszerűsítés esetén nincs lehetőség a támogatás igénybevételére. Még hátralévő munkálatok esetén is kizárólag preferált településen érhető el ez a támogatási forma.”

Mi preferált kistelepülésen vagyunk. 2019-ben kezdődött korszerűsítés témában szeretnénk vissza igényelni az ÁFÁ-t, majd most 2020-ban történő igény-bejelentéssel.
Mit kell érteni azon, hogy ez “a még hátralévő munkálatok esetén érhető csak el”? (amúgy még nincs készen semmi, de építőanyag már lett vásárolva).

A beruházás finanszírozási módja (kölcsön, saját erő, vissza nem térítendő, utófinanszírozás…stb…), befolyásolja ezt egyáltalán? Vagy ez nem is befolyásoló tényező?
Ki(k)re vonatkozik ez pontosan?
1,- Csak saját erőből való finanszírozott korszerűsítésre? (itt előre rendelkezésre áll a pénz, ráadásul saját erőből, ez a legideálisabb helyzet)
2,- Vagy banki kölcsönből történő korszerűsítésre? (itt már nincs meg saját erőből előre a pénz, de legalább hitelből megvan és előre nem utólag, de azért ez már nem olyan kedvező helyzet, mint az első)
3,- Vagy vissza nem térítendő, de csak majd utólag finanszírozott korszerűsítésre? (Ez a legnehezebb helyzet, mert nincs meg rá a pénz saját erőből előre, és hitel sincs. Ráadásul mindent majd csak utólag kaphat meg, ha valahogy sikerül megcsinálnia családi kuncsorgás, szabad felhasználású személyi kölcsön, folyószámla-hitelkeret, stb.. terheire).
Fenti 3 lehetőség közül melyek jogosultak az ÁFA-visszatérítési igényüket kérni ?
És melyik hol?

Mi a 3-ba tartozunk (a legnehezebb), és úgy érezzük, hogy ha az 1-esnek jár, akkor nem diszkriminálható a többi sem. Tehát elvileg bármilyen finanszírozási formából járnia kell ennek a támogatásnak, ha megfelel a preferált kistelepülésen korszerűsítést végrehajtó, 2018-tól kiállított 27% ÁFA tartalmú, saját névre szóló, számlával igazolt, még hátra lévő – tehát még be nem fejezett (vagy inkább el sem kezdett ?) munkálatok esetén.

Fentiek szerint akár teljes magánerőből, akár hitelből, akár CSOK-ból, akár MFB-ből, akár lakáskasszából, akár zsebpénzből valósul meg a fenti korszerűsítési példa eset, igazság szerint mindegyiknek be kellene tudni adni érvényesen 2020-ban az igényét, mert valójában egyik sem diszkriminálható.

Mert például annak különösen nagy “éle, hangja, visszhangja” lenne, ha mondjuk 1-nek lehet, 3-nak meg nem! Mert az már milyen alapon lenne? Mert nehezebb helyzetben van mint 1, akkor nyomjuk még lejjebb?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Korszerűsítés esetén az ÁFA kizárólag a kérelem benyújtásának időpontjában a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még hátralévő bekerülési költség erejéig igényelhető. Vagyis csak azon munkálatokra fordítható a támogatás, melyet a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor még nem kezdtek meg.

Adó-visszatérítési támogatásra mindenki jogosult lehet – a finanszírozás módjától függetlenül – aki megfelel a jogszabályi feltételeknek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

A támogatás folyósítása készültségi fokkal arányos, utólagos abban az esetben is, ha az igénylő nem rendelkezik saját erővel. Ebben az esetben az előfinanszírozás esetlegesen családi kölcsönből oldható meg. Megoldás lehet továbbá, ha a kivitelezővel egy későbbi fizetési határidőben (2-3 hét) egyeznek meg.

Az adó-visszatérítési támogatás összegéhez kapcsolódóan azt is tudni kell, hogy maga a 27% ÁFA tartalom az, ami visszaigényelhető. 5M Ft-os költségvetés esetén tehát a visszaigényelhető ÁFA összege kb. 1M Ft.

Az ÁFA visszatérítési iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Amennyiben a korszerűsítéshez kölcsönt is szeretne igénybe venni, Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2019 májusban vásároltam Kisnánán egy ingatlant, melyet jelentős mértékben felújítok. A település a CSOK igénylésének hatálya alá tartozik, ahol a felújítással kapcsolatos költségekre az ÁFA visszaigényelhető. Az ingatlan vásárlásától kezdve folyamatosan gyűjtöm az anyagvásárlásra fordított számlákat.
Mivel én sem a CSOK-ot,, sem pedig hitelt nem tudok igénybe venni, mivel már nyugdíjas vagyok, csak a felújítás költségeire a 27%-os ÁFA visszaigénylést.
Hogyan tehetem ezt meg, hová kell benyújtanom a számlákat és az igénylést?
A lakás további felújításához tervezem a 0% MFB energetikai korszerűsítéséhez kapcsolódó kölcsön igénybe vételét, melynek szintén lesz ÁFA tartalma, ennek a visszaigénylésére van-e lehetőség?
Köszönettel várom a választ!

Üdvözlöm.
Tavaly agusztusban igényeltül a falusi csokot, és akkor még nem volt falusi áfa visszatérítés.
Azután érdeklődnék, hogy utólag lehet igényelni a falusi csokhoz az ÁFA visszatérítést is?
Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy 2019. december elején vettem igénybe lakásvásárlásra és korszerűsítésre preferált területen a Falusi CSOK-ot 5-5 millió forint értékben. Olvastam, hogy lehetőség van a számlák leadása után visszaigényelni az ÁFÁ-t.
Kérem tájékoztasson róla, hogy valóban így van-e és milyen további lépéseket kell tennem.
Köszönöm.

Tisztelt Címzett!
2019. novemberében nyújtottunk be kérelmünket falusi csok iránt felújításra. A költségvetés összege kb 1 505 000 Ft. A munkálatok befejeződtek, melyeket 2020. januárban kiállított számlákkal igazoltunk, amiket a bank elfogadott, és a támogatás összege, 1 300 000 Ft folyósításra került.
A kérdésem az lenne, hogy a folyósítás megtörténte után is benyújtható e az áfavisszatérítés iránti igény? Ha igen, mekkora összeg után?
Előre is köszönöm válaszát.

Jó napot!
Falusi CSOK-ot igényeltünk, a bírálat már megtörtént, már csak a szerződés aláírása van hátra…viszont most hallottunk az új ÁFA visszaigénylésről, az ügyintézőnk azt mondta, azt csak a falusi CSOK-kal egyidőben lehetett volna igényelni, ha szeretnénk az ÁFÁ-t visszaigényelni, előről kénne kezdeni a papírokat és az igénylést…Szeretnénk tudni, hogy ez tényleg így van? Nincs semmilyen más mód, hogy igénybe tudjuk venni az ÁFA visszaigénylést utólag? És a támogatáson kívül, a saját ráköltésből se lehet utólag?
Válaszát előre is köszönöm

Korszerűsítési beruházás ÁFA visszaigénylésének menete, módja érdekelne preferált kistelepülésen, 0% kamatú MFB kölcsön segítségével megvalósítva.