Elvált szülő is jogosult lehet gyermeke után családi otthonteremtési kedvezményre. Egyszerű a helyzet, ha a válást követően egyik szülőnél kerül elhelyezésre a gyermek. De ki lehet jogosult a kedvezményre közös felügyeleti jog esetén?

Elvált szülő CSOK igénylése

A CSOK rendelet rögzíti, amennyiben elvált szülő lakáscélja megvalósításához támogatást kíván igényelni gyermeke után, akkor a nála történt gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozatot kell csatolnia a CSOK kérelemhez. Ezen túlmenően feltétel az érintett szülővel való közös lakcím, továbbá a kedvezménnyel vásárolandó lakóingatlanba a gyermeknek szintén együtt kell költöznie, amit a CSOK folyósítását követő 90 napon belül igazolni is kell a lakcímkártya hitelintézet részére történő bemutatásával.

Elvált szülő CSOK igénylése közös felügyeleti jog esetén

Abban az esetben, ha a válás során a szülők a közös felügyelet megállapítását kérték, s a közös felügyeletet a jogerős bírósági végzés rögzíti, úgy az a szülő lehet jogosult gyermeke után a kedvezményre, akinél a gyermek elhelyezésre került, s akivel a gyermek közös lakcímen él a támogatási kérelem benyújtásakor, valamit a CSOK-kal vásárolandó vagy építendő lakóingatlanban is életvitelszerűen fog lakni.

Szükséges-e a volt házastárs hozzájárulása a CSOK igényléshez?

A közös felügyeleti jog esetén előírt fenti feltételeknek kell megfelelni. A támogatás igénybevételéhez a volt házastárs hozzájáruló nyilatkozata nem szükséges, illetve nem helyettesíti fenti feltételek meglétét.

Példa

Elvált anya szeretne CSOK-ot igényelni 2 gyermeke után. A válási határozat közös felügyeleti jogot állapít meg. A gyermekek az anyával közös háztartásban, közös lakcímen élnek. A családi pótlékot szintén az anya kapja a gyermekek után.

Jogosult lehet a kedvezményre a közös felügyeleti jog ellenére?

Ha a jogerős bírósági határozat közös felügyeleti jogot állapít meg, de a gyermekek elhelyezésére az anyánál került sor, a gyermekek az anya eltartottjai, vele közös háztartásban élnek – amit a gyermekek lakcímkártyája is alátámaszt – valamint az anyával együtt fognak költözni a kedvezménnyel vásárolandó lakásba, úgy az anya igénybe veheti a gyermekek után járó támogatást.

Előző élettársi kapcsolatból született gyermek utáni CSOK igénylés

A vonatkozó kormányrendelet arra nem tér ki, hogy korábbi élettársi kapcsolatból született gyermek esetén milyen dokumentummal szükséges igazolni a jogosultságot gyermekelhelyezésről szóló bírósági határozat hiányában.

A banki gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetben az igénylővel közös lakcím és az igénylő nevére érkező családi pótlék igazolhatja, hogy a támogatott személy valóban az általa eltartott gyermek után kívánja igénybe venni a kedvezményt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
76 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves hitelszakértők!
A CSOK-ot szeretnénk igényelni 3 gyermekre. 1 gyermek a férjemmel közös, kettő viszont az előző házasságából való. Velünk élnek egy háztartásban, viszont a megállapodás szerint heti váltásban vannak nálunk és az anyjuknál. Szeretném megkérdezni, hogy ezt is szükséges-e igazolni a csok igénylésekor, illetve az esetleges ellenőrzésnél mi van abban az esetben, ha azon a héten pont nincsenek nálunk a gyerekek? Vagy előző időpont egyeztetéssel történik az ellenőrzés?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv!
Van két meglévő gyermekem, a feleségem meghalt sajnos. Volt az első férjjel egy megelőlegező szocpol új ingatlan vásárlásakor. Nem teljesült és el is váltak, a volt férj megfizette az 1,2 milliót, ami betörlesztésre került a feleségem 1/1-es tulajdonos lett. Majd jöttem én, férj is lettem és született 2 gyermekünk. Újra megigényelte a feleségem az utólagos jóváírást, meg is kapta. Most, hogy ő meghalt és a két gyerek lett a tulajdonos öröklés útján, én új életet kezdtem jelenlegi párommal és neveljük a két gyermeket. Szeretnék 3. gyereket és igényelnénk a különbözetet, így a 3 gyerekre járó 10.000.000 Ft-ot nyilván levonva belőle a már igénybe vett összeget. Közölték semmi nem jár, mert én nem voltam a hitelben akkor. 🙁 Kérdezem én, minek kértek jegyzői igazolást, igazolva a születési anyakönyvi kivonattal én vagyok az apa és házasok vagyunk, ha kihagytak a szocpol jóváírásnál a hitelből?
Most özvegy lettem, fizethetem a fennmaradó összeget, nevelem a gyerekeket és nincs semmihez jogom? Új ingatlant vennénk, ehhez nem nyúlhatunk hiszen a gyerekek nevén van, 9 és 6 évesek. Hogy lehet a vállalást kérni, amiből kettő van és a harmadikkal teljesülne a 3 gyerek? Nem értjük, ez most miért nem működhet. A bank nem vállalja, hogy hibát követett el és javítsa le.

Üdv!
3 éve váltam el, két gyerekünk van, akiket közös szülői felügyelettel nevelünk (1 hét itt, 1 hét ott). Családi pótlékot mindketten felvesszük fele-fele arányban. A gyerekek állandó lakcíme az anyánál van, de tartózkodási helyük nálam. Az anya csokot szeretne intézni magának ház vásárlására.
Ezen feltételek mellett is megadják neki vagy esetleg még valamin változtatni kell?
Köszönöm válaszukat!

Férjem előző házasságából velünk él a lánya. A váláskor közös felügyeletben egyeztek meg, az anyánál elhelyezve. Kb 3 éve lakcímkártyáján is velünk él, a párom kapja utána a családi pótlékot, a családi adókedvezményt. Most az OTP nem akarja beleszámítani a csok-hoz, mivel az évekkel ezelőtti válási papírokban közös felügyelet van és az anyánál elhelyezés. Nem számít nekik, hogy azóta megváltoztak a dolgok. Az anyuka bármilyen nyilatkozatot aláír, hogy nem vette fel és nem is akarja felvenni utána a támogatást, ha ez kell, de az OTP ragaszkodik a válási papírokhoz.
Tudunk valamilyen állásfoglalást kérni, vagy meg kaphatjuk utána a csokot?

Üdv! Bírósági végzés szerint közös felügyelettel neveljük gyermekünket de a lakóhelye a ygermeknek az apánál maradt ( nem gondoltam hogy ez probléma lenne) . Apa is bele egyezne hogy én vegyem fel a gyermek után a csokot, lakcímet is átiratnánk a gyermeknek! Ilyenkor mi a tehendő?

Üdvözlöm!
Bírósági ítélet osztott gondviselést rendelt el, a felügyeleti jog a volt Feleségemnél van.
A csakádi pótlék megosztására jogosult vagyok de, az igénylőlapot a volt Feleségemnek is alá kellene írni amire nem hajlabdó. Ezért évek óta nem jutok hozzá a családi pótlékhoz! Mit lehet tenni?

Jó napot!
Annyi lenne a kérdésem, hogy egyedüli felügyelettel rendelkezem és más élettársam van, akivel házastársak vagyunk. Ő nem a vér szerinti apjuk.
Ilyenkor tudjuk igényelni a csokot?