Tisztelt Hitelnet.

Több kérdésem is lenne:

A meglévő 2 gyermek mellé vállaltunk egy 3.-at is. Még nincs úton, de ha kész a bővítés, várható lesz az érkezése.
Ebben az esetben hány gyermek után igényelhető a csok?

A bővítés anyagszükségletei (sóder, tégla, építőanyag), ha számlával lett beszerezve, elszámolható?

Ha a Csok elég lenne a bővítéshez, azt ki fogja folyósítani? Gondolok itt arra, hogy nincs hitelintézet bevonva a bővítésbe.

Az egész bővítést vállalkozók nélkül szeretnénk lebonyolítani, van kőműves, ács, festő, villanyszerelő.
Ebben az esetben nincs számlaadás (magamnak hogy adnék), így mi alapján kerül felmérésre a készenléti fok? Muszáj lesz kifizetni egy kivitelezőt?

Köszönöm a válaszukat.
Sándor

Kedves Sándor!

A CSOK igénylése kizárólag hitelintézeten keresztül történhet. A támogatási kérelem részeként a bővítés során elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést kell benyújtani a hitelintézet felé. Ez egy banki formanyomtatvány, ezt kell kitölteni.

A CSOK jogosultság egyik feltétele, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. CSOK-ra tehát kizárólag az a támogatott személy lehet jogosult, aki ennek a feltételnek eleget tud tenni. A költségek igazolásaként anyagköltségről és munkadíjról kiállított számla egyaránt elfogadható. Amennyiben az anyagköltségről kiállított számla kiteszi a bekerülési költség legalább 70%-át, akkor munkadíjról nem szükséges számlát benyújtani. Az igénylés során a bővítési munkálatok megkezdését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számlák fogadhatók el.

További jogszabályi előírás, hogy bővítés esetén az igénylőnek nem lehet Ptk. szerinti közeli hozzátartozója vagy élettársa az építési munkálatokat végző, továbbá − ha az építési munkálatokat gazdálkodó szervezet
végzi − az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal.

Az elért készültségi fokot a hitelintézet műszaki szakértője állapítja meg helyszíni szemle keretében. Fontos, hogy a támogatás keretében a bővítésből még hátralévő munkálatok finanszírozhatók.

Van lehetőség arra, hogy a meglévő 2 gyermek mellett vállalt gyermek után is igényeljék a támogatás. Ennek feltétele, hogy házasok legyenek és legalább egyikük életkora 40 év alatt legyen a CSOK kérelem benyújtásakor. Ez esetben 3 gyermek után maximum 2,2 millió forint összegű CSOK igényelhető a bővítéshez.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése