Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e a szocpol, ha mi vettünk májusban egy 90%-ban elkészült házat, amit az eladó vállalt, hogy befejezi teljesen. A mostani házat készpénzre vettük. Két gyermekünk van. 2006-ban vettünk egy lakást hitelre, akkor voltam terhes az első gyermekünkkel, így nem vettük igénybe az akkori szocpolt. Azt a hitelt sikerült visszafizetni.

Amit nem igazán értek, hogy a mostani szocpol az alanyi jogon jár, ha megfelelek a feltételeknek, vagy csak hitellel együtt? Egy banknál bent jártam, ahol azt mondták, hogy ez csak akkor jár, ha nincs annyi pénzünk, hogy befejezzük a házat.

Köszönettel: Noémi

Kedves Noémi!

Amennyiben használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező házat vásárolnak, vagyis a tulajdonjog átruházása a használatbavételi engedély megszerzése előtt történik, akkor az új tulajdonos a szocpolt akkor veheti igénybe, ha az építkezés 2008. július elsején vagy azután került kiadásra. A támogatást az új tulajdonos a ház befejezéséhez kérheti. Hitelt nem szükséges igényelni, ha a ház befejezéséhez elegendő a szocpol is.

A leírtak alapján azonban úgy véljük, hogy az Önök esetében nem a fentiekről van szó, mivel a teljes vételárat Önök már kifizették, a házat pedig a régi tulajdonos fejezi be. Vásárlási célra azonban csak akkor vehető igénybe a támogatás, ha az új lakóingatlant jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére történő értékesítés céljára építette s a teljes vételár még nem került megfizetésre.

Levelében említést tesz arról, hogy korábban vásároltak már egy lakást. Ha az még jelenleg is a tulajdonukban van, akkor az szintén kizárná a szocpolra való jogosultságot, mivel a támogatást igénylőknek és együttköltöző családtagjaiknak nem lehet meglévő lakástulajdona a szocpolkérelem benyújtásakor.

Ha nincsen már meg az a lakástulajdonuk, akkor fenti ingatlanra akkor kaphatnának szocpolt - az egyéb feltételek teljesülése esetén - ha Önök és nem az eladó fejezné be a házépítést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Igénybe vehető-e a csok, ha készpénzben fogom megvásárolni az ingatlant?
Ágnes

Kedves Hitelnet!
Meglévő lakásunkon van szocpol támogatás ami még egy évig elidegenítési és terhelési tilalmat jelent. Szeretnénk eladni a lakás és másikat venni. Úgy tudom a szocpol átvihető! Viszont a másik lakás építés alatt van. Használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik!
Kérdésem, hogy a meglévő szocpol zárolásra kerül és csak használatbavételi engedély után fizethető ki a vállalkozónak, vagy az önerő mellé azt is utalhatjuk a vállalkozónak, így meggyorsítva az építkezést?
Nagyon fontos lenne az utalás, mivel önerőnk viszonylag kevés van, így a 2,4 MFt szocpollal jelentősen meg tudnánk növelni az „önerőt”, gyakorlatilag a lakás 40%-át ki tudnánk fizetni.
Válaszát előre is köszönöm!
István

Tisztelt Szakértő!
2008 augusztusi építésű engedélyű szerkezetkész ház (180 m2), telekkel 15 millió forintért.
Ugye 10M banki, +10M állami, +5M adó-visszatérítés. 10 millióból befejezhető az épület.
Azt nem értjük, hogy milyen ütemben történik a folyósítás. Önerő nélkül megvalósítható a vásárlása és befejezése (házastársak, vállalt 3 gyerekkel)?

Tisztelt Szakértő!
Nálunk nagyon speciális a helyzet: Én 42 éves vagyok, elvált, két gyermekem van, egy 18 és egy 21 éves, mindketten iskolások. Az új párommal 7 éve vagyunk együtt, de nem vagyunk még házasok, és bár tudom, hogy nem jár tervezett babára nekünk már szocpol, de mégis mondom, hogy tervezünk közös gyermeket. Válásom után az exem úgy fizetett ki bennünket, hogy kaptunk egy lakást Veszprémben, melynek három tulajdonosa van, a két gyerek és én. Szeretnénk ezt a lakást eladni, és egy használt házat venni, valahol Pest felé.
Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak szocpol terén? Van-e valami, amire igényelhetnénk?
Válaszát előre köszönöm: Üdv: Erika