Tisztelt Hitelnet!

2016-ban vásároltuk feleségemmel az ingatlanunkat. Első körben a 2 gyermekre járó megelőlegező CSOK igénnyel a K&H hitellel kombinálva vettük volna meg. Foglaló kifizetése, adásvételi szerződés megírása, hitelkérelem benyújtása után közölte a bank, hogy osztatlan közös tulajdonú a telek, így nem adhatja rá a CSOK-ot. Pont akkor jött a “felsőbb utasítás” az ügyintézőnk szerint, mert az előzetes hitelbírálatnál még nem volt gond a telek.

Módosítottuk az adásvételit, hitelszerződést, megemeltük az önerőnket (belső átalakításra szánt pénzünkből). Így CSOK nélkül kaptuk meg a jóval magasabb hitelt.

Idén megszületett az első gyermekünk és az éjszakázások közben az internetet böngészve rátaláltam, hogy az osztatlan közös telkű ingatlanokra valamikor a 2016. év során már kapható volt a CSOK. (Hitelfelvételünk utáni időponttól).

Ebben az esetben visszamenőlegesen esetleg igényelhető a CSOK a jelenlegi +1 jövőbeni gyermekre a hitelünk tőke részének csökkentésére?
Belső átalakításra (hozzáépítés nélkül) plusz szoba kialakítására igényelhető a jelenlegi szabályok szerint? Hozzáépíteni nem szeretnénk és a telek sajátosságai miatt nem is tudunk.

Válaszát előre is köszönöm:
Csaba

Kedves Csaba!

Kérdésével kapcsolatban az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet 83.§ (1) bekezdés b) pontja így rendelkezik:

“b) 4. §-ával megállapított 20. § (2) bekezdésében és 10. § (2) bekezdésével megállapított 43. § (1) bekezdés v) pontjában foglaltakat a 2016. január 1-jén vagy azt követően benyújtott kérelmekre a lakáscél megvalósulását követően is alkalmazni kell azzal, hogy a hitelintézet által a Módr1. hatálybalépését megelőzően a több lakásból álló, osztatlan közös tulajdonra hivatkozással elutasított kérelem esetén az igénylő a 36. § (3) bekezdése szerinti díjak felszámítása nélkül, a hitelintézethez intézett nyilatkozat benyújtásával kérheti kérelmének ismételt elbírálását.”

43. § (1) A családi otthonteremtési kedvezményre való jogosultság feltételeinek meglétét a következők szerint kell igazolni:

“v) annak tényét, hogy a több önálló lakásból álló, osztatlan közös tulajdon esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan a támogatott személy kizárólagos használati joga áll fenn, közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt, a támogatott személy részére a lakás teljes területének használatára jogosító használati megosztási megállapodással

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti folyamatban lévő, valamint az ismételten elbírált kérelmek esetén – ha a lakáscél már megvalósult – a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása a támogatott személy fizetési számlájára történik.

Fentiekre hivatkozással véleményünk szerint kérhetik eredetileg is benyújtott CSOK kérelmük újbóli elbírálását, majd örömmel fogadjuk, ha ezt követően megosztják velünk ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése