Kérhetjük-e utólag a félszocpolt használt lakás vásárlása esetén?

Tiszteletem!

Mi a férjemmel a jövő hét folyamán egy ingatlant fogunk vásárolni, melynek tulajdon jogát 2014. május 15-e után fogjuk megszerezni. X összeget egyben kifizetünk az eladónak és fennmaradunk y összeggel, amelyet havi bontásban, 10 hónapon át törlesztünk majd és csak ezután leszünk az ingatlan nyilvántartásba tulajdonosként bejegyeztetve. A birtokba vétel az adásvételi szerződés után megtörténik.

Kérdésem lenne, hogy ebben az esetben, ha időközben bevezetésre kerül a félszocpol használt lakásra 2 gyermek esetében, akkor fel tudjuk-e venni, vagy csak az adásvételt követő 120 napon belül, ugyanis a teljes vételár még nem került kifizetésre 10 hónapig. Voltaképp az a fő kérdés, hogy honnan is ketyeg a 120 nap az adásvételi szerződés aláírásától vagy a tulajdonossá válás időpontjától? Ha már így alakult, hogy nem tudjuk az ingatlant egy összegben kifizetni és így a tulajdon jog is később lesz a mienk, szeretnénk tudni, hogy ebből származhat-e valamiféle előnyünk?

Köszönöm válaszát:
Erika

Kedves Erika!

A használt lakás vásárlásához igényelhető félszocpol bevezetése a korábbi hírekkel ellentétben meglehetősen bizonytalan. Információink szerint várható ugyan a szocpolrendelet változása, de ez elsősorban az új lakás vásárlására és építésére igényelhető szocpol összegét érintené. Használt lakás vásárlására és bővítésére egyelőre nem kerülne újból bevezetésre a FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása), vagyis közismertebb nevén a félszocpol.

Ha mégis, akkor ennek igénylési feltételei csak a vonatkozó kormányrendelet elfogadása és a Magyar Közlönyben való kihirdetése után válnának ismertté. A hatályos szocpolrendelet értelmében új lakás vásárlása esetén a támogatott személynek a szocpolkérelem benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetősége. Ha ismét lenne félszocpol, fentiekhez hasonló kritériumokkal, akkor valószínűleg ott is az adásvételi szerződés aláírásának dátuma lenne a mérvadó. Véleményünk szerint semmiképpen sem a végleges tulajdonossá válástól számítana a határidő, mivel szocpol esetén is csak a teljes vételár kifizetéséig kérhető a támogatás. Ha az új lakás vételárát a vevő már teljes mértékben kifizette, akkor nem lehet jogosult szocpolra még abban az esetben sem, ha az adásvételi szerződés aláírásától számított 120 nap még nem járt le.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2009 októberében vettünk fel 7 millió forint hitelt a kertes családi házunkra, ami 90 nm-es. Szocpolt sajnos nem tudtunk igénybe venni rá, mivel akkor nem lehetett igénybe venni használt lakás vásárlásra. 2 gyerekünk van. Utólag igénybe lehet ezt venni most? A hitelszerződésünk él, elmaradva nem voltunk soha, 2039-ben fog lejárni.

Kedves Róbert!
A leírtak alapján a szocpol támogatás utólagos érvényesítésére sajnos nincs lehetőség.

Tisztelt Szakértő!
Gyermekem most, 2014 januárjában kapta meg a hitelt a vásárolni kívánt használt lakáshoz. Kérdésem, hogy utólag igényelheti-e a félszocpolt?
Két kisgyermeket nevelnek, a lakás nagysága 59 négyzetméter, 1 + 2 félszoba.
Köszönettel várom válaszát.
Eta

Kedves Eta!
Félszocpol igénylésére 2009. július 1. előtt volt lehetőség, azóta ez a támogatás nem érhető el, de visszamenőleg ezen időpont előtt sem lehetett igénybe venni.

Jó napot!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, ha én 2013-ban veszek egy használt lakást, aminek én leszek a tulajdonosa és jövőre, ha a szocpolt igényelném 2 még meg nem született gyerekre, megkapnám-e a szocpolt vagy a félszocpolt?
Előre is köszönöm.

Kedves Szabina!
A lakáscélra igényelhető állami támogatások visszamenőleges igénylésére nincs lehetőség. Használt lakás vásárlásához jelenleg nem is nyújtható sem szocpol, sem félszocpol.
Megelőlegező szocpolra akkor lehet jogosult, ha újépítésű lakást vásárol és a támogatást az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül igényli. Megelőlegező szocpolt 40 év alatti házaspárok igényelhetnek.

Köszönöm gyors válaszukat. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy használt lakásra nincsen szocpol. Kérem segítségüket abban, hogy milyen kölcsönnel vehetnénk meg a 14 millió forintos lakást. Feleségem gyeden van, én pedig 86.000 Ft-ot keresek. További kérdésem, hogy amennyiben a nevemre kerülne a lakás, akkor lehetne-e a lakásra valamilyen kölcsönt felvenni?
J. Iren

Kedves J. Iren!
Hozzátartozótól történő vásárlás esetén államilag támogatott lakáshitel nem vehető igénybe, így a vételár kiegyenlítéséhez piaci kamatozású lakáshitelt lehetne felvenni, ha rendelkeznek a szükséges önerővel is, mert a 14 millió forint értékű lakásra 14 millió forint nem vehető fel. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további részletek ismeretében Tanácsadóink tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről!

Jó napot kívánok!
Édesanyámtól megvehetném a teljesen külön lakást képező használt fél ingatlant. Feleségem és én is 31 évesek vagyunk. Most született egy gyermekünk és vállalunk még egy gyermeket. A havi nettó jövedelmem 87.000 Ft és az egy gyermek után járó kedvezmények. Feleségem fizetése 98.000 Ft volt, amikor dolgozott, most gyesen van. A nevezett ingatlan értéke 8-12 millió /tehát a fél ingatlan/.
Kérdésem: Ha megvenném a fent nevezett önálló lakásrészt /mondjuk ikerház felét/, kaphatok-e szocpol-t és mekkora összeget?
Köszönettel.
J. Iren

Kedves Kérdező!
Mivel használt lakóingatlan vásárlásához nem jár a szocpol, ezért az ikerház felének megvételéhez sajnos nem tudja igénybe venni a támogatást. Amennyiben szeretné megismerni az elérhető hitellehetőségeket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő lenne: 2006-ban forint alapú hitellel vásároltam házat. Azóta született 2 gyerek (2007-ben és 2010-ben). A szocpolt nem vettem igénybe egyiknél sem! Igényelhetem a szocpolt a hitelem csökkentéséhez? A párommal élettársi kapcsolat van. A ház csak az én nevemen van!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tünde

Kedves Tünde!
Amennyiben használt házat vásárolt, akkor a leírtak alapján sajnos nem jogosult arra, hogy a támogatást utóbb született gyermekei után igénybe vegye.

Szép jó napot kívánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe vehető-e a szocpol vagy a félszocpol a mi esetünkben?
2005-ben vettem egy kb. 110 m2-es használt házat hitelből. 2008-ban és 2011-ben megszülettek a gyermekeim, akikre nem igényeltem a szocpolt. Utólagosan igénybe vehetem-e valamelyik formáját úgy, hogy a hitelem töke részében jóváírják? Vagy ha nem, milyen módon lehetséges az igénybevétele például korszerűsítés, szigetelés esetén? Milyen módon kell igazolni?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Melinda

Kedves Melinda!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetősége a szocpol, félszocpol igénybevételére. Utólagosan nem igényelhető a félszocpol használt lakás vásárlása esetén, ha a lakásvásárláskor a támogatást legalább 1 gyermek után nem vette igénybe.
A vissza nem térítendő állami támogatások közül jelenleg csak a szocpol érhető el, mely új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető, lakáskorszerűsítéshez sajnos nem vehető igénybe.

Vettünk részletfizetéssel egy családi házat. Ki lehet-e rá használni a szocpolt?

Kedves Tünde!
Használt családi házra jelenleg nem igényelhető szocpol, félszocpol. E lakáscél esetén sajnos nincs lehetőség a támogatás kihasználására.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen vissza nem térítendő támogatásra. A férjem és én 2011-ben vettünk egy használt lakást Budapesten. 2009-ben házasodtunk össze és 2009-ben született meg a lányunk. Lakásvásárláskor nem vettünk fel hitelt. Kíváncsi lennék, hogy korszerűsítésre igényelhetünk valamilyen támogatást, félszocpolt utólagosan?
Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!
A 2011-es lakásvásárláshoz kapcsolódóan sajnos nem igényelhető utólagos támogatás. A szocpol jelenleg csak új lakás építésére és vásárlására kérhető legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek után. Korszerűsítéshez sajnos nem adható. Erre a célra állami kamattámogatású lakáshitelt vehetnek fel. Amennyiben szeretne erről részletesen tájékozódni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Tisztelt Válaszoló!
Mi 2006-ban vásároltunk egy használt panel lakást, és igénybe vettük az akkor meglévő 3 éves gyermekünkre a szocpolt. Most 39 éves vagyok, a párom /nem férjem/ 41 és született 2010-ben még egy gyermekünk, akire utólagosan szeretnénk akár lakásbővítésre is felvenni a szocpolt. Lehetséges lenne? Hol kell intézni?
Köszönettel.
Andrea

Kedves Andrea!
Ha lakáshitelt is vettek fel a lakásvásárláshoz 2006-ban, és a kölcsön jelenleg is fennáll, akkor annak csökkentésére igényelhető az utóbb született gyermek utáni támogatás, ha a méltányolható lakásigény feltételei is teljesülnek. A jogosultság megállapítását a hitelt folyósító bankban kérhetik.
Lakásbővítéshez szocpol jelenleg nem igényelhető.

Jó napot kívánok.
Szeretnék érdeklődni, hogy több mint egy éve vagyunk összeköltözve a párommal. 4 éve vette a házat hitelre. Nekem van egy kisfiam, aki nem közös, de szeretnénk egy közös gyereket is. Erre a meglévő házra lehet szocpolt felvenni és vállalt gyerekre és a kisfiamra, aki nem közös? És a szocpolt mire lehet költeni? Hitelt kell felvenni hozzá, csak úgy lehet?
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Nikolett!
A párja által 4 évvel ezelőtt vásárolt használt házra sem az Ön kisfia, sem egy esetleges közös gyermek után nem vehető igénybe a szocpol.
Szocpol jelenleg új ház építésére és újépítésű lakóingatlan vásárlására igényelhető. Amennyiben az ehhez szükséges önerő rendelkezésre áll, hitelt nem kell felvenni hozzá.

Tisztelt cím!
36 éves egyedülálló, gyermekét (2 éves) egyedül nevelő anyuka vagyok. Tulajdonomban van egy 54 m2-es lakás 5 éve.
Érdeklődöm, hogy jár-e számunkra félszocpol illetve kaphatunk-e más állami támogatást?
Köszönettel.

Kedves Éva!
Az Ön által leírt esetben, meglévő lakástulajdonra vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol, félszocpol) nem adható. A szocpol célja csak új ház építése és újépítésű lakás vásárlása lehet, félszocpol igénybevételére pedig 2009. július 1. óta nincs lehetőség.


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x