Tiszteletem!

Mi a férjemmel a jövő hét folyamán egy ingatlant fogunk vásárolni, melynek tulajdon jogát 2014. május 15-e után fogjuk megszerezni. X összeget egyben kifizetünk az eladónak és fennmaradunk y összeggel, amelyet havi bontásban, 10 hónapon át törlesztünk majd és csak ezután leszünk az ingatlan nyilvántartásba tulajdonosként bejegyeztetve. A birtokba vétel az adásvételi szerződés után megtörténik.

Kérdésem lenne, hogy ebben az esetben, ha időközben bevezetésre kerül a félszocpol használt lakásra 2 gyermek esetében, akkor fel tudjuk-e venni, vagy csak az adásvételt követő 120 napon belül, ugyanis a teljes vételár még nem került kifizetésre 10 hónapig. Voltaképp az a fő kérdés, hogy honnan is ketyeg a 120 nap az adásvételi szerződés aláírásától vagy a tulajdonossá válás időpontjától? Ha már így alakult, hogy nem tudjuk az ingatlant egy összegben kifizetni és így a tulajdon jog is később lesz a mienk, szeretnénk tudni, hogy ebből származhat-e valamiféle előnyünk?

Köszönöm válaszát:
Erika

Kedves Erika!

A használt lakás vásárlásához igényelhető félszocpol bevezetése a korábbi hírekkel ellentétben meglehetősen bizonytalan. Információink szerint várható ugyan a szocpolrendelet változása, de ez elsősorban az új lakás vásárlására és építésére igényelhető szocpol összegét érintené. Használt lakás vásárlására és bővítésére egyelőre nem kerülne újból bevezetésre a FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása), vagyis közismertebb nevén a félszocpol.

Ha mégis, akkor ennek igénylési feltételei csak a vonatkozó kormányrendelet elfogadása és a Magyar Közlönyben való kihirdetése után válnának ismertté. A hatályos szocpolrendelet értelmében új lakás vásárlása esetén a támogatott személynek a szocpolkérelem benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetősége. Ha ismét lenne félszocpol, fentiekhez hasonló kritériumokkal, akkor valószínűleg ott is az adásvételi szerződés aláírásának dátuma lenne a mérvadó. Véleményünk szerint semmiképpen sem a végleges tulajdonossá válástól számítana a határidő, mivel szocpol esetén is csak a teljes vételár kifizetéséig kérhető a támogatás. Ha az új lakás vételárát a vevő már teljes mértékben kifizette, akkor nem lehet jogosult szocpolra még abban az esetben sem, ha az adásvételi szerződés aláírásától számított 120 nap még nem járt le.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2009 októberében vettünk fel 7 millió forint hitelt a kertes családi házunkra, ami 90 nm-es. Szocpolt sajnos nem tudtunk igénybe venni rá, mivel akkor nem lehetett igénybe venni használt lakás vásárlásra. 2 gyerekünk van. Utólag igénybe lehet ezt venni most? A hitelszerződésünk él, elmaradva nem voltunk soha, 2039-ben fog lejárni.

Tisztelt Szakértő!
Gyermekem most, 2014 januárjában kapta meg a hitelt a vásárolni kívánt használt lakáshoz. Kérdésem, hogy utólag igényelheti-e a félszocpolt?
Két kisgyermeket nevelnek, a lakás nagysága 59 négyzetméter, 1 + 2 félszoba.
Köszönettel várom válaszát.
Eta

Jó napot!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, ha én 2013-ban veszek egy használt lakást, aminek én leszek a tulajdonosa és jövőre, ha a szocpolt igényelném 2 még meg nem született gyerekre, megkapnám-e a szocpolt vagy a félszocpolt?
Előre is köszönöm.

Köszönöm gyors válaszukat. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy használt lakásra nincsen szocpol. Kérem segítségüket abban, hogy milyen kölcsönnel vehetnénk meg a 14 millió forintos lakást. Feleségem gyeden van, én pedig 86.000 Ft-ot keresek. További kérdésem, hogy amennyiben a nevemre kerülne a lakás, akkor lehetne-e a lakásra valamilyen kölcsönt felvenni?
J. Iren

Jó napot kívánok!
Édesanyámtól megvehetném a teljesen külön lakást képező használt fél ingatlant. Feleségem és én is 31 évesek vagyunk. Most született egy gyermekünk és vállalunk még egy gyermeket. A havi nettó jövedelmem 87.000 Ft és az egy gyermek után járó kedvezmények. Feleségem fizetése 98.000 Ft volt, amikor dolgozott, most gyesen van. A nevezett ingatlan értéke 8-12 millió /tehát a fél ingatlan/.
Kérdésem: Ha megvenném a fent nevezett önálló lakásrészt /mondjuk ikerház felét/, kaphatok-e szocpol-t és mekkora összeget?
Köszönettel.
J. Iren

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő lenne: 2006-ban forint alapú hitellel vásároltam házat. Azóta született 2 gyerek (2007-ben és 2010-ben). A szocpolt nem vettem igénybe egyiknél sem! Igényelhetem a szocpolt a hitelem csökkentéséhez? A párommal élettársi kapcsolat van. A ház csak az én nevemen van!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tünde

Szép jó napot kívánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe vehető-e a szocpol vagy a félszocpol a mi esetünkben?
2005-ben vettem egy kb. 110 m2-es használt házat hitelből. 2008-ban és 2011-ben megszülettek a gyermekeim, akikre nem igényeltem a szocpolt. Utólagosan igénybe vehetem-e valamelyik formáját úgy, hogy a hitelem töke részében jóváírják? Vagy ha nem, milyen módon lehetséges az igénybevétele például korszerűsítés, szigetelés esetén? Milyen módon kell igazolni?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Melinda

Vettünk részletfizetéssel egy családi házat. Ki lehet-e rá használni a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen vissza nem térítendő támogatásra. A férjem és én 2011-ben vettünk egy használt lakást Budapesten. 2009-ben házasodtunk össze és 2009-ben született meg a lányunk. Lakásvásárláskor nem vettünk fel hitelt. Kíváncsi lennék, hogy korszerűsítésre igényelhetünk valamilyen támogatást, félszocpolt utólagosan?
Köszönettel: Tímea

Tisztelt Válaszoló!
Mi 2006-ban vásároltunk egy használt panel lakást, és igénybe vettük az akkor meglévő 3 éves gyermekünkre a szocpolt. Most 39 éves vagyok, a párom /nem férjem/ 41 és született 2010-ben még egy gyermekünk, akire utólagosan szeretnénk akár lakásbővítésre is felvenni a szocpolt. Lehetséges lenne? Hol kell intézni?
Köszönettel.
Andrea

Jó napot kívánok.
Szeretnék érdeklődni, hogy több mint egy éve vagyunk összeköltözve a párommal. 4 éve vette a házat hitelre. Nekem van egy kisfiam, aki nem közös, de szeretnénk egy közös gyereket is. Erre a meglévő házra lehet szocpolt felvenni és vállalt gyerekre és a kisfiamra, aki nem közös? És a szocpolt mire lehet költeni? Hitelt kell felvenni hozzá, csak úgy lehet?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt cím!
36 éves egyedülálló, gyermekét (2 éves) egyedül nevelő anyuka vagyok. Tulajdonomban van egy 54 m2-es lakás 5 éve.
Érdeklődöm, hogy jár-e számunkra félszocpol illetve kaphatunk-e más állami támogatást?
Köszönettel.