Tisztelt Illetékes!

Falusi CSOK és hitelkérelmet adtunk be a Takarékbanknál kb. másfél-két hónapja. Eddig sem volt egyszerű, mert hiába van a költségvetés excelben benne a napelem, mint elszámolható tétel, ők arra hivatkozva, hogy a házban nincs központi fűtés (gáz nincs bevezetve, viszont minden helyiségben elektromos infrapanel, egyedi termosztáttal van, illetve egy cserépkályha), így nem elszámolható a CSOK keretén belül. Ekkor mondtuk, hogy jó, rendben, kifizetjük mi, viszont az ÁFA visszatérítését ettől függetlenül szeretnénk igénybe venni.

Kijött az értékbecslő, az ő kérésére módosítottunk a költségvetésen (plusz tételeket kellett beírni, amely növelte a költségvetést) és végül így került beadásra. Már volt hitelbírálaton (elvileg 15 millió hitelt nem kaphatunk, csak 14 millió valamennyit, a településre hivatkozva. Már ebben is csak azért is kekeckedést érzünk, hiszen nem hiszem, hogy az a pár százezer forint a banknak akkora kockázatot jelentene, az ügyfélnek meg bizony sok plusz kiadás), majd a jóváhagyó ismét visszaküldte: kell új munkáltatói, mert ugye időközben lejárt, új bankszámlakivonat, illetve a költségvetés szerintük több a megengedhetőnél. Most itt tartunk.

1. Nem értjük, ha a beadáskor az összes dokumentum, amit a bank kért, hiteles és megfelelő volt és az ő hibájukból járt le, akkor is miért nem az számít, hogy a beadáskor érvényes volt?

2. Miért kérheti az értékbecslő, hogy módosítsunk a költségvetésen, melynek következtében az növekszik, ha azt a bank nem fogadja el? Ilyenkor megtagadhatjuk? Gondolom nem, hiszen akkor az értékbecslő ad rossz értékelést…Ilyenkor mi a helyes a részünkről?

3. December közepéig kell fizetnünk az eladónak, máskülönben bukjuk a házat és a megtakarított foglalót is. Ilyen szituációban mit tehetünk mi a bankkal szemben? Most váltsunk bankot? De úgy érezzük, hogy ez a falusi CSOK annyira fekete lyuk, hogy máshol sem lenne egyszerűbb. (OTP Banknál kezdtünk, ott azt nem sikerült velük megértetnünk, hogy a tetőtér beépítése a szerkezet emelése nélkül nem bejelentés kötelezett és nem is engedélyköteles).

Előre is köszönöm a szíves választ és a segítséget!
Üdvözlettel.
Szabina

Kedves Szabina!

Napelem akkor finanszírozható falusi CSOK-kal, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi. Jogosultsági feltétel, hogy a napelemmel történő fűtés központilag irányítható legyen, ne csak helyiségenként. Erről bővebb információ IDE kattintva olvasható. Az adó-visszatérítési támogatás is ugyanezen feltételek mellett vehető igénybe.

Hitelbírálat során kérheti a döntnök friss munkáltatói igazolás, valamint újabb bankszámla kivonat benyújtását. Ez jelenleg a vírushelyzet miatt még gyakrabban előfordulhat.

A költségvetés módosításával kapcsolatban az adott bankfiók tud magyarázatot adni a konkrét ügylet részleteinek ismeretében.

Már valamely pénzintézetnél elindított, folyamatban lévő ügylet esetén nehéz bármilyen megoldást javasolni úgy, hogy nem ismerjük a konkrét ügylet részleteit. A falusi CSOK csupán néhány pénzintézetnél érhető el, így nem javasoljuk a bankváltást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése