Tisztelt Szakértő!

Nagyon fontos lenne válaszokat kapnom a kérdésre, mert sehol sem találtam konkrét információt ezekkel kapcsolatban, pedig sokakat érinteni fog hasonló helyzet.

Falusi CSOK keretében házunkon korszerűsítési/felújítási munkákat szeretnénk végezni. 4 gyermekünk van, az 5 milliós keret így adott. A költségvetés kb. 5-6 millió forint lesz. A munkálatok 3 hét alatt fognak lezajlani, ez fontos! Nem veszünk fel hitelt. Az anyagdíj ebből kb. 4 millió forint, és már előre meg kell vennem nagy részét, hogy haladjon a munka.

1) Van-e itt jelentősége az önerő fogalmának? Amennyiben 5 milliós a költségvetés, és 5 millió forint támogatás vehető igénybe, akkor nincs? Akkor esetünkben mit jelentene az, hogy először az “önerőt kell elkölteni”?

2) Az előre számlára megvásárolt anyagok költsége ugye beszámítható?

3) Hogyan történik a folyósítás? Tényleg itt is készültségi foknak megfelelően utólag?

4) Ha igen, a 3 hét alatt vajon hányszor fog kijönni a banktól helyszíni szemlére a műszaki szakértő? Ha a rövid időtartam miatt csak kétszer, akkor kell, hogy legyen 4 millió forint saját pénzünk, hogy kb. 1,5 hétig tudjon haladni a munka, majd történik egy 4 milliós folyósítás, és a 3. hét végével ismét jön az értékbecslő, látja, hogy készen van, és jogosultak leszünk a maradék 1 millióra?

5) Mennyi a kiutalási idő, miután a banki szakértő a helyszínen járt? (A munka folyamatossága miatt kérdem).

5) Jól értem, hogy ha saját 5 millió forintunk, akkor nem is tudnánk igénybe venni a falusi CSOK-ot? Ha például 5 milliós a költségvetés, és 5 milliót kaphatunk az államtól, mégis kellene, hogy legyen majdnem 5 millió forintnyi “önerőnk” valahonnan, az utólagos folyósítások miatt?

Válaszukat előre is köszönöm, és nagyon várom!
Márton

Kedves Márton!

Ha 5M Ft a hitelintézet által elfogadott költségvetés és 5M Ft a támogatás összege, akkor önerő beépítési kötelezettség nincsen abban az értelemben, hogy a költségvetés teljes összege finanszírozásra kerül a CSOK-ból. Az első helyszíni szemléig azonban nem szabad elkezdeni a munkálatokat, mert a támogatás a költségvetésből el nem végzett munkálatora jár. Az első helyszíni szemle igazolja, hogy 0%-os a készültség. Ezt követően viszont el kell kezdeni a munkálatokat, mivel a támogatást készültségi fok arányosan, utólag folyósítja a hitelintézet. Ezt úgy lehet megtenni, ha az igénylőknek nincsen saját megtakarításuk, amiből meg tudnák előlegezni a költségeket, hogy a kivitelező előre dolgozik. A munkálatok elvégeztét követő – kb. 2 hetes – fizetési határidőben állapodhatnak meg. A folyósításhoz szükséges, hogy az értékbecslő által megállapított készültségi fok legalább 70%-át számlával igazolják.

Ha 3 hét alatt megvannak az elvégezni kívánt munkálatok, akkor nem is érdemes több részfolyósítst kérni, hiszen egyrészt időbe telik (kb. 1-1,5 hét), másrészt költsége is van.

Információink szerint azok a számlák vehetők figyelembe, amelyek kiállítására a korszerűsítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően került sor.

A falusi CSOK-ról feltételeiről további információt ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
41 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Falusi csokra vettünk 5 millióért házat, de nincs önerőnk az újításokra.

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy vettünk egy családi házat, amibe egyáltalán nem volt fűtés kialakítva.
A gázvezetékek be lettek vezetve, szerződést a szolgáltatóval még nem kötöttünk. A költségvetésbe bele lehet írni a hőleadók (radiátorok) felhelyezését, gázkazán, illetve bojler és mérőóra felhelyezését? 2 gyermek után szeretnénk igénybe venni?!
Köszönöm válaszukat!

Azt szeretném kérdezni, hogy muszáj a korszerűsítést megcsinálni?

Kedves Szakértő!
Házvásárlási hitel + két gyermek után járó Falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni OTP Bank által. Ez a Falusi CSOK tudomásom szerint 1.300.000 Ft.
Radiátor beépítésére, gázkazán beszerelésre, illetve 3 helység festésére szeretnénk igénybe venni. A költségvetési formanyomtatványunk már megvan.
Kérdésem a következő: ha, 1.300.000 Ft a költségvetés +- 100.000 Ft, annak legalább a 70%-ról kell számlát benyújtani, ha jól tudom. Költségvetést mi töltjük ki vagy ki kell töltetnünk szakemberrel?
A számlát vásárláskor saját nevünkre írathatjuk?
Hivatalos árajánlatot is kell mellékelni a költségvetés mellé?

Tisztelt Szakértő!
Falusi csokot (5+5) szeretnénk kihasználni 3 gyermekre. Kérdésem az lenne, hogy a költségvetésbe 5 millióról szóló nyomtatványt kell benyújtani? Vagy elég az 5 millió 70%-át beírni a költségvetésbe?

Elköltöttem már tőbb mint 1milliót a felúíitásra, ám az értékbecslő csak 11%-ra becsülte fel a készültséget, ami pénzben az elköltőtt pénz felét sem éri el. Így nem csoda, hogy a kivitelezők nem vállallnak ezzel a feltételel munkát, hisz így miképp kapják meg a penzüket, ha nincs önerő? Vagy ez is csak a gazdagoknak van kitalálva?!

2 meglévő gyerek mellé bevállalnánk egyet.
Erre menyi idő van a falusi csoknál?

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: ha van egy falusi CSOK-kal megvásárolt ingatlanunk, ahol nyílászáró csere és szigetelés, valamint fürdőszoba felújítás lett feltüntetve a korszerűsítésben, de mi villanyszerelést is megvalósítunk, de ezt már nem tüntettük fel, mivel nem fért volna bele az 5 millió Ft-ba, akkor amikor megnézik a nyílászárót, (de még nincs kész a fürdő felújítás, és szigetelés, és ki van vésve a villany), tehát a ház még nem lakható, attól a nyílászárót el tudom számolni?
Köszönettel: Annamária

Tisztelt szakértő!
Az én álláspontom a következő: padlástér beépítésre adtuk be a bővítési költségvetést, ami nem engedélyköteles. 4 milliót kapunk a banktól. 4 gyerek van. 5 millióról készítettünk, de a bank szerint 7,5 millióból jön ki fajlagos négyzetméterárban, így 3.5 millió az mi önerőnk és csak ha a munkálatok 50%-nál jön értékbecslő, az után kapjuk csak a maradék összeget meg.
Kérdezem én: ha mi 3,5 millió Ft-ból megcsináljuk készre a tetőteret, akkor mit számlázzak le a banknak? Ha már az önerőből készen van.

Jó napot!
Korszerűsítésre szeretnénk igénybe venni falusi csok-ot 2 gyerekre. Nyílászáró cserét, fűtés korszerűsítést és fürdő felújítást terveztünk. Az 1,3 millió forint mellé hitelt is igénybe vennénk. Készültségnek megfelelően utólag fizetnek. Beszéltünk egy vállalkozóval, aki az ablakcserét megcsinálná 1,5 millió Forintért.
A kérdésem az lenne:
-Legelőször eredeti állapotában felmérik a házat?
-Saját tőke nélkül el lehet kezdeni valahogy a korszerűsítést?
-Ha sikerül úgy megoldani, hogy a vállalkozó saját tőkéből elkészíti az ablakokat, ad számlát 1 millió anyagköltségről és 500.000 Ft beépítésről. Ezután a bank mekkora összeget fog utalni? Figyelembe veszik a tervezetben írt felújítások összegeit?
-Tőke nélkül csak tőkeképes vállalkozóval lehet lassan, lépésenként felújítani?

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy falusi csokot szeretnénk igénybe venni! Házunkat szeretnénk szigeteltetni! 2 gyermekünk van, ami azt jelenti, hogy megkapnánk az 1 millió fölötti összeget!
Kérdésem az lenne, hogy kell hozzá önerő?
Nagyon örültünk neki, hogy nem kell, az elején még azt hallottuk, de most már teljesen mást lehet!
Ez számunkra nagyon nagy segítség lenne!
Előre is köszönöm a választ!

Szép napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Falusi Csoknál muszáj minden munkálatot szakemberrel végeztetni?
Pl. gázt újítunk, azt szakember csinálja, de pl. a fürdőszobát párom is megtudja csinálni, mert ez a szakmája, de nem vállalkozó.

Tisztelt Szakértő!
Igénybe vettük a falusi csokot vásárlásra, korszerűsítésre. El szeretnénk kezdeni a korszerűsítést, de most derült ki, hogy a költségvetés sajnos nem jól töltöttük ki, több lett mint 5 millió. Hitelképtelenek vagyunk.
Sajnos nem kaptunk ügyintézőtől megfelelő tájékoztatást, csak annyit mondott, hogy írjunk rá többet, mert jobban elfogadják.
Költségvetés módosítására van-e lehetőségünk?
Köszönöm válaszát.

Üdv!
Felújításra szeretném kihasználni lehetőség adta maximális összeget, 3 gyermekre. Önerő nem áll rendelkezésre, viszont szintén a maximális hitellel is ki kell pótolnunk, hogy a felújítás létrejöhessen. Az értetlenségem az adja, hogy ezt a hitelt a szerződés létrejötte után közvetlenül utalják vagy ezt is készültségi állapot után kerül kiutalásra? Elképzeléseim szerint 5 millió hitellel tudnám csak elkezdeni a felújítást.

Üdvözlöm.
2019-ben vettük igénybe a falusi csokot. Használt ingatlanra igényeltük a korszerűsítést és az állami támogatást. Örültem, mikor az Áfa visszaigénylésről hallottam. 2020 január 1-től a falusi csokot is érinti. Viszont amikor utána jártam azt mondták nekünk nem jár, mert a költségvetést már leadtam, és csak azzal egy időben lehet igényelni. Ezt nem annyira tartom igazságosnak. Hiszen ha így van, és tudtam volna, akkor vártam volna 2 hónapot.
Miért nem lehet visszamenőleg igénybe venni?
Köszönöm.
Róbert

Állami támogatású lakástakarékos jelzálog van a házunkon. A neve felújítási hitel.
Maga szerint ilyen hitellel érdemes belevágni a falusi csokba?
Köszönöm válaszát előre is.

Jó napot!
Meg szeretném tudni a falusi Csok korszerűsítésénél, ha nem áll rendelkezésemre önerő, viszont a vállalkozó sem előlegezi meg az induláshoz szükséges összeget vagy építőanyagot, akkor mégis hogy lenne lehetséges elindítanom ezt a folyamatot?
Előre is köszönöm válaszát!

Helló!
A fentieket figyelembe véve megértem a feltételeit a banki folyósításához és az is rendben van, hogy a vállalkozó megvárja a folyósítást, de mi a helyzet az alapanyagok beszerzésével? Ehhez már önerő kell vagy a vállalkozót kell megkérni, hogy segítsen ebben is.

Jó napot!
Falusi csok-nál, ha vásárlással egybekötött korszerűsítésre igénylem a meglévő 3 gyermekem után a 10 millió forintot, akkor milyen ütemezésben fizetik ki a korszerűsítési pénzt? Volt olyan hely ahol azt mondták, hogy egyben a vásárlással és ebből fel is tudom újítani a házat, viszont máshol meg azt mondták, hogy szakaszosan utalnak, és saját erőmből kell elkezdeni a korszerűsítést, majd a számlák alapján fizetik ki amit ráköltöttem.
Melyik a valós állítás?
Válaszát előre is köszönöm.

Szeretném megtudni, hogy vehetek fel hitelt, mivel én már vettem fel 2 800 000 Ft-ot meg 250.000 vásárlás. Ettől függetlenül vehetek fel?