Tisztelt Hölgyem/Uram!

2006-ban lakásépítéshez CHF alapú lakáshitelt vettünk fel. Akkor még nem voltunk a párommal összeházasodva és gyermekünk sem volt, viszont a férjem nevén volt ingatlan. A banki ügyintéző tájékoztatása szerint nem voltunk jogosultak megelőlegezett szocpolra. Viszont megemlítette, hogy a hitelünk tőketörlesztésekor figyelembe vehető utólagosan a szocpol. Ez volt 2006-ban. Akkor ezzel kapcsolatban nem töltöttünk ki semmiféle nyomtatványt, nem írtunk alá semmit.
2011. novemberében végtörlesztettünk. Annyira arra koncentráltunk, hogy kifizessük a tartozást, hogy az utólagos szocpol lehetősége eszünkbe sem jutott, de még csak véletlenül sem említette az ügyintéző sem.
Most viszont csak foglalkoztat a kérdés, … Ön szerint igénybe tudtuk volna venni a szocpolt a végtörlesztéskor? A családi házunk 3 szobás 1 gyermekünk van és a ház értéke (megyei jogú városban, föld nélkül) kb. 15.000.000 Ft.
Várom válaszát!
Köszönettel:
Kata

Kedves Kata!

A vonatkozó rendelet szerint a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti a támogatás, számításba véve a személyi és egyéb - a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket.

Ha azonban hitelfelvételkor nem feleltek meg az előírt feltételeknek - a férjének volt lakástulajdona, ami kizáró ok a jogosultságot tekintve - akkor véleményünk szerint nem lettek voltak jogosultak az utólagos támogatásra sem.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

érdeklődni szeretnék utólag hogyan jutnák szocpol hoz ugyanis 22éve építettünk új házat akkor szocpol segítségél azóta született 3 gyermekünk szeretnénk a tetőteret beépíteni én 56 éves vagyok párom 49 jár e nekünk a szocpol. Köszönöm, a választ e-mailre kérem

Jó napot!
Legyenek szívesek segíteni. 2008-ban felvettünk a férjemmel burgerland banknál kb 9 millió forint alapú hitelt + igényeltük a megelőlegezett szocpolt 2 gyermekre.(összesen: 2,4 millió), ezt beleszámolták az önerőnkbe. 2011-ben szétköltöztünk és októberben el is váltunk. Az ingatlanban jelenleg is ő lakik és ő szeretne maradni és a hitel további törlesztését is ő vállalja. Így kértük a bankot, hogy én hadd kerülhessek ki ebből a hitelből. Egyenlőre október óta elő sem szedték az ügyünket!!! Most pedig közölték, hogy a hitelből kikerülés még TALÁN megoldható, de a szocpol helyzete nem lesz ilyen egyszerű, mivel ez megelőlegezett dolog volt. Én azt kérvényeztem, hogy mivel az ingatlan 1/2 – 1/2 arányban volt a miénk, így az egyik gyerekre járó szocpolt átvihessem egy jelenleg megvásárlás alatt álló ingatlanra. És mivel terhes vagyok (júniusra vagyok kiírva) így azt hamarosan teljesíteném is.
Szeretném megkérdezni, hogy valóban nem tudom átvinni erre az ingatlanra? És ha nem, akkor milyen lehetőség van egyáltalán? Hogyan lehet válás esetén a megelőlegezett szocpol sorsát egyáltalán rendezni? Javasolták, hogy fizessem ki egybe az államkincstárnak az összeget, amit természetesen nem tudok megoldani. És ezt az egészet is szeretnénk végre elintézni, hogy hónapok óta áll a dolog, mert ők nem értek rá. Ami nekem a jelenlegi lakásintézésnél is probléma, hisz a mai napig emiatt a nevemen van a fél ingatlan és a hitel felét is tőlem vonják.
Kérem segítsenek, adjanak tanácsot!
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2006 decemberében írtam alá a hitelszerződést, 2008-ban kaptam lakhatási engedélyt újonnan építettem magánházamat. Akkor még nem voltam házas és gyerekem se volt.
Jelenleg még hátra van 15 év a hitelemből én 40 éves vagyok, van feleségem (30 éves) és júliusra várjuk első gyermekünket, de szeretnénk majd legalább még egy gyereket. Érdeklődnék ebben az esetnem a szocpol utólag járhat-e?

Párommal májusban tervezzük az esküvőnket. Nekem van egy gyerekem, de szeretnénk egy közös babát is. 2011-ben kaptuk meg házunkra a használatbavételi engedélyt. 120nm-es családi házról van szó. Mi nem kaptunk rá akkor szocpolt.
Kérdésem: utólag felvehetjük-e? Mire költhetjük el az összeget a már kész lakásban? Mennyi az az összeg, amit kaphatunk?
Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
2011. áprilisában vásároltunk a férjemmel egy új építésű lakást, kb. 20%-át banki hitelből. A lakás méretét, vételárát tekintve megfelel az előírt követelményeknek. A lakástulajdonunk 50-50%-ban oszlik meg köztünk, 34 évesek vagyunk mindketten. 2011-ben nem volt igényelhető egyáltalán a szocpol, érdeklődöm, hogy a fent leírt ingatlanra utólagosan igényelhető-e 2012-ben a szocpol támogatás. 1 gyermekünk van, vállalnánk második gyermeket is 1-2 éven belül.
Köszönettel: Dóra

Mónika vagyok. 2006-ban épült szocpolból 3 gyermekemre a házam, de sajnos van tartozásom és el akarják árverezni. Mit tudok csinálni? Azóta megszültem a 4. gyermekem. Nem szeretnénk az utcán kikötni. Mit tudok csinálni? Nem lehet a 4 gyerek szocpolját úgy, hogy törlődjön a tartozás?
Köszönöm a segítséget.

Tisztelt szakértő!
2007-ben vásároltunk új építésű ingatlant svájci frank hitellel! 2011-ben megszületett a gyermekünk. A leírtak alapján szerintünk jogosultak lennénk utólagos szocpol támogatásra! Megkerestem a Raiffeisen Bankot, ahol azt a választ kaptam, hogy ilyen nem létezik!!! Nem tudnak segíteni! Mi ilyenkor a teendő?
Az ismerősöm a K&H Banknál megkapta tavaly. Nem mindegyik bankban igényelhető?
Segítségét előre is köszönöm!
Andrea

Tisztelt Cím!
2011 őszén kaptam meg a használatbavételi engedélyt a családi házra. Hol tudnám megérdeklődni, hogy jogosult vagyok-e a szocpol támogatásra?
Üdvözlettel: Ágnes