Tisztelt Tanácsadó!

Lányom 30 éves és most szeretne használt lakást vásárolni. Későbbiekben két gyermeket tervez. Tudomásom szerint használt lakás vásárlásakor nem jár szocpol. Talán ez változik 2015-ben. A vásárláshoz hitelt vesz fel.

A kérdésem az lenne, hogy a régebbi szocpoloknál hasonló helyzetben utólag is amennyiben megszületett a gyermek, az adósságot csökkenteni lehetett a gyermekre illetve gyermekekre jutó mindenkori szocpol összegével? Tulajdonképpen a gyermek megszületésekor igényelhették az adósságuk terhére a szocpolt?

Köszönöm megtisztelő segítségüket!
József

Kedves József!

Használt lakás vásárlásához jelenleg valóban nem jár félszocpol. Ez a támogatási forma csak újépítésű lakóingatlan vásárlása vagy új ház építése esetén érhető el. Arról egyelőre nincs információnk, hogy 2015-ben mennyiben fog változni a szocpol, bővítésre kerül-e a szocpollal finanszírozható lakáscélok köre, illetve esetleg újból elérhető lesz-e a félszocpol. Amennyiben ilyen jellegű információnk lesz, arról honlapunkon be fogunk számolni.

Aki korábban, azaz 2009. július 1. előtt vett használt lakást kölcsön igénybevételével és legalább 1 meglévő gyermeke után megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását ("félszocpol"), az a támogatott személy jogosult lehet az utólagos félszocpolra is, ha a későbbiek folyamán gyermeke születik és a lakás megfelel a méltányolható lakásigény feltételeinek. Ha a lakásvásárláskor nem kapott ilyen támogatást, mert például nem volt még gyermeke, akkor az illető később akkor sem lehet jogosult annak igénybevételére, ha gyermeke születik.

Újépítésű lakás vásárlásánál vagy új ház építésénél volt ilyen szabály korábban, hogy amennyiben a támogatott személyeknek később gyermekük született, megkaphatták a szocpolt utólag, fennálló lakáshitel tartozásukból jóváírva. A 2012. január 1-től elérhető szocpol esetében új lakás esetén is csak az a lakáshiteles kaphat szocpolt utóbb született gyermeke után, aki a hitelfelvételkor legalább 1 gyermeke után jogosult volt rá.

A korábbi kormányrendeleteket alapul véve tehát, ha lánya most vásárol használt lakást, s a későbbiek folyamán gyermeke születik, véleményünk szerint sajnos nem lesz jogosult a támogatásra visszamenőleg. A hatályos rendelkezések szerint erre még akkor sem lenne jogosult, ha újépítésű lakást venne.

Amennyiben a hitelfelvételben tudunk Önöknek segíteni, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2015.03.20-án kötöttünk adásvételi szerződést egy budapesti ingatlan megvásárlására (140 nm, vételár 30 M Ft alatt). Ehhez hitelt vettünk igénybe. A hitelintézet 2015. végén a teljes vételárat átutalta az eladónak, így az ingatlan már a férjem és az én nevemre került 50-50% arányban. 3 kiskorú gyermekünk van. Az előző lakásunkat tegnapi nappal adtuk el, tehát csak az új ingatlan lesz a tulajdonunkban, más lakóingatlan tulajdonunk nincs.
Kérdés: igényelhetjük-e a CSOK-ot a hitel előtörlesztésére.
Köszönettel,
egy anyuka

Tisztelt Tanácsadó!
2015. április 11-én aláírt szerződéssel, 72%-ban hitelre vett (önrész és hitel is kifizetésre került) ingatlanra igényelhetek-e támogatást?
Köszönettel, Roland

Tisztelt Tanácsadó!
Tanácsát szeretném kérni.
2013 decemberében két kiskorú gyermekemmel külön költöztem a gyermekek apjától. Egy 47 m2-es lakást vásároltam. Tudom, hogy azóta több mint egy év eltelt már, de nincs valami megoldás, hogy utólag igényelhessek bármilyen támogatást? Teljesen tartozás és hitelmentes vagyok és 11 éve folyamatos munkahelyem van. Ezt a lakást egy nagyszülői örökségből tudtam megvenni.
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
2013-ban vásároltunk használt lakást. Van egy 3 éves gyermekünk. Szocpolt visszamenőleg igényelhetünk?

Tisztelt Tanácsadó!
Folyamatban van jelenleg egy lakás vásárlásunk (várható birtokba vétel: 2015. április).
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a 2015 júliusi törvény változások után kaphatunk-e visszamenőleg valamilyen támogatást?
Házaspár (40 év alatt), gyermek nélkül (tervezett 2 gyermek)
Lakás adatai: 2010-ben épült, 60 m2.
Köszönöm előre is a válaszát!
Üdvözlettel,
Edit

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Igényelhető lesz a véleménye szerint félszocpol a 2015. július 1-e előtti használt ingatlan vásárlása esetén?
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Dániel