Tisztelt Hitelszakértő!

2011. áprilisában kötöttük a lakásvásárlási szerződést (használt lakásra), 2011 júniusában kötöttük a hitelszerződést (csekély önerővel, kiegészítő ingatlan fedezettel) és 2011 szeptemberében született 1. gyermekünk.

Férjemmel másfél éve vagyunk házasok, és lassan 4 éve megszakítás nélkül van munkahelyünk. Köztartozásunk nincs. Egyéb ingatlanunk nincs. A meglévő lakásban 50-50 % - ban vagyunk tulajdonosok.

Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetünk-e valamilyen utó-szocpol támogatást a hitelösszeg csökkentésére?
Köszönettel, Tímea

Kedves Tímea!

A szocpol visszamenőleges igénylésére sajnos nincs lehetőség ebben az esetben.

Használt lakás vásárlásához 2009. július 1.-ig volt lehetőség FOT (fiatalok otthonteremtési támogatás) igénylésére. Az utóbb született gyermek után csak az a támogatott személy veheti igénybe ennek utólagos formáját, aki a vásárláskor is már igénybe vette az akkor meglévő gyermeke után.

Mivel 2011-ben egyrészt már nem is volt elérhető ez a támogatási forma, másrészt a gyermekük is a hitelfelvételt követően született, ezért sajnos nincs lehetőség a támogatás utólagos érvényesítésére sem.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel 2011-ben vásároltunk egy 70 m2-es családi házat 10,5 M Ft értékben, melyre csak lakáshitelt vettünk fel, semmi támogatást. Azóta született egy gyermekünk, illetve nyár végére várjuk a másodikat, így két gyermek után tudnánk igényelni a támogatást. Bővítésre sajnos nem áll rendelkezésünkre elegendő saját tőke, így elsődleges célunk a meglévő lakáshitel tőke részének a csökkentése azaz előtörlesztés lenne.
Van-e/lesz-e erre lehetőség?
Előre is köszönöm a válaszát.
Dániel

2011-ben első új lakásunkat vásároltuk, 50-50% hányadban, mely 42 m². 2 gyermekünk született. 2015. júliustól jogosultak leszünk legalább az 1 gyermek után járó 500.000 Ft-os alapösszegre, a meglévő hitel törlesztésére?

Tisztelt szakértő!
2010-ben egy 65 nm-es panel lakást vettünk hitelre. Közben két gyerekünk született. Utólagosan igénybe vehetnénk a szocpolt? Ha igen, hol igényelhető?
Köszönettel: Andrea

Felépítettem önerőből egy családi házat és párommal szeretnénk gyermeket. Utólag meglévő ingatlanra milyen támogatás igényelhető?

2010-ben vásároltuk meg teljesen új lakóparki lakásunkat, természetesen kölcsönből. Kérdésem, hogy most tudnánk-e igényelni rá szocpolt?????

Kedves Válaszadó!
Szeretnék érdeklődni, hogy 2010. december végén vettünk egy kis új építésű lakást, de ugye akkor nem volt szocpol… Gyermekünk 2012. február 25-én született meg. A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg van-e jogosultságunk igénybe venni a szocpolt, akár vállalva második gyermeket is!?
Segítségét előre is köszönöm, szép napot kívánok.
Brigitta

Tisztelt Cím!
2007-ben vásároltunk egy újépítésű családi házat hitelre. Két gyermekünk van, az egyikük a vásárlás után született. Igényelhetünk-e utólag szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt cím!
2009 nyarán vettünk egy telket, majd 2010 májusában el is kezdtük az építkezést. Sajnos önerőnk nem sok volt, így kamattámogatásos lakáscélú hitelt vettünk fel. A ház félkész, a lakhatási engedély még nincs meg. Gyermek még nincs. Számíthatunk a támogatásra valamilyen formában?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdv
Zsuzsi

Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék tavaly októberben vettünk házat. Mi igényelhetnénk-e szocpolt valamelyik formájában? Egy gyermekünk van. Vagy esetleg korszerűsítésre lehetne-e?
Várom válaszát!
Tisztelettel: Andrea

Arra szeretnék választ kapni, hogy ha én 2003-ban vásároltam egy házat, a gyermekem 2005. 12.16.-n született és nem igényeltem még szocpol támogatást, akkor is jár részemre szocpol utólagosan valamilyen formában, vagy nem? Lakásfedezetes svájci frank alapú hitelem van, aminek fedezete egy másik ingatlan, amiben tulajdonos vagyok fele arányban.
Ha jár, akkor is mekkora összegben?

Tisztelt szakértő
2006-ban született meg első gyermekem, akire nem igényeltünk szocpolt. 2010-ben vásároltunk egy használt lakást, amire egy fundamenta (fix törlesztőrészletű) forint alapú hitelt vettünk fel. 2010-ben megszületett második gyermekem. Élettársammal 50% – 50% a tulajdonrészünk aránya. Van-e lehetőség utólagos szocpol igénylésére valamilyen formában az én esetemben, amit hitel csökkentésre használhatnánk fel. Ha igen, hol lehet bővebb tájékoztatást kapni ez ügyben? Hol lehet igényelni?
Köszönöm.

Érdeklődnék, hogy tavaly vásároltunk új építésű ingatlant, de ugye tavaly nem volt szocpol. Egy gyermekünk van, ő 2008-ban született és azt szeretném tudni, hogy milyen módon lehet utólag szocpolhoz jutni? Az ingatlant saját névre vettük, de a hitel felvételben szülői segítség is van, tehát ők is adósok, mert nem volt elég a jövedelem. Így kaphatunk-e szocpolt és ha igen, hová kell fordulnunk?
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Lakást vásároltam 2011-ben, készpénzért vagyis a szüleim vették, és ők a haszonélvezők. Ajándékozási szerződés is készült. Akkor nem volt érvényben a szocpol és nem tudtam igénybe venni. 1 gyermekem van. Nem volt ingatlan tulajdonom amikor vettem a lakást. Igényelhetem-e a szocpolt utólag is??

Tisztelt Szakértő!
2009-ben vettünk egy használt családi házat. Államilag támogatott forint alapú hitelre az OTP-nél. 2010-ben házasságot kötöttünk és még ez év végén született egy gyermekünk. Érdeklődnék, hogy utólagos szocpolt igénybe tudok-e venni most? Ha igen milyen összeggel? Illetve ha vállalunk még egy gyermeket, akkor arra is jár a szocpol? Ha igen milyen összeggel?
Előre is köszönettel.