Tisztelt szakértő!

2002-ben építettünk új házat. 2 gyerekre vettük fel a szocpolt hitellel. A hitelt később kifizettük chf alapú áthidaló kölcsönnel a Fundamentán keresztül, sajnos szabad felhasználásút igényeltünk.

2010-ben született a 3. gyerekünk. Érdeklődnék, mire vagyunk jogosultak? Tudom, hogy új ház építésénél lehet felvenni a szocpolt. Bővíteni is szeretnénk, mert a ház kicsi 5-nek, de hitelt már nem akarunk felvenni, elég a mostanit fizetni.

Köszönettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Mivel az új ház építéséhez felvett lakáshitel kiváltásra került, ezért véleményünk szerint nem lehetnek jogosultak az utóbb született, 3. gyermek utáni szocpolra. Az utólagos szocpol ugyanis csak akkor igényelhető, ha a támogatással együtt felvett lakáshitel az utóbb született gyermek utáni támogatás igénylésekor is fennáll.

Mivel a lakásépítési támogatás 2012-ben valóban csak új lakás megszerzéséhez (vásárlás, építés) vehető igénybe, ezért meglévő házuk bővítési munkálatait szocpol igénybevételével nem tudják finanszírozni.

A leírtak alapján banki hitellehetőséggel nem kívánnak élni, így sajnos nem tudunk egyéb megoldást javasolni a bővítés kivitelezéséhez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Kérem, hogy a Szocpol 2012 rendelet alapján használatbavételi engedély alapján állok, kamattámogatott hitelnek megfelelő költségvetéssel igényeltem kamattámogatott hitelt, 2 gyermekem van és a befejezéshez szeretnénk a szocpolt igénybe venni. Miképpen tehetném én ezt meg. A költségeink nagyobbak lettek, sajnos az árajánlatok amik alapján a költségvetést elkészítettük, nem fedték a valóságot, mert ezek csak ügyfélcsalogató irományok és a ténylegesen kifizetendő költségek csak a munka elkészültekor illetve az áru átvételekor válnak ismertté a vevő számára. Ebben az esetben mire fordítható a szocpol, ha elfogadott költségvetéssel és használatbavételi engedély kiadás előtt állok, érvényes kamattámogatott hitelszerződéssel. Sajnos a TV-ből is az folyik mennyi pénz van még bent az államnál, de kérdezem én, mire fordítsuk ha szinte minden kizáró ok. Ha valaki ez idáig nem kezdett el építkezni, akár hitelből akár nem, most már nem fog, és miért akarják még jobban ellehetetleníteni azoknak az életét akik jogosultak lennének rá és rengeteg a fennálló hitelük, nincs használatbavételi engedélyük és ezzel a támogatással lehetőségük lenne akár a házépítés befejezésére vagy a hitelösszeg lecsökkentésére.
Köszönettel, Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
2011. január 28-i építési engedéllyel rendelkezem. Az építkezés megvalósítása önerőből és kamattámogatott hitelből valósul meg. Használatbavételi engedéllyel még nem rendelkezem. 2 gyermekem van, a kölcsönszerződésem 2011. április 27-én kelt, az első folyósítás június hónapban volt. Mivel nagyon nagy a hiteltartozásom, szeretném a szocpol összegét hiteltörlesztésre fordítani.
Mivel a szocpolra az is jogosult akinek nincs hitele, de nagyobb a költségvetése, és önerőből kerül megépítésre a ház, akkor gondolom ha ez „szocpol” vagyis támogatás, akkor nem lehet kizáró ok hogy hitelem van. Hiszen ha az, akkor pedig úgy kell tekinteni mint egy saját erőből felépített ingatlant aminek még nincs meg a használatbavételi engedélye és ennek alapján külön igénylés szükséges a szocpolhoz, új költségvetés készítésével, amiben ugyebár a szocpol rengeteg olyan dologra fordítható, mint például járda, különálló garázs és fáskamra, kerítés…..
Kérdéseim a következők:
1. Hiteltörlesztésre fordítható-e az én esetemben, ha nem akkor milyen rendelet zárja ezt ki.
2. Ha viszont nem érdekel senkit hogy miből (önerő vagy hitel) épült a ház, és jogosult vagyok rá, akkor mire igényelhetem a használatbavételi engedély kiadása előtt????? Mivel a szocpolnak az értékhatára m2 árban van limitálva és nem pedig bekerülési költségben. Ennek alapján jogosult vagyok rá.
Kérdezem én Miért az kap szocpolt akinek van 30 millió önerő a zsebében??? És miért nem az, aki a felét hitelből, a felét pedig önerőből építi????
Tisztelettel, Barbara

Tisztelt Szakértő !
A családi házunk építésére 2006 szeptemberében kaptunk építési engedélyt. Még abban az évben az alapot elkészítettük, de a falazás és a tető alá való helyezés 2010-ben történt. Az ingatlan hitelmentes, 2 gyermekünk van, a párom egyéni vállalkozó, én pedig munkanélküli vagyok. Szeretnénk a házunkat mielőbb lakhatóvá tenni, kérdésünk az, hogy milyen lehetőségeink vannak?

Tisztelt Szerkesztő!
2001. évben kamattámogatású hitelt vettem fel egy kisebb, új építésű társasházi lakás megvásárlására. Ezt a lakást 2004-ben értékesítettem, illetve még ebben az évben vásároltam egy nagyobb, szintén új építésű társasházi lakást.
A lakásváltás során az eladási összeg teljes egészében felhasználásra került a megvásárolt ingatlannál, illetve a kamattámogatású hitelt is átterheltem az új társasházi lakásra.
Az új lakás vásárlása során 2004. évben 2 gyermek után szocpolt vettem fel, illetve egy kisebb CHF alapú hitelt, amely azonban azóta „kifutott”
Kérdésem lenne, hogy az időközben született 3. gyermek után utólagos szocpol támogatásra jogosult vagyok-e a 2001-es felvett kamattámogatású hitel vonatkozásában.
Segítségét előre is köszönöm!

Miért csak úgy lehet támogatást kapni, ha számlával van igazolva? Nekem 2 gyermekem van és csak akkor vehetném igénybe, ha számlát viszek. Pedig (elméletileg) járna! Öt éve vettem a házat hitelre és letagadtatták velem azt, hogy a feleségem terhes! Egy kérdésem van! Hogy lehetne a szocpolt letudni a hitelből?? Ez nagy segítség lenne!!
Előre is köszönöm!!

Februárra várjuk 3. gyermekünket. Első gyermekünk születésekor igénybe vettük a szocpolt. Akkor 450 ezer Ft-ot. Azóta lett egy második és most jön a harmadik gyermek. Itt már nem vettük igénybe a szocpol lehetőségét.
Van-e lehetőségünk igénybe venni a lakáshitelünkhöz – ami az Fhb bankban van – a szocpolt idén?

Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e a szocpolra, ha tavaly június végén írtuk alá az adásvételi szerződést, de csak novemberben kaptuk meg a banktól a hitelt, így a tulajdoni lapra is csak ezután lettünk bejegyezve.

A szocpolt csak az veheti igénybe, aki akkor vesz lakást mikor szocpol van, tehát ha én 2011. 08-hóba fejeztem be az építkezésemet, és 2010 előtt kezdtük, nem kaphatok megelőlegező szocpolt és a későbbiekben meglévő gyermekre se szocpolt?

T. Szakértő!
2011.01.-ban vásároltunk egy lakást lízing útján, majd azt 2011. augusztusban kiváltottuk szabad felhasználású jelzálog alapú hitellel. (a lízing miatt lakáshitelt nem tudtunk igénybe venni, mivel a lízing cég nem volt hajlandó adásvételi szerződést készíteni). A megvásárolt lakás használatbavételi engedélye 2008. év, itt az építtető cég ellen felszámolási eljárás kezdődött, így értékesítésre 2011. évben került. Mi vagyunk az első természetes személy tulajdonosok. 3 meglévő gyermekünk után semmiféle állami támogatás nem tudtunk igénybe venni. Ebben az esetben van lehetőség utólagos szocpol igénylésére? Ha nincs korszerűsítésre igénybe vehető? Pl: napkollektor, ablakcsere ilyesmi? Ha igen, csak a szocpol összegéből megoldható, vagy önerőre is szükség van?
Köszönöm a segítséget.

Üdvözlöm!
1 éve építkeztünk A+ energiabesorolású, 90 m2-es 2 szobás házunkat, ami párom nevén van. Várandós vagyok ikrekkel és már van egy kislányunk (27 hónapos). Van-e esélyünk a szocpol bármelyik formájára (fél, megelőző)?
Köszönöm segítségét.

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy mi 2010.03. hónapban indítottuk a hitelünket és 05 közepén költöztünk be Pest megyében egy új építésű iker családi házba. Forint alapú kamattámogatott hitelt vettünk fel.
1 gyermekünk van 2,5 éves és most tervezzük a kistesót!
Most néztem meg, hogy ennek a háznak a használatba vételi engedélyét már 2009. 05 hónapban engedélyeztették! Nagyon szeretnék visszamenőleg megkapni a szocpolt és esetlegesen a hitelbe beleépíteni, hogy kevesebb legyen.
Köszönöm előre is válaszát!

2010-ben költöztünk új házunkba, melyhez két gyermek után megigényeltük a szocpol támogatást. Azóta viszont született még egy gyermekünk. Igénybe tudom venni utána is a szocpolt? Úgy tudom mikor megkaptuk az akkori feltételek vonatkoznak ránk.
Köszönettel.
várom válaszukat:
Beáta