Üdvözlöm!

Nekem a következő problémám lenne:
Jelenleg az első babámat várom a férjemmel (akinek már előző házasságból van három gyermeke), decemberben fog megszületni. És tervezünk még egy kisbabát. A tulajdonomban van egy kis lakás, ami elajándékozásra fog kerülni családon belül - ekkor már nem lesz sem nekem, sem a férjemnek ingatlan a tulajdonában. Ezek alapján a két közös leendő gyermekünkre szeretnénk megigényelni a szocpolt egy olyan ikerházra, aminek az ingatlanlízing szerződését 2012. február 24-én írtuk alá és használatba vételi engedélyt is ebben az évben kapott. A négyzetméter ára az ikerháznak kb. 200.000 Ft. Annál biztosan nem több.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen lízinges esetben lehetséges-e a szocpol igénylése, és azzal csökkenthető-e a lízing összege?
Valamint hogy az ingatlan megfelel-e az előírásoknak?
Van-e valamilyen határidő, amire figyelnünk kellene, nehogy kicsússzunk az igénylés lehetőségéből?

Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel.
Nóra

Kedves Nóra!

A szocpolt, megelőlegező szocpolt lízinggel történő lakásvásárlás esetén sajnos nem lehet igénybe venni. Ennek oka, hogy a szocpol a támogatott személyek lakásvásárlását hivatott elősegíteni, de lízing esetén nem a lízingbevevő (Ön és a férje) a lakástulajdonos, hanem a lízingbeadó hitelintézet. A lízingbevevő csak a futamidő lejáratakor vagy a teljes lízingösszeg megfizetésekor szerez tulajdonjogot az ingatlanon.

Az új lakás vételárának hitellel történő finanszírozásakor is van egy határidő, ameddig a szocpolkérelmet be lehet nyújtani a hitelintézetekhez. Ez az adásvételi szerződés megkötését követő 120 nap. Ezen túlmenően már nincs lehetőség a támogatás igénylésére. Ha tehát Önök 2012. február 24.-én nem lízing-, hanem adásvételi szerződést kötöttek volna, a 120 nap eltelte miatt akkor sem tudnák érvényesíteni ezt a fajta lehetőséget, ha az ikerház minden egyéb feltételnek megfelelne (hasznos alapterület, energiahatékonyság, négyzetméterár).

Utólagos szocpol igénybevétele sajnos szintén nem megoldható, mivel utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy kaphat szocpolt a vonatkozó előírások alapján, aki a lakás vásárlásakor legalább 1 meglévő gyermeke után megkapta a támogatást és jelenleg is fennáll az adott lakáscélra felvett hitele.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm,
2008-ban vásároltunk újépítésű lakást, melyhez 2 gyermek alapján kaptunk szocpol támogatást. Jelenleg a meglévő lakáshitelünkhöz milyen összegű támogatásra vagyunk jogosultak az útban lévő harmadik gyermekünk alapján?
Előre is köszönöm a választ!