Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben szeretnénk a segítségét, tanácsát kérni.
Új családi házat szeretnénk építeni. A településen nincsenek megfelelő üres telkek, csak olyanok, amelyeken régi típusú házak vannak. Találtunk egy megfelelő nagyságú telket, amelyen engedélyezett, hogy épüljünk egy házat a már meglévő öreg ház mellé, így azt lebontani nem szeretnénk, hanem gazdasági, nem lakás céljára szolgáló épületnek szeretnénk használni (pl.garázs).

Kérdésünk, ha a tulajdonunkba kerül az ingatlan (a ház és a telek) kaphatunk-e új ház építésre szocpolt? Illetve ha nem, akkor milyen megoldások lennének arra, hogy igényelhessük a támogatást?

Szüleink felajánlották, hogy megvennék Ők a telket és házat és csak annak a telekrésznek a tulajdonjogát adnák át nekünk, amelyre építkeznénk. A telek 1500 m2, sajnos megosztatni nem lehet, de különféle feltételek betartásával (4,5-4,5 m távolság) építkezni lehetne rá, ezt az építésügyi hatóságnál már megérdeklődtük.

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel és üdvözlettel: Annamária

Kedves Annamária!

Mivel a vásárlás útján tulajdonba került lakóház kizárja a szocpolra való jogosultságot, ezért ha Önök vásárolnák meg a szóban forgó házat, úgy az új ház építése során nem tudnák igénybe venni a lakásépítési támogatást. Ez alól kivételt csak az jelentene, ha az illetékes építési hatóság kiadná a meglévő lakóház bontására szóló engedélyt és Önök az új ház felépítése előtt lebontanák a régi lakóházat. Mint azonban ahogy említette, a régi ház bontását nem szeretnék véghez vinni.

Ebben a helyzetben megoldás lehet a szülők javaslata. Amennyiben az ő nevükre kerülne az ingatlan, akkor ügyvéd által készített Ráépítési megállapodással megoldható lenne, hogy a meglévő ház mellé új, saját tulajdonú házat építsenek szocpol igénybevételével. A megállapodás rögzítené, hogy a szülők hozzájárulásával építkeznek az adott telekre, illetve a megállapodás a tulajdonviszonyokat is rendezné.

Arról, hogy szocpolos építkezés esetén milyen egyéb - jogszabályban rögzített - feltételeknek kell megfelelni, honlapunkon részletes leírást találnak. Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb építési hitelekről, ha kitölti online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím.
Egyedül nevelem 2 gyermekemet, de még csak a gyermekelhelyezésről és a gyerektartásról van bírósági határozatunk, de teljesen külön élünk. Szülői segítséggel egy tetőtérben szeretnék egy új lakást építeni külön helyrajzi számon és első lakásunk lenne. Én 38 éves vagyok. Hitelt nem szeretnék felvenni. Ezen paraméterekre mennyi szocpolt kaphatok és mikor?
Várom válaszát tisztelettel.
Barbara

Kedves Hitelnet,
Építkezünk. 3 éve, a telek vásárlás során a szerződésre csak a férjem neve került. Így volt egyszerűbb, akkor született a kislányunk. Az ügyvédünk a mai napig állítja, hogy elegendő az ő neve, hiszen házasságon belüli vagyonszerzésről van szó. Ami igaz is, hiszen jogilag 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok, de papíron nem. Szocpol igénylés esetében szükséges-e módosítanunk kizárólag a fenti ok miatt az adás-vételi szerződést?
Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Dia