Az lenne először is a kérdés, hogy a férjem nevén van egy panel lakás, ami hitel mentes. Még nincs gyermek, de szeretnénk 2-őt. Szeretnénk egy új építésű kertes házat venni. Van Fundamentánk, és szeretnénk hozzá a szocpolt is igénybe venni, és hitel nélkül megoldani, úgy hogy a kertes ház megvásárlásához, nekünk beszámítanák a panel lakást. Tehát a mi lakásunk ér 7 millió Ft-ot, amit szeretnénk venni házat, az 13 millió. Fundamentával, a lakás beszámításával és a szocpollal szeretnénk megoldani.

Lehetséges-e?
Amíg ez a lakás a férjem nevén van és még nem adja el, akkor kaphatunk-e szocpolt, vagy a mi esetünkben milyen lehetőségek vannak?
Melinda

Kedves Melinda!

Új építésű családi ház vásárlása finanszírozható a meglévő lakás értékesítéséből befolyó vételár, Fundamenta megtakarítás és lakásépítési támogatás (szocpol) igénybevételével. Mivel a meglévő lakástulajdon kizáró okot jelent szocpol igénylésénél, azért a támogatásra addig nem jogosultak, amíg a panellakás a férje tulajdonában van. Az értékesítést követően a vételárat az új lakás vételárába be kell forgatni.

Mivel még nincs gyermek, ezért megelőlegező szocpolra lehetnek jogosultak. Ennek feltétele a házastársi kapcsolat és az igénylők 40. életévet meg nem haladó életkora. 2 gyermek esetén a "teljesítési" idő 8 év. A megelőlegező szocpolról bővebb leírást ITT talál.

A lakásépítési támogatás további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A szocpol a hitelintézeteknél igényelhető. Akkor is valamely pénzintézetet kell felkeresni, ha a vételár kiegyenlítéséhez nem kívánnak hitelt igénybe venni. Ilyen esetben célszerű a számlavezető bankhoz fordulni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Mi jelenleg egy 46 nm-es hasznos területű (60 alap) tetőtéri lakásban élünk, most várjuk második gyermekünket. A férjemnek van egy ehhez hasonló tetőtéri kis lakása, másfél szobás, de azon az apja haszonélvezeti joga van, plusz hitel a férjem nevén.
Érdeklődnék, hogy ha a jelenlegi lakásunkat, amiben élünk, eladjuk és vennénk egy nagyobbat, jogosultak lehetünk-e a szocpolra? Vagy számít a haszonélvezettel megterhelt lakás is? Ha igen, mennyi jár nekünk két gyerek után?
Köszönettel, Katalin

Üdv!
Férjemmel nem élek együtt, 2 kiskorú gyermekem van. Házat szeretnék venni. 56 éves vagyok és arra vagyok kíváncsi, hogy járna-e a szocpol egy ház vásárlására? Hogy lehetséges utána járni?

Üdvözlöm!
Egyedül nevelem a gyermekemet, még soha nem vettem igénybe családi támogatást. Van-e lehetőség idén szocpolt igényelni? A munkaviszony nem gond, 10 éves munkaviszonnyal rendelkezem.
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
A feleségem 39 éves, én 37 vagyok 4 gyermeket nevelünk, a ház közös tulajdon.
Jogosultak vagyunk-e a szocpolra, ha tetőteret szeretnénk beépíteni?
A ház alsó szintjének hasznos alapterülete 102 nm.

Jelenleg egy új házat építünk, melyre még nincs használatbavételi engedélyünk. A ház építéséhez hitelt vettünk fel. A szocpolt annál a banknál kell igényelni ahol a hitelünk van, vagy mehetünk másikhoz?

45 m2-es lakásunkat eladjuk, 70 m2-es ikerházrészt vásárolunk helyette. Mindkettő az én nevemen volt/lesz. Másfél éves gyermekünk van, a régi lakás hitelét fedezetcserével az új ingatlanra terheltetjük át. Nem vagyunk házasok. Az ikerházat 2010-ben vásárolta az előző tulaj, új építésűként. A fentiek figyelembe vételével jogosultak vagyunk-e a szocpolra?

Szeretném megtudni mit tartalmaz magában a köztartozás pontosan?

Érdeklődnék, hogy a szocpolt igénybe lehet-e venni arra, hogy édesanyám elhunyt és örököltem tőle egy házat, amit hitel terhel és édesapám az adóstárs, aki egyben a másik tulajdonos. Megkértük a hitelre a végtörlesztést, de arra nem jött össze a pénz és most a bank fel akarja bontani a szerződést. A párommal együtt igényelnénk a szocpolt valamint az első lakáshoz jutó támogatást és abból szeretnénk kiegyenlíteni a bankot, ezt megtehetem?
Előre is köszönöm.
Üdv

Ha csak a szocpolt igényelem, akkor is szükség van 6 hónap munkaviszonyra vagy elegendő csak a Gyes?

Férjem 31, én 44 éves leszek. 4 gyermekünk van (21-16-3-1). A kérdésem a következő: másfél szobás lakásban élünk, amin jelzáloghitel van. Szeretnénk nagyobbra cserélni, kertes házban is gondolkodunk. Szocpolt igényelnénk, minden megoldás érdekel bennünket. Tartalékunk nincs, csak a lakás, amiben élünk.

2012-ben jár-e a szocpol? Vagy felújításra? Igaz, hogy ha kis lakást veszek, akkor nem jár? Illetve, ha öröklök 1 részt, akkor se jár?
2009. 06. hóban vettem fel lakáshitelt. 2 gyermekem van. Akkor nem voltam jogosult, mert édesapám elhunyt és 1 harmadát örököltem az ingatlannak. Azért vettem fel a hitelt, hogy a két testvéremet kifizessem. 62 nm-es nem új panel lakás! Azért jegyezném meg a 62 nm, mert előtte a 32 nm szoba-konyhára sem adták meg, mondván nincs meg a meg felelő nm.
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZUKAT!