Kaphatunk szocpolt a lakástulajdonunk ellenére?

Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Nekem több kérdésem is felmerült a jelenlegi szocpol támogatással kapcsolatban, de elsőként azt tenném fel, ami teljesen kétségbe vonja számomra, hogy tudunk-e élni ezzel a támogatási formával.

A párommal szeretnénk igénybe venni a szocpolt, 2 tervezett (még meg nem lévő) gyermekre. A páromnak azonban van egy olyan lakástulajdona, mely haszonélvezeti jog alatt áll, tehát hiába ő a tulajdonos, ebből semmi haszna (az édesapja lakik ott, ő oda van bejelentve). A páromnak kb. annyi köze van az egészhez, hogy egyszer majd Ő örökli egyedül. Sajnos jelenleg az eladás szóba sem kerülhet a haszonélvezők részéről. Ilyenkor semmi lehetőségünk nincs a szocpolra?

További kérdéseim (ha igényelhetünk szocpolt):
Szükséges-e, hogy házastársak legyünk?
Beszámíthatjuk-e a szocpolt az önerőbe?
Kamattámogatott hitelre jogosultak vagyunk-e? (A fent említett körülmények tekintetében.)

Köszönöm a lehetőséget, várom válaszát, ezzel sokat segít Nekünk.
Üdvözlettel.
Móni

Kedves Móni!

A szocpolrendelet valóban kimondja, hogy a támogatott személynek nem lehet lakástulajdona, de ez alól van kivétel is. Nem jelent kizáró okot a szocpolra való jogosultságnál, ha párja nevére nem adásvétel útján került a lakás, hanem több mint két éve, ajándékozás vagy öröklés címén szerezte, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező bent lakik. Ha tehát ily módon került a lakás a tulajdonba, akkor igényelhető a szocpol. Ha nem, akkor a lakás elajándékozása jelenthet megoldást.

Tervezett gyermekek után igényelt szocpolnál szükséges a házastársi kapcsolat. Megelőlegező szocpolt élettársak nem, csak házastársak igényelhetnek. Ha meglévő gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor nem lenne feltétel a házasság.

A megelőlegező szocpol önerőnek számít, de beleszámít az ingatlan terhelhetőségébe.

Az 5 éves kamattámogatású lakáshitelnél nem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon. A 20 éves kamattámogatású lakáshitelnél a lakástulajdonnal kapcsolatban ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelni, mint szocpol esetén.

Az államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket akár személyre szóló hitelajánlat formájában is. Ehhez csupán online ajánlatkérő adatlapunkat kell kitöltenie. Díjmentes hitelajánlatunkból megismerhetik a kamattámogatott időszakban fizetendő törlesztő részletet, a támogatott időszak lejárata után várható havi törlesztés összegét, valamint a hitelfelvétel járulékos költségeit.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Két ingatlanból van tulajdonrészem. Az egyikben 1/3-ad rész, a másikban 1/4-ed rész. Az összesen hány %-nak számít? A bankban úgy tájékoztattak, hogy 58%. Amikor beadtam a papírokat azt mondták rendben van, most meg azt, hogy nem. Mivel úgy tájékoztattak, hogy jár a csok, felvettem a hitelt lakásvásárlásra. Viszont ha nem kapom meg a csok-ot nem tudom kifizetni a házat. Lehet, hogy az ügyintéző figyelmetlensége miatt kilátástalan helyzetbe kerülők? Ilyen esetben fordulhatok-e valahova panaszommal? Ha az elején közli, hogy nem jár a csok akkor úgy veszem fel a hitelt.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Júlia!
Az 1/3 és 1/4 rész 58,3%-ot tesz ki. Ha ezen lakástulajdoni hányadokat (vagy legalább az egyiket) több mint 2 éve örökléssel, haszonélvezeti joggal terhelten szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik, akkor nem kizáró ok. Ellenkező esetben sajnos igen.
Esetleges panasszal a MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Felügyeletéhez fordulhat.

Kedves Szakértő!
Házunk bővítését tervezzük az idén. Két gyermekünk van. Igényelhetjük-e a szocpolt 2015. júliustól abban az esetben házunk bővítésére, ha ezen kívül még a nevemen van 1/1 tulajdonhányaddal egy régi, alig lakható ingatlan?
Köszönettel: Éva

Kedves Éva!
Ha a nevén lévő lakóingatlant több mint két éve, öröklés vagy ajándékozás útján szerezte, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező a lakásban lakik, illetve ha az adott lakás lebontását az építési hatóság elrendelte, akkor nem jelent akadályt a július 1. után bővítésre igényelt CSOK esetén.

A feleségemnek és nekem is van a nevemen lakás. Én egyéni vállalkozóként GOP pályázati lehetőséggel vettem az ingatlanomat, amiben a vállalkozásomat folytatom. Használt lakást vennénk és kérdezném, hogy jogosult vagyok-e a "szocpolra"?
Köszönöm.

Kedves István!
Arról, mely lakástulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot, IDE kattintva tájékozódhat. Használt lakás vásárlásához a szocpol július 1. után lesz elérhető. Ennek további igénylési feltételeiről IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel építkezés előtt állunk, miután megkaptuk az építési engedélyeket szeretnénk felvenni a megelőlegezett szocpolt két gyermekre. A férjem nevén van már egy lakás, melyet nem szeretnénk eladni.
Kérdésem, hogy megoldás lehet-e, hogy a férjem ajándékozás útján továbbadja a szüleinek a lakást, és ezután is jogosultak leszünk a szocpol összegére?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv,
Anita

Kedves Anita!
Azt követően, hogy a lakás ajándékozás útján lekerül a férje nevéről, jogosulttá válhatnak a szocpolra, amennyiben az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a korábbi válaszukat.
A mi esetünkben a szocpol igénybevételéhez a megoldás (ahogy abban korábban Ön is megerősített) a férjem nevén lévő lakás továbbajándékozása a szüleinek. Szeretném még megkérdezni, hogy a szocpol folyósítását követően a férjem nevén már lehet még egy lakás? Mennyi idő elteltével ajándékozható vissza, a korábban szüleinek oda ajándékozott lakás?
Ismételten köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel, Anita

Kedves Anita!
A vonatkozó kormányrendelet nem tiltja, hogy a szocpolfolyósítást követően nem lehet lakástulajdona a támogatást igénybe vevőnek. Az sincs rögzítve, hogy mennyi idő elteltével lehet további lakástulajdon. A rendelet csupán azt írja elő, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakástulajdon.

Édesapám rám ajándékozott 50%-ot egy lakóingatlanból 15 éve, de nincs haszonélvezeti bejegyzés a tulajdoni lapon. Jelenleg összesen ennyi lakástulajdon van a nevemen.
Kérdésem, hogy jár-e a szocpol, ha ezt én családon belül elajándékozom? (így nem lenne illetékfizetési kötelezettség) Vagy csak adásvétel címén lehet értékesítenem, hogy kapjak szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!
Péter

Kedves Péter!
Amennyiben az 50%-os tulajdoni hányadát – akár családon belül – elajándékozza a lakásból, akkor jogosulttá válhat a szocpolra. Fontos azonban, hogy ne a házastársának és gyermekeinek ajándékozza, mert szocpol igénylésénél az együttköltöző családtagoknak sem lehet lakástulajdonuk.

Tisztelt Szakértő!
Olyan problémám lenne, hogy örököltem 50%-ban tulajdont egy ingatlanban, amelyen egy ház is található. Ez az ingatlan a földhivatalban anno "Tartás és haszonélvezet” jogcímen lett bejegyezve. Azóta a tartásban szereplő személyek elhunytak. Most szeretnénk felvenni a szocpolt egy ezen az ingatlanon épülő házra, de a jogcímben található "tartás" miatt elvileg nem vehetjük fel.
Szeretném ez úton kérni a segítségét, hogy ténylegesen ezen ok miatt nem lehet felvenni a szocpolt?
Köszönöm előre is a válaszát!

Kedves Kálmán!
A tartás jogcímén szerzett lakás valóban nem tartozik a szocpoligénylésnél megengedett lakástulajdonok közé. Amennyiben öröklés jogcímén került az 50% az Ön tulajdonába, akkor nem zárja ki a szocpol igénylésének lehetőségét.

Jó napot.
Kérdésem a következő lenne: van egy 1/3 tulajdonom a családi házunkból, valamint még egy tulajdonom, amin a volt élettársam haszonélvező. A családi házat áruljuk, valamint a másik ingatlant is el szeretném adni. Ez kizárja, hogy szocpolt tudjak felvenni? 3 gyermekemet egyedül nevelem, külföldön élünk, én dolgozom. Most találtam egy telket, amit meg szeretnék venni. Most ezt megvehetem vagy csak akkor vehetném meg, ha jogosult vagyok a szocpolra és abból a pénzből amit kapok?
Kérem segítsen kiigazodnom.

Kedves Rózsa!
Szocpol telekvásárláshoz nem vehető igénybe. Ha azonban a telek megvásárlása után a későbbiekben építkezni szeretne, akkor a lakóház építéséhez igényelhet szocpolt, ha megfelel valamennyi jogosultsági feltételnek. Lényeges, hogy az építkezés Magyarország területén történjen, továbbá a támogatásra akkor lehet jogosult, ha legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszony igazolást tud hozni az OEP-től (Országos Egészségbiztosítási Pénztár). Az OEP azonban csak magyarországi munkaviszony esetén tud kiadni ilyen igazolást.
A meglévő lakástulajdon kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat. A meglévő lakástulajdon értékesítése után, az eladási ár tovább forgatásával jogosulttá válhat a szocpolra.

Tisztelt Hitelnet!
Ha a tulajdonomban lévő ingatlant elajándékozom, jogosult leszek szocpolra, ha minden egyéb adott?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Gabi!
Amennyiben olyan lakástulajdona van, ami kizárná a szocpoligénylést, akkor annak elajándékozásával jogosulttá válhat a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel szeretnénk majd igénybe venni a szocpolt. Az én nevemen már van egy lakás, amiben a szüleim laknak.
Igénybe tudjuk-e venni úgy a szocpolt, hogy az én nevemen már van egy igatlan, viszont a férjem nevén nincsen semmilyen lakás? A leendő közös lakásunkat mindkettőnk nevére szeretnénk majd vásárolni.
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
Emese

Kedves Emese!
Szocpol igénybevételénél kizáró okot jelenthet a már meglévő lakástulajdon, adott esetben az Ön nevén lévő lakás. A jogosultság szempontjából meghatározó, hogy Ön mikor és milyen jogcímen szerezte a lakást. Ha több mind két éve, öröklés vagy ajándékozás útján, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvezők bent laknak, akkor nem jelent akadályt a szocpol igénylésénél. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor kizáró ok lehet a lakástulajdon. Ebben az esetben esetleg a lakás elajándékozása jelenthet megoldást.
Szocpolt azonban csak akkor tudnak igénybe venni, ha újépítésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek. Használt lakásra a szocpol jelenleg nem jár.

Tisztelt Hölgyem/Uram! Arra már választ kaptam az Önök oldalán, hogy tetőtér beépítésre akkor jár szocpol, ha külön bejáratú részről van szó. Viszont az ingatlan, amire építenénk 50% tulajdonban a férjem nevén van, használni csak mi használjuk (kb. 125 nm-es ingatlanról van szó). Ennek egy részét érinti egy peres eljárás (elidegenítés a mi részünkre az állammal szemben). Ez akadály lehet szocpol igénylése esetén? Illetve nekem, mint házastársnak is van egy negyed házrész tulajdonom egy másik ingatlanon öröklés útján 2009 óta. Ha erről lemondanék egyik gyermekem javára, akkor én megkaphatnám a szocpolt könnyebben? Viszont én 2008 januárja óta itthon vagyok, hol gyeden,… Továbbiak »

Kedves Mónika!
A jogosultság szempontjából az a kérdés, hogy a férje milyen jogcímen szerezte az 50%-os tulajdonát a házban. Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél, IDE kattintva olvashat. Az Ön örökölt házrésze nem jelentene akadályt. A jogosultsághoz viszont minimum 180 napos, folyamatos biztosítási jogviszony szükséges, mely az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható.
Szocpol akkor igényelhető, ha a tetőtérben külön lakás jön létre (új lakás építésére kiadott építési engedély alapján) és nem a meglévő lakóház bővítése történik.

T. Hitelnet !
A lakóingatlanunk tulajdona 3 részre volt osztva 33,33,34 %-ban. Férjem, apukája halála után megörökölte az ő részét, így 66 % van a tulajdonában. Édesanya nem haszonélvezőként, hanem 34%-os tulajdonosként lakik a lakásban. Jár-e a szocpol a 3 gyermekem után?
Köszönöm válaszát.

Kedves Tímea!
Leveléből nem derül ki, hogy milyen lakáscélt szeretnének megvalósítani a szocpol igénybevételével. A támogatás csak újépítésű lakóingatlan szerzése és új lakóház építése esetén igényelhető.


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x