Kaphatunk félszocpolt 2015-ben, ha beépítjük a tetőteret?

Tisztelt Hitelnet!

2014-ben vásároltunk házat a férjemmel hitelre. 3 gyermekünk van. A ház eredetileg is tetőtér tervezéssel készült. Szeretnénk beépíteni a tetőteret, mert a földszinten csak 1 szoba van.

Jár-e a szocpol, ha a tervrajz szerint beépítjük a tetőteret? Lakhatási engedély csak az alsó szintre szól. A felső 3 szoba kialakítását szeretnénk megvalósítani fürdőszobával, vécével. Illetve az is érdekelne, hogy ez bővítésnek számít vagy minek.

Köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel.
Ibolya

Kedves Ibolya!

A jelenleg hatályos kormányrendelet alapján lakóház bővítésére, tetőtér-beépítésre nem igényelhető szocpol. Elképzelhető azonban, hogy ezzel kapcsolatban jövőre változás lesz. 2015 júliusától ugyanis ismét bevezetésre kerülhet a félszocpol támogatás, amit használt lakás vásárlása mellett lakóház bővítésére is fel lehetne használni. Ám erre vonatkozóan még nem született döntés, így konkrét információkkal sem rendelkezünk. Az igénylési feltételek akkor válnak ismertté, ha elfogadják ezt a törvényjavaslatot és kihirdetésre kerül a Magyar Közlönyben.

Lakásbővítésről akkor beszélünk, ha a lakóépület hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nő. Ide tartozik a tetőtér-beépítés is, ha a tetőtérben legalább 1 lakószoba kialakításra kerül. Erre a lakáscélra jelenleg – a hatályos rendelkezések szerint 2014. december 31-ig – állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető a piaci kamatozású bővítési kölcsön mellett. Az állam által biztosított kamattámogatást a futamidő első 5 évében lehet igénybe venni. Az államilag támogatott bővítési hitel igénylésének vannak jogszabályi feltételei, melyekről honlapunkon tájékozódhat. A támogatott hitelkonstrukció mellett érdemes megismerni a piaci kamatozású bővítési hiteleket is, mert jelenleg ez a fajta konstrukció is kedvező kamatszint mellett érhető el. A törlesztő részletek összehasonlítását online lakáshitel kalkulátorunkkal végezheti el.

Hitelfelvételre akkor van lehetőségük, ha az ingatlan értéke elbír további terhelést és igazolt jövedelmük is lehetővé tesz további hiteltörlesztést. Államilag támogatott hitelt csak akkor igényelhetnek, ha a lakásvásárláshoz nem támogatott kölcsönt vettek fel.

Amennyiben nincs lehetőségük hitelfelvételre, vagy nem szeretnének további kölcsönt felvenni, akkor mindenképpen meg kell várni a félszocpol igénybevételére vonatkozó kormányrendelet elfogadását. Ezt követően válnak ismertté az igénylés feltételei, melyeket honlapunkon is közzé fogunk tenni.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
62 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Önkormányzati tulajdonjog vásárlásra igényelhető-e szocpol?
Válaszukat előre is köszönöm.
Erik


62
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x