Tisztelt Hitelnet!

2014-ben vásároltunk házat a férjemmel hitelre. 3 gyermekünk van. A ház eredetileg is tetőtér tervezéssel készült. Szeretnénk beépíteni a tetőteret, mert a földszinten csak 1 szoba van.

Jár-e a szocpol, ha a tervrajz szerint beépítjük a tetőteret? Lakhatási engedély csak az alsó szintre szól. A felső 3 szoba kialakítását szeretnénk megvalósítani fürdőszobával, vécével. Illetve az is érdekelne, hogy ez bővítésnek számít vagy minek.

Köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel.
Ibolya

Kedves Ibolya!

A jelenleg hatályos kormányrendelet alapján lakóház bővítésére, tetőtér-beépítésre nem igényelhető szocpol. Elképzelhető azonban, hogy ezzel kapcsolatban jövőre változás lesz. 2015 júliusától ugyanis ismét bevezetésre kerülhet a félszocpol támogatás, amit használt lakás vásárlása mellett lakóház bővítésére is fel lehetne használni. Ám erre vonatkozóan még nem született döntés, így konkrét információkkal sem rendelkezünk. Az igénylési feltételek akkor válnak ismertté, ha elfogadják ezt a törvényjavaslatot és kihirdetésre kerül a Magyar Közlönyben.

Lakásbővítésről akkor beszélünk, ha a lakóépület hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nő. Ide tartozik a tetőtér-beépítés is, ha a tetőtérben legalább 1 lakószoba kialakításra kerül. Erre a lakáscélra jelenleg - a hatályos rendelkezések szerint 2014. december 31-ig - állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető a piaci kamatozású bővítési kölcsön mellett. Az állam által biztosított kamattámogatást a futamidő első 5 évében lehet igénybe venni. Az államilag támogatott bővítési hitel igénylésének vannak jogszabályi feltételei, melyekről honlapunkon tájékozódhat. A támogatott hitelkonstrukció mellett érdemes megismerni a piaci kamatozású bővítési hiteleket is, mert jelenleg ez a fajta konstrukció is kedvező kamatszint mellett érhető el. A törlesztő részletek összehasonlítását online lakáshitel kalkulátorunkkal végezheti el.

Hitelfelvételre akkor van lehetőségük, ha az ingatlan értéke elbír további terhelést és igazolt jövedelmük is lehetővé tesz további hiteltörlesztést. Államilag támogatott hitelt csak akkor igényelhetnek, ha a lakásvásárláshoz nem támogatott kölcsönt vettek fel.

Amennyiben nincs lehetőségük hitelfelvételre, vagy nem szeretnének további kölcsönt felvenni, akkor mindenképpen meg kell várni a félszocpol igénybevételére vonatkozó kormányrendelet elfogadását. Ezt követően válnak ismertté az igénylés feltételei, melyeket honlapunkon is közzé fogunk tenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

62 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Önkormányzati tulajdonjog vásárlásra igényelhető-e szocpol?
Válaszukat előre is köszönöm.
Erik

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 18 négyzetméteres örökölt ingatlanom, melyben 5 éves kislányommal és párommal élünk együtt. Nem vettem feleségül, tehát élettársak vagyunk. Úton van a második gyermek, de csak zártkerti ingatlant tudnék vásárolni a meglevő ingatlan árából, melyhez még nagyon kellene a szocpol (csok)!
Az volna a kérdésem, hogy lehet-e így igényelni vagy van-e bármilyen más lehetőség, ha esetleg nem?
Köszönöm válaszát!
Erik

Tisztelt Hitelnet!

Köszönöm levelüket, sikerült elolvasnom a MK vonatkozó számát. A CSOK Lakásbővítésre (tetőtér beépítés) igénybevételéhez nem találtam életkori felső korlátot, tehát akár 45 évesen is igénybe lehet venni?

Az ingatlan értékének van-e felső korlátja, a lakásbővítési támogatás igénybevételéhez? Lakásvásárlásra (és csak erre) vonatkozóan a következő előírást (esetünkben Dunántúli város) találtam a rendeletben:

„(1a) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti családok otthonteremtési kedvezménye abban az esetben igényelhető, ha
a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételével vásárolt lakás vételára nem haladja meg a statisztikai
célú területi egységek nómenklatúrájának (NUTS) létrehozásáról szóló 2003. május 26-i 1059/2003/EK európai
parlamenti és tanácsi rendelet által meghatározott Magyarország 1. NUTS-szintű
b) Dunántúl területi egysége esetén
bb) városokban a 23 millió Ft-ot,

A mi (jelenleg 2 szobás) családi házunk a megvásárlásakor (2006) ennél kicsit drágább volt. A jelenlegi értékét (ha esetleg ez szükséges) értékbecslővel meg kell állapíttatnunk, hogy beleférünk-e az esetleges felső korlátba?

Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igénylésének 2015.07.01-től érvényes feltételeit elfogadták-e már ? (Magyar Közlönyben kihirdetve?). Konkrét esetemben tetőtér beépítéshez szeretnénk igénybe venni, két gyermekkel 45 és 41 évesek vagyunk. A tetőtérben a szobának mekkora négyzetméteresnek kell lennie, hogy megkaphassuk a FélSzocpolt rá? Tetőtér-beépítéskor kötelező-e a vizesblokk kialakítása (WC + Fürdőszoba) a tetőtéri szinten?

Tisztelt Címzett!
Meglévő saját tulajdonú családi ház tetőtér beépítésére szeretnénk CSOK támogatást igényelni. Lehetséges-e, ha van más ingatlan 10/12-részben a tulajdonunkban, és 5 éven belül örökölt ingatlan eladásából származó jövedelem nem került felhasználásra?
Jelenleg a feleségemmel mindketten dolgozunk és 3, 10 év alatti gyermekünk van.Mi a teendő? Költsük el az öröklésből származó összeget és írassuk a gyerekek nevére, vagy saját részre, nem lesz ez kizáró ok? Ha mégis lehetne így, akkor szükséges-e hitelt felvenni a CSOK igényléséhez?
Köszönettel.
Kálmán

Nem vagyunk még házastársak. 7 éve vettük a házat, a párom nevén van csak. Van 2 gyerekünk, a ház családi ház padlását szeretnénk tetőtérré alakítani! Ennek kialakítására kaphatnánk szocpolt idén júliustól? Azzal további szobákkal bővülne a ház, mert szeretnénk még gyermekeket! Hova fordulhatnánk, hogy pontos személyre szóló választ kapjunk erről szólóan?
Köszönettel.

Tisztelt Tanácsadó,
Korábban bármily módon szerettünk volna szocpolhoz jutni, állandóan falakba ütköztünk, mivel a férjem már rég elmúlt 35. Eddig úgy tudtuk, hogy a támogatást csak 35 éves korig lehet igénybe venni. Van a nevén egy házrész, aminek a tetőterét szeretnénk beépíttetni és most érkezik a 3. gyermekünk. Tehát lenne ki belakja a tetőteret.
Számíthatunk arra, hogy ebben az évben sikerül nekünk is hozzájutni a CSOK támogatásához?
Tisztelettel, Éva.

Jó napot kívánok!
Gabi vagyok és érdeklődni szeretnék, hogy ha én családon belül felépítek egy házat szerkezetkészre, utána kaphatnék-e tetőtér beépítésre félszocpolt?
Válaszukat előre is köszönöm!

2007-ben vásárolt ingatlanon (75% saját, 25% édesanyám tulajdona, aki velünk él) szeretnénk a tetőteret beépíteni. 2 gyermekünk van (4 és 5 évesek). 2009-ben örököltem egy ingatlanban 1/4 rész tulajdont. A férjemnek nincs ingatlan tulajdona.
Kérdésem az lenne, hogy a bővítéshez kaphatunk-e szocpolt.
Köszönöm.

1990-ben épült 100 m2-es ingatlant szüleim rám és testvéremre felvett szocpolból építettek fel. Ebben a házban itt laknak ugyanúgy szüleim, én, férjem és 2 gyermekem (2009 és 2014-ben születtek). Az ingatlant ajándékozási címen 2013-ban 100%-ban az én nevemre íratták. Az ingatlanon tetőtér beépítèst szeretnénk Csok, Szocpol támogatásból. Szeretnék érdeklődni, hogy ezt a támogatást én igényelhetem-e 2015-ben?
Köszönettel: Edina

Üdv.
Lakásbővítésre szeretnénk felvenni szocpolt és a kérdésem az lenne, hogy jár-e és ha igen, akkor milyen összeg? A következők adottak: szüleimmel élünk egy háztartásban, mi használjuk a felső szintet, azaz én + a feleségem és 2 gyerek, egy 2 éves és egy 7. A tulajdonjog felét átírnánk az én nevemre és ha ez számít, akkor vállalkozó vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Norbert

Tisztelt Szakértő!
Jogosultak vagyunk, ha 1 éven belül eladtam vagy elajándékoztam anyukámnak egy hétvégi házat 1 millió forint értékben? Más ingatlan nincs a nevünkön, most házasodunk össze és már van 2 gyermekünk. 2012.05.30 született és 2015.01.01.
Olvastam valahol, hogy a második gyermek megszületésétől csak 3 hónap telhet el, ez így van?
Hol igényeljük, van házunk, hitelünk, de a tetőteret bővítenénk?
Köszönettel: Edina

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel 2013-ban vettünk egy nyaralónak minősített lapos tetős házat és szeretnénk az idén építeni rá egy emeletet. A nyaralót átalakíttattuk, gázkazánról megy a fűtés, szigetelve van a ház, új nyílászárók. Az emeleten 2 szobát szeretnénk kialakítani. Az lenne a kérdésem, hogy kaphatunk-e erre az ingatlanra szocpolt? Sajnos a telek mérete miatt nem lehet átminősíttetni lakóingatlanra.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Enikő

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy tetőtér beépítésre igényelhető-e szocpol vagy bármilyen támogatás a következő esetben:
Két gyermekünk van, egy 10 és egy 7 éves. A lakás amiben élünk közösen építettük önerőből és szülői segítséggel, tehát lakáshitelünk nincs és szocpolt sem kaptunk annak idején, mert a lakás zártkertben épült. A ház emeletes, az építési engedély két ütemű, külön választja az alsó és felső szintet. Az alsó szintet tudtuk megcsinálni, abban lakunk, a felső nincs készen. Ezt szeretnénk most már nagyon megcsinálni, ezért szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőségünk akár szocpolra vagy bármiféle támogatásra annak fényében, hogy már nagyok a gyerekek és zártkertben van a ház?
Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel, Eszter

Tisztelt Hitel Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy tetőtéri lakáshoz bővítésre illetve fűtéskorszerűsítésére kaphatunk, igényelhető a szocpol?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Tanácsadó!
2006-és 2012 között három gyerekünk született, 36 évesek vagyunk. 2011-ben vásárolunk egy házat lakáshitel segítségével, amihez nem vettük igénybe a szocpolt, mert akkoriban nem lehetett. Utólagosan igényelhetjük-e? Lehet-e hitel törlesztésbe beszámítani? Lehet-e úgy bővíteni, hogy az alapterület nem változik? Egy szobát ketté szeretnénk osztani, vagy egy konyha kamrából két szobát csinálni és a konyhát áthelyezni másik helységbe? Ha tetőteret bővítenénk, mert arra van lehetőség akkor muszáj külön lakásnak megcsinálni (lépcsőház)?
Köszönöm segítségét,
Szilvia

Nekünk már van saját lakásunk és a tetőtere olyan építésű, hogy lehet kialakítani akár két szobát is. Az lenne a kérésem, hogy annak kialakításához felhasználhatom-e a szocpol támogatást egy gyerekre? A korom 45 év. Ez befolyásolja-e az igénylést? Egy gyerek van.
Milyen feltételekkel lehet igényelni?

Érdeklődni szeretnék használt lakás bővítésénél érdemes-e nekiállni tavasszal a bővítésnek – plusz két szobáról lenne szó – vagy a most kapott számlákat nem tudjuk felhasználni a júliustól igényelhető állami támogatáshoz? Jelenleg 2 gyermekünk van, az első gyermekünk után már igénybe vettük a szocpolt, azóta 2012-ben született még egy gyermekünk és 2015 júliusában fog a 3. gyermekünk megszületni.
Köszönöm a segítségüket.

Tisztelt szakértő!
Én egy elvált, három gyerekes apa vagyok! Fel tudnám-e venni a félszocpolt, használt lakásom bővítésére! A bírósági döntés alapján közösen neveljük a gyerekeket, de állandó lakcímük nálam van! A lakóingatlanom 87 négyzetméteres.
Válaszukat köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy lakásfelújításra, bővítésre is kapható-e szocpol? Jelen esetben a páromnak van egy háza, nekem van egy gyermekem, akit közösen nevelünk és szeretnénk egy közös gyermeket.
Ilyen esetben is jár szocpol?

Üdvözlöm!
Van három gyermekem, a lakást bővíteni szeretnénk. Kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt tetőtér beépítéshez, ha 1/1-es tulajdonomba van az ingatlan.

Abban kérném még a segítségét, hogy ha édesanyámon van az 1/1 tulajdonomban lévő ingatlan haszonélvezeti joga, akkor kaphatunk tetőtér beépítésre szocpolt? Az ingatlan hitellel terhelt.
Köszönettel, Öcsi

A szocpolt igénybe szeretnénk venni a meglévő 2 gyermek után. Lakásunk van, bővítésre vagy felújításra, tetőtér beépítésre igényelnénk meg. Az igénylés feltételei és milyen papírok szükségesek hozzá?
Várom válaszát.
Tisztelettel.
Erzsike

Meglévő téliesített faházunkat szeretnénk bővíteni 2 szinten 1-1 szobával. A ház alapja 25 nm, 3 szintes. A házat hitelre vettük, 2007. óta fizetjük a részletet. Párommal nem vagyunk összeházasodva, van egy 1 éves gyermekünk és szeretnénk még egy kis testvért is. Párom 40 év feletti, én 36 éves vagyok.
Ilyen feltételekkel igényelhetünk támogatást?
Köszönöm válaszukat.
Andi

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel a jelenlegi lakásunk tetőterének a beépítésére készülünk. Egy közös gyermekünk van, de mivel tervezzük a többi gyermek érkezését is, ezért gondoltunk a bővítésre. Ilyen esetben is lehet majd előreláthatólag igényelni 2015-ben a félszocpolt? Valamint az gátolná-e az igénylést, hogy a lakás tulajdonosai a férjem, valamint az ő volt felesége és hogy annak idején mikor ők vásárolták 2008-ban az ingatlant, szintén kaptak vissza nem térítendő támogatást, F.O.T. keretén belül 1 gyermek után.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen feltételekkel lehet megpályázni a 2015 júliusától igényelhető CSOK-ot meglévő lakás bővítésére, korszerűsítésére.
Köszönöm!
Üdvözlettel,
Gyöngyi

Mi a párommal (élettársammal) és két gyermekünkkel nyaraló ingatlanban lakunk életvitelszerűen (35 m2), ezt a nyaralót szeretnénk bővíteni plusz kettő szobával, vagy korszerűsíteni (szigetelés, stb.). Az lenne a kérdésem, hogy nyaralóra kapunk szocpol támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Tetőtér-beépítést tervezünk meglévő saját tulajdonú házon 2015 tavaszán. A kérdésem az lenne, hogy fel tudjuk-e majd venni a szocpolt, ha az engedélyezési terv és a munka nagy része lezajlana 2015 júliusa előtt, de a használatba vételi engedélyt még nem kapnánk meg addigra? 2015 áprilisra várjuk második gyermekünket.
Köszönöm válaszát:
Viktória

Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetem-e a szocpolt lakásfelújításra, bővítésre. 1 gyermekem van 12 éves, de vállalnék 5 éven belül még 1-et.
Előre is köszönöm válaszát.

Az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehető-e a szocpol lakásbővítésre is? Ha igen, mekkora összeg igényelhető? Meglévő gyermek és vállalt gyermek esetén is igényelhető-e a támogatás?
Köszönöm válaszát.