Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint 2007-ben frankos hitellel vásároltam egy használt házat. Építési engedélyt kaptam a ház kibővítésére és összkomfortosítására 2008 májusában. Ami félig megvalósult, félig nem. Anyagi okok miatt nem került folytatásra. Ha most ellenőriznék, akkor hiányozna még egy kazánház rész. Ez után jól gondolom, hogy nem járna? Minden igénylés esetén lesz ellenőrzés?

Azért is kérdezem, mert változtak az igények. Ha a mostani állapot szerint lenne egy új tervrajz, újabb bővítési engedéllyel, ahol szerepelne, egy előszoba + a kazánház, amit még el sem kezdtünk, akkor arra lehetne kapni?

Iker gyermekeink 2015. júniusában fognak születni. 100%-osan én vagyok a tulajdonos. Hány négyzetméteres bővítés illetve azt milyen megnevezéssel lehet? Lehet az az előszoba és külön kazánház ami a házhoz épülne, és benti bejárással, tehát mint egy külön helyiség? Ha az elgondolásom rossz, mi lenne az én esetemben a megoldás, hogy megkaphassuk a kedvezményt. Számít az, hogy nem ott lakunk, hiszen nem összkomfortos még?

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel.
Szabina

Kedves Szabina!

A 2008-ban megkezdett bővítéssel valóban nem lenne jogosult a 2015. július 1. után lakásbővítésre is igényelhető CSOK-ra, mivel a munkálatok már korábban megkezdődtek. Bővítés esetén a készültségi fokot minden esetben ellenőrzik a hitelintézetek.

Egy új bővítési engedéllyel csak akkor lehetnének jogosultak a támogatásra, ha az ingatlan lakószobával bővülne, melynek legalább 8 négyzetméteresnek kell lenni. Bővítésnek minősül továbbá a tetőtér-beépítés. Előszobával, kazánházzal történő bővítéshez a CSOK július 1. után sem lesz igényelhető új engedélyek esetén sem.

A bővítésre adható CSOK további feltétele lesz, hogy a bővítendő ingatlanban - házaspárok, élettársak igénylése esetén - mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel. Nem jogosultak a támogatásra, ha 100%-ban Ön a ház tulajdonosa és párjának nincsen tulajdonrésze benne. További fontos kritérium, hogy a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos legyen vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá váljon. Valamint a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylők lakóhelye kell, hogy legyen. Ha nem laknak ott, az szintén kizáró ok. A bővítés esetén előírt további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel közösen neveljük 3 gyermekünket egy 55nm-es lakásban, melynek 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosai. Jelenleg tervezzük egy családi ház vásárlását, melynek vételárába szeretnénk beforgatni ennek a lakásnak az árát. Szocpolt nem vettünk még igénybe, mind a ketten 40 év alattiak vagyunk.
Azt szeretném kérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK igénylésre?
Köszönettel,
Albert

Tisztelt Szakértő!
3. gyermekem fog születni áprilisban, így a meglévő lakásunkat, ami jelenleg 90 m2-es szeretnénk majd egy szobával bővíteni. A házastársam nem tulajdonos ebben a házban amiben lakunk. Szocpolt még nem vettünk igénybe, 40 év alattiak vagyunk. Mindkettőnk nevén van egy-egy tanya földterülettel, ami egyébként semmilyen értéket nem képvisel, nem lakható. Kérdésem, hogy mit tegyünk, hogy július 1. után igénybe vehessük a CSOK kedvezményt?
Köszönettel: Ibolya