Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel új hamarosan épülő lakást szeretnénk megvásárolni. A lakás emelt szintű fűtéskész ára 18M Ft, melynek ára tartalmazza a 2,5M Ft telekhányadot. A lakást mi építettjük a kivitelezővel. A telekhányad befizetése után kezdenék a lakás építését. Ez önrésznek számít a hiteligényléskor?
Kaphatunk-e hitelt erre a lakásra, amit mi nem kulcsrakészen szeretnénk megvásárolni?

Mekkora önrész szükséges a hitelfelvételhez erre a lakásra?
A lakást mi szeretnénk befejezni kulcsrakészre. Van egy gyermekünk, akire igénybe vennénk a Csokot, de azt az információt kaptuk, így csak kulcsrakész lakásra kapnánk hitelt.

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

Emelt szintű fűtészkész állapotú ingatlan esetében az ügyletet lakásépítésként kell kezelni, vagyis a CSOK-kal és támogatott hitellel történő finanszírozás csak úgy oldható meg, hogy miután a telek (telekhányad) az igénylők nevére került, az építési engedélyt is át kell íratni a nevükre, majd ezt követően a saját erő beépítése után, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történhet a támogatás és az esetlegesen hozzá kapcsolódó támogatott lakáshitel folyósítása. Ez a megoldás családi ház, ikerház, esetleg néhány lakásos sorház esetében működik, de nagyobb társasházi lakásnál nem kivitelezhető.

Új építésű társasházi lakás esetén a támogatást a hitelintézetek kizárólag a használatbavételi engedély megszerzése és az albetétek létrahozása után folyósítják az eladó bankszámlájára, vagyis CSOK-os vásárlásként akkor működhet az ügylet, ha kulcsrakészen szerzik meg az ingatlant.
Társasházi lakás emelt szintű fűtészkész állapotában történő vásárlása – meghatározott feltételek esetén – csak piaci kamatozású lakáshitellel finanszírozható, CSOK és államilag támogatott lakáshitel nem kapcsolódhat az ügylethez. Kérdés tehát, hogy Önöknél melyik eset áll fenn.

Lakásépítésnél a telekkel már eleve rendelkezni kell, a bekerülési költségbe a telekár nem számít bele. Ellenben, ha vásárlásról van szó, akkor a lakás vételára a felépítmény és a telekhányad értékét egyaránt tartalmazza (az adásvételi szerződésben a vételárat meg is kell bontani külön a felépítményre vonatkozóan és külön telekárra), tehát ebben az esetben a telekhányad értéke önerőnek számít.

Arról, hogy mekkora önrészre van szükség adott esetben, Szakértőink az ügylet további részleteinek ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni. Ehhez első körben kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése