Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy várhatólag jogosultak leszünk-e júliusban a szocpolra, illetve mekkora összegre a következők szerint:
Jelenleg 100% tulajdonomban van egy 65 m2-es családi ház, párommal élettársi viszonyban vagyunk, van egy 9 éves kislányom, sem hitelt sem szocpolt nem igényeltem eddig, rendezett munkakörülményekkel rendelkezem, páromnak nincs jövedelme, de minden hónapban befizetjük a TB összegét. A házunkat 16 m2-es résszel szeretnénk bővíteni, és szeretnénk közös gyermeket is vállalni a közeljövőben.

Kérdéseim a következők:
– alkalmasak vagyunk a támogatásra vagy van olyan kritérium aminek nem felelünk meg (munkanélküliség, fizetett TB-vel)
– bővítésnek megfelel ez a 16 m2 terület?
– igényelhetjük bővítésre 2 gyermek után a támogatást, ha “beígérünk” még egy gyermeket?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Orsolya

Kedves Orsolya!

A 2015. július 1. után bővítésre is igényelhető Családok otthonteremési kedvezményét (CSOK) szabályozó rendelet kimondja, hogy a bővítendő ingatlanban - élettársak, házastársak esetén - mindkét félnek kell rendelkeznie az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal. Párjával tehát akkor lehetnek jogosultak a kedvezményre, ha a CSOK iránti kérelem benyújtásakor már neki is van tulajdonrésze a házban. A jogosultság további feltétele, hogy legalább az egyikük rendelkezzen minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, melyet az OEP igazol. Ha Ön legalább féléves folyamatos, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik, akkor ez a feltétel teljesül.

A jogosultság szempontjából nem mindegy, hogy milyen helyiséggel bővül a meglévő ház. Fontos, hogy legalább egy lakószobával növekedjen az alapterület.

Meglévő gyermek után élettársak is igényelhetnek szocpolt, de vállalt gyermek után csak házaspárok. Ahhoz tehát, hogy két gyermek után - egy meglévő és egy vállalt - kapják meg a kedvezményt, házasnak kell lenni és egyikük életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

A CSOK összegét nemcsak a gyermekek száma, hanem a bővítést követő hasznos alapterület és a ház energetikai minősítési is befolyásolja. A 2 gyermek és 81 négyzetméter hasznos alapterület esetén járó alapösszeg 1.300.000 Ft. Erről és az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vásárolt 90 négyzetméter alapterületű + 25 négyzetméter beépített tetőtérrel rendelkező családi házat szeretnénk legalább egy szobával bővíteni.
A ház megvásárlásakor lakáslízing hitelt vettem fel, a tulajdoni lapon a széljegyen szerepel a nevem, de a páromé nem. 42 és 36 évesek vagyunk, mindketten folyamatos munkaviszonnyal rendelkezünk. 3 gyermeket nevelünk, ebből két gyermek előző házasságból, 1 gyermek közös. Még soha egyikünk sem vett igénybe semmilyen támogatást. A gyermekek 4, 10 és 13 évesek.
Kérdésem, hogy esetünkben igénybe vehető-e bármilyen szociálpolitikai támogatás 2015-ben.
Válaszát köszönöm!
Krisztina

Kb. 2 éve vásároltam bővítésként a házrészt, mely 1 lakószobát is tartalmaz, az addigi lakórészünkhöz. Igényelhetek-e 1 gyermekkel CSOK támogatást ez alapján lakásbővítésre?

Jó napot kívánok!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, férjem csak haszonélvezeti joggal rendelkezik, én semmivel. 3 közös gyermekünk van, tetőteret szeretnénk beépíteni és külterületen élünk. Így van lehetőségünk igénybe venni a támogatást?
Köszönettel.
Edina

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e rendelkezni saját tőkével a CSOK igénylésekor, illetve ennek mekkora összegnek kell lennie?

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni, hogy várhatólag jogosultak leszünk-e júliusban a szocpolra. Én 41 éves vagyok, a feleségem 36 éves, van 5 éves és 6 éves gyerekünk.