Tisztelt szakértő!

2000-ben emeletráépítéssel egy új ingatlant építettünk és az akkor meglévő gyermekünk után felvettük az akkor aktuális szocpol támogatást, 200.000 Ft-ot. Mivel emelet ráépítés lett, így a tulajdoni arányunk 25%-25% a feleségemnek és nekem, illetve 50% az alul lakónak. Közben elváltunk, az exem 25%-a is az enyém lett, illetve a felvett hitel is kizárólag az én nevemre került. A szocpol is maradt, mert a gyerek nálam lett elhelyezve. Azóta az új kapcsolatomból már 3 gyermek született.

Kérdésem az lenne, hogy igénybe tudunk-e venni - ha igen, akkor kb. mennyit - bármilyen kedvezményt és/vagy támogatást (utólagos szocpol, új szocpol...) a gyerekekre úgy, hogy a páromnak is van ingatlan a nevén és nekem is ott az 50%?

A problémánk az, hogy a 2000-ben épített házunk 1 gyerekre még bőven elég volt, de 4 gyerekre már elég szűkös. Ahogy néztem a feltételeknek megfelelnék, kivéve persze a lakástulajdont. A lakásbővítésnél szeretném még azt megkérdezni, hogy a jelenlegi állapot szerint a garázs tetején egy beépítetlen terasz van, amire tudnék építeni még helyiségeket (kb. 40 m2). Ez bővítésnek számít?

Válaszát előre is köszönöm.
Fecó

Kedves Fecó!

A később született gyermekek után van lehetőség utólagos szocpol igénylésére. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. Arról, hogy később született gyermekei után esetleg jogosult lehet-e Ön is utólagos támogatásra, az adott ügylet részleteinek ismeretében az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni. Ha jogosult rá, akkor a támogatás a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. Elsőként ennek kellene utána érdeklődni.

Amennyiben jogosult, akkor a 2000-ben, vagyis a lakásépítéskor érvényes támogatási összeggel lehet számolni. Ez a második és harmadik gyermek esetében 1-1.000.000 Ft volt, a negyedik gyermek után 200.000 Ft.

Ha nem jogosult utólagos szocpolra, de (2015. július 1. után) bővítéshez igényelnék a támogatást, akkor az alábbiakkal kell tisztában lenni. Párja meglévő ingatlana kizárhatja a jogosultságot. Azokról a lakástulajdonokról, melyek nem jelentenek akadályt szocpol igénylésénél, IDE kattintva tájékozódhat. A bővítendő ingatlanban viszont élettársak és házastársak esetén mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel a támogatás iránti kérelem benyújtásakor, tehát párjának is valamennyi tulajdoni hányadhoz kellene jutnia. A vonatkozó rendelkezések szerint meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek, ez alapján úgy véljük, hogy a meglévő terasz beépítésére nem igényelhető a támogatás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése