Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy

1.) Az eladott ház árából kifizetve a lakáscélú jelzáloghitelt igénybe vehetem-e a CSOK-ot, ha a vásárolandó ház összege kevesebb, mint az eladott házé? Konkrétan: eladott ház értéke: 10,5 M Ft; kifizetendő hitel: 4,6 M Ft (kombi hitel, aminek az összegét a kb. 2M Ft-os életbiztosítás csökkenteni fogja, tehát a visszafizetendő összeg kb. 2,6 M Ft lesz); vásárolandó ház összege: 9,5 M Ft. 3 gyerekre a CSOK a táblázat szerint a kinézett ingatlanra: 2 M Ft.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a jelenlegi házunkon is van 2,5 M Ft a régi szocpolból, aminek az összegét letétbe kellene helyeznünk az államkincstárnál, hogy feloldják a jelzálogot, amit aztán a vásárolandó ingatlanra terhelnénk a jelenlegi CSOK-kal (3 gyermekünk később született).

2.) Mindez mennyi idő alatt bonyolítható le, tudnak-e ebben segíteni, milyen dokumentumokat kell beszereznünk, hogy minden a leggördülékenyebben menjen, illetve van-e valamilyen összeg, amivel az eladott ház árát csökkenthetem ahhoz, hogy ne legyen gond a CSOK igénylésnél (ügyvédi díj, illeték, stb.)? Szeretnénk a legrövidebb időn belül elintézni.

Válaszukat megköszönve, tisztelettel:
Vali

Kedves Vali!

CSOK igénylésnél a vonatkozó kormányrendelet előírja, hogy az 5 éven belül eladott lakás árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás árába ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a kedvezményre.

A leírtak alapján Önöknek van egy 10,5 M Ft-ért eladott háza. Ebből az összegből levonható az azt terhelő lakásvásárlási vagy építési hitel végtörlesztett összege, ami várhatóan 2,6 M Ft lesz. Így ennek a lakásnak az eladási árából Önöknek 7,9 M Ft-ot tovább kell forgatniuk a vásárolandó lakásba. Ha annak 9,5 M Ft a vételára, akkor a 3 gyermek után járó, 2 M Ft összegű kedvezményt teljes mértékben nem tudják igénybe venni. Ez alapján véleményünk szerint a vételár hiányzó részére, 1,6 M Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak. Az adott esetben elérhető 2 M Ft-os támogatásra akkor lehetnének jogosultak, ha a vásárolandó ház vételára legalább 7,9 M Ft + 2 M Ft = 9,9 M Ft lenne.

Arról, hogy az eladott lakás ára milyen további tételekkel csökkenthető, IDE kattintva tájékozódhat. Az eladási ár ügyvédi díjjal, illetékkel nem mérsékelhető.

CSOK kérelmüket bármely hitelintézethez benyújthatják, amelyik foglalkozik a kedvezmény nyújtásával. Célszerű ahhoz a bankhoz fordulni, amely a korábbi szocpolt is folyósította. A CSOK ügyintézés általában 30-60 napot vesz igénybe. A szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése