Tisztelt Hitelnet!

Április másodikám eladom 2003-ban vett lakásomat. 2008-ban született egy fiam, így a szociálpolitikai kedvezményt még nem vettem igénybe erre az ingatlanra. A kérdésem az, hogy egyedülállóként kaphatok-e CSOK-ot, ha van folyamatos munkaviszonyom, a most eladott ingatlan kikerül a tulajdonomból, a vásárolandó ingatlantulajdonos nem ismerős?

Az általam eladott ingatlan 8,8 millió, melyből 2 milliót előtörlesztettem a banknak. Így 6,2 millió önerőm van. A következő megvásárolandó ingatlan értéke 8 millió (használt lakás), tehát 800 ezer Ft-tal kevesebb. Ez okoz problémát, vagy igénybe vehetem a CSOK-ot, hisz még így is fel kell vennem lakáshitelt, ami pedig 2 millió minimum.

A következő kérdésem a 120 nappal kapcsolatos. A bankban azt mondták, hogy CSOK-ot csak az kaphat, akinek nincs ingatlan a nevén. Megköthetem akkor a közeljövőben az adásvételi szerződést az új ingatlanra vagy várjak július 1-jéig? A bank azt akarja várjak, de Önök a 2015. március 4-e után kötött adásvételi szerződésekre már igényelhetőnek tartják a CSOK-ot? Arra felhívták a figyelmem, hogy előbb CSOK, utána a kamattámogatott lakáshitel.

Az új adásvétel menetét így gondoltam – Jól gondoltam?
1. 800 ezer Ft foglaló
2. 5,4 millió a vételár első része adásvételkor
3. CSOK 600 ezer Ft
4. Kamattámogatott lakáshitel 2 millió

Az adótörvények értelmében én 800 ezer Ft után adózok, de a használt ingatlan felújítása fogja ezt a különbözetet fedezni.

Remélem érthetően fogalmaztam, és választ kaphatok a kérdéseimre, mivel a bank elzárkózik.
Köszönettel várom válaszát.
Judit

Kedves Judit!

Az 5 éven belül értékesített lakás eladási árát tovább kell forgatni az újabb lakás árába. Ez a továbbforgatandó összeg csökkenthető az eladott lakás vásárlásához felvett lakáscélú banki kölcsön végtörlesztésére fordított összeggel. Ha Ön 8,8 millió forintért adja el meglévő lakását, de ebből 2 millió Ft-ot a lakáshitel visszafizetésére fordít, akkor a jogosultsághoz 6,8 millió forintot kell továbbforgatnia a célingatlan vételárába. A CSOk összege 600.000 Ft. A 8 milliós vételár fennmaradó részének kifizetéséhez előzőek alapján 600.000 Ft összegű lakáshitel vehető fel.

A CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakás adásvételi szerződése a CSOK kérelem benyújtása előtt maximum 120 nappal köthető meg. Az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, hogy - előzőeknek megfelelően - mikor kötik meg az adásvételi szerződést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szerkesztő! A CSOK-ot el lehet-e utasítani amiatt, hogy drágább lakást vettem mint amennyire felértékelték?

Tisztelt Szakértő!
8 éve vettem egy ingatlant és most eladtam. Az új ingatlant 3 millió Ft-tal kevesebbért veszem, mint amit eladtam. Közben született egy kisfiam, 2 éves.
Azt szeretném kérdezni, hogy 1 gyerekre felvehetem a csokot új ingatlan vásárlásra?

Tisztelt Szakértő!
Arról érdeklődnék, hogy igényelhetünk-e CSOKot az alábbiak alapján.
Az én nevemen még nem volt semmi ingatlan, a feleségem szülői házának a fele 2010-ben került a nevére örökösödés után, most év elején megörökölte a másik felét is. Eladtuk 14 millióért a házat és vennénk egy kisebb értékűt 11,5 millióért 50-50% tulajdonjoggal. Két gyermekünk van, 8 és 2 évesek. Mi 10 éve élünk együtt, 8 éve vagyunk házasok.
Kaphatunk-e CSOK-ot a vásárláshoz valami úton-módon?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Július 17.-én kötjük az adásvételi szerződésünket. Használt lakásra igényelnénk a Csok-ot, azonban a teljes vételárra meglenne a pénzünk. A problémám a következő: a ház felújításra szorul. Erre megkapnánk-e? Hallottam, hogy visszamenőleg is igényelhető, valóban így van?
Köszönettel: Anikó

Tisztelt Szakértő!
Lakásépítési támogatás esetében az eladott lakásból befolyt önerő kizárólag a korábbi lakáshitel végtörlesztésekor törlesztett összeggel csökkenthető? Azért kérdezem, mert a 6,5 milliós lakáshitelünkből 2 év után előtörlesztettünk egy nagyobb összeget kb. 4 milliót, majd még egy évvel később a fennmaradó kb. 1 millió forintot fizettük vissza. Igazságtalannak érezném, hogyha azért kerülnénk hátrányosabb helyzetbe, mert 2 ütemben fizettük vissza a hitelünket. Egyébként azok, akik csak "simán" fizetgették a hitelüket a futamidő végéig és nem végtörlesztettek, ezzel a levonással nem is élhetnek?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Tanácsadó!
Használt 54 m2, 2 szoba halos lakásunk helyett egy 55 m2 1 plusz 2 félszobást vennénk. 2 gyerekünkre még nem vettünk igénybe szocpolt. A két lakás közti árkülönbség 500 ezer forint. Jogosultak vagyunk-e a csok-ra?
Köszönöm válaszát.
P.-né

Tisztelt szakértő,
Ma voltam a helyi OTP fiókban érdeklődni a CSOK felől. Teljesen tanácstalanok voltak.
Eldöntött, hogy bevezetik?
Használt házat szeretnék vásárolni.
Van kritérium, hogy legalább milyen energetikai besorolású lehet az ingatlan a CSOK igénylésekor? Ha van ilyen és az ingatlan nem éri el a CSOK igényléséhez szükséges szintet, akkor lehet valamit tenni?
Köszönettel.

Tisztelt szakértő!
Ház bővítése esetén az energetikai tanúsítványnak csak a bővítménynek kell megfelelni, avagy az egész házra vonatkozna? Vagyis, ha én emeletet szeretnék építeni, akkor elég, ha a felső szint felel meg, vagy az alsó szintet is át kellene alakítanom?