Tisztelt Szakértő!

Pár kérdésre szeretnék választ.
Van egy lakásom aminek a tetőtere is be van építve, összesen 179 m2. Mikor építkeztünk, nem tudtuk befejezni, így hátul van egy nyitott 35 m2-es terasz. A lenti részben van egy 35 m2-es üzlethelyiség, a tetőtérben 3 pici szoba. 3 gyermeket nevelek egyedül és szeretném, ha lenne külön szoba mindenkinek. A szocpolt még nem vettem igénybe.

Kérdésem: jogosult vagyok-e, ha ennyire sok a beépített hasznos alapterület? A teraszt szeretnénk beépíteni önerőből és mellé egy szobát bővíteni, az egésznek a tetőterébe 2 kis szobát kialakítani a CSOK-ból. A tetőt is meg kell bontani, hogy össze tudjuk építeni a meglévő épülettel. A terasz, ami önerős, 35 m2 és amit a csokból terveztünk, 85 m2 lenne.

A tervező egy előkalkulációt készített, ami 30 milliós költségvetést hozott ki, persze ez nagyon sok. Mi számításaink szerint kb. 8 millió lesz.

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A CSOK igényléshez kapcsolódó korábbi maximális négyzetméter korlátot eltörölték. A jelenleg hatályban lévő CSOK rendelet alapján lakóház bővítése esetén csak a minimális hasznos alapterületre vonatkozóan van előírás. A bővítést követően elért összes hasznos alapterületnek 3 gyermek esetén legalább a 60 m2-nek kell elérni. Ebből következően nem jelent problémát a már most 179 m2 alapterület.

A terasz beépítése nem minősül bővítésnek, de mivel ezen felül is hozzáépít (függőlegesen vagy vízszintesen) legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobát, ezért bővítéshez igényelhető a CSOK. A munkálatokról költségvetést kell benyújtani. Fontos, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 35%-át. (Számlával a költségvetés 70%-át kell igazolni, s ennek maximum az 50%-a lehet a CSOK összege.) Bank által elfogadott 8 milliós költségvetés esetén 5,6 millió forintot kell számlával igazolni, s ennek az 50%-ába belefér a 3 gyermek után járó 2,2 millió forint összegű CSOK.

A CSOK kimondottan lakóingatlan bővítéséhez vehető igénybe. Mivel az üzlethelyiség mellett az ingatlan lakófunkcióval is rendelkezik, s az ingatlan-nyilvántartásban is feltüntetésre kerül a lakóház megnevezés, ezért jogosult lehet a kedvezményre. Az, hogy a lakóingatlan mellett üzlethelyiség funkció is szerepel, információink szerint nem zárja ki a jogosultságot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Tulajdoni lapon lakóház és udvar és üzlet és garázsként szerepel két ingatlan egy telken. Szeretnénk az „üzlet és garázsból” lakást kialakítani. Kaphatunk erre is állami támogatást 4 meglévő gyerekkel?
Köszönöm válaszát! Linda

Köszönöm válaszát. Jó értem, hogy „véleményünk szerint” jelentése valójában az, hogy az elbírálás kimenetele bank és bank között változhat? Tehát elképzelhető, hogy Bank A elfogadja, míg Bank B elutasítja ilyen formában az igényünket?

Tisztelt Címzett!

Családi ház vásárlása előtt állunk, amihez szeretnénk a CSOK+hitel lehetőséggel élni (használt lakás). Elképzelhető, hogy egy nem várt problémába ütköztünk, miszerint a tulajdoni lapon a következők szerepelnek: lakóház, udvar, üzlet, melléképület. Természetesen se telephely se székhely nincsen bejelentve, arról van szó, hogy korábban az utcafronton egy üzlethelyiség volt kialakítva, ami rákerült a tulajdoni lapra – „üzlet” címszóval. Úgy tűnik, hogy ez az állatorvosi ló esete és megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy így elfogadják-e a kérelmet vagy sem. Tudnának ebben tanácsot adni, találkoztak már ilyen esettel? Rendeltetésmódosítás, illetve bontással és módosítással nem szeretnénk élni, elkerülve a bürokratikus rendszer zsákutcáit, viszont szeretnénk tudni, hogy CSOK-al vagy anélkül ugorjunk-e bele.