Üdvözlöm,

Nagyon tetszik az oldaluk és remélem itt konkrét választ is kapunk. Mert már teljesen össze vagyunk zavarodva.

Kanadában élünk. 3 kiskorú gyermekünk van. Szeretnénk hazaköltözni és a 10 milliós CSOK-ra jelentkezni. (A hitelre nem!)
Itt fizetünk TB-t 12 éve (magánvállalkozó vagyok, feleségem itt gyesen van). Mint megtudtuk ez abszolút nem számít, mert természetesen nem EGT ország.
Mit kell tennünk, hogy a magyar TB-t elkezdhessük fizetni (vagy a leendő munkáltató fizesse)?

Tavasszal tudunk csak hazamenni és elkezdeni az ügyintézést.
Van-e a CSOK támogatásoknak bármiféle határideje?
Pontosan mikor kezdhetjük a procedúrát a leghamarabb és hogyan és mikorra kapnánk meg a 10 milliós támogatást?
Mi a legcélszerűbb az esetünkben?

Köszönettel,
Attila

Kedves Attila!

A 10 milliós CSOK jogosultság feltétele a legalább 2 éves TB jogviszony megléte. Mivel Kanada nem EGT állam, ezért az ottani TB jogviszony nem számít bele a szükséges 2 évbe. Így a kedvezményre csak akkor lehetnek jogosultak, ha kettejük közül valamelyiküknek Magyarországon meglesz a 2 éves társadalombiztosítási jogviszonya. Ehhez Magyarországon történő munkavégzés szükséges.

A CSOK támogatás igénylésének nincsen rendeletben rögzített határideje. Azt, hogy meddig lesz elérhető ez a támogatási forma, előre sajnos nem tudjuk megmondani.

A CSOK kérelem benyújtása hiánytalan dokumentáció esetén lehetséges. A benyújtandó dokumentumok között szerepel az illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított igazolás is a szükséges TB jogviszonyról. Így ameddig nem rendelkezik legalább egyikük a 2 éves TB jogviszony igazolással, addig nincs mód a CSOK kérelem benyújtására.

Új építésű lakóingatlan vásárlása esetén a támogatást a vételár utolsó részeként folyósítják a hitelintézetek. Feltétel tehát, hogy a rendelkezésre álló önerő teljes egészében kifizetésre kerüljön. Amennyiben új lakóházat szeretnének építeni, úgy a támogatást szintén a saját erő beépítését követően utalja a bank, de nem egy összegben, hanem szakaszon, az elért készültségi foknak megfelelően.

A vásárlás esetén előírt további feltételekről ITT, az építkezés esetére vonatkozó előírásokról IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése