Az elmúlt egy hétben megtudhattuk, hogy januártól két új pillérrel bővül a jelenleg elérhető otthonteremtési program. Az egyik az újépítésű lakásáfa 27%-rók 5%-ra csökkentése 150 m2-t meg nem haladó lakások, valamint 300 m2 alatti lakóházak esetében. A másik kedvezmény, hogy a CSOK-kal újépítésű lakást vásárlók számára az 5%-ra mérsékelt lakásáfa is visszaigényelhető lesz. Kiszámoltuk, hogy egy, kettő, illetve háromgyermekes családok esetén egy konkrét, újépítésű lakás megvásárlásához mennyi önerővel kell rendelkeznie a családnak 2021. január elsejétől.

A családtámogató intézkedéseknek köszönhetően több lehetőség is vissza nem térítendő kedvezményeket, valamint kamatmentesen vagy kamattámogatással igénybe vehető kölcsönt biztosíthat az új lakást vásárlók számára. Ezek közül a CSOK, valamint a babaváró hitel lehet az, ami önerőként felhasználható a lakásvásárlás során.

A bankok a meglévő gyermekek után igényelt CSOK-ot minden esetben elfogadják önerőként. Ha vállalt gyermekek után igényeljük, akkor a pénzintézetek között lehet eltérés e tekintetben. Van azonban olyan Bankpartnerünk, amely a vállalt gyermekek után igényelt CSOk-ot is önerőként veszi figyelembe.

Egygyermekes család új lakásvásárlásához szükséges önerő

Példánkban egy egygyermekes család szeretne megvásárolni egy 30M Ft + ÁFA, azaz - már az 5% áfakulccsal számolva - bruttó 31,5M Ft vételárú újépítésű lakást egy nagyvárosban. Egy gyermek után jogosultak CSOK-ra, melynek összege 600.000 Ft. Az áfa-visszatérítés összege adott értékű ingatlan esetében 1,5 millió Ft. Nem terveznek több gyermeket, így babaváró hitelt nem kívánnak felvenni. Az egygyermekes CSOK mellé a CSOK hitel nem vehető igénybe, ezért esetükben piaci kamatozású lakáshitellel történhet a vételár finanszírozása.

Mennyi hitelt kaphatnak?

Ugyan a vírushelyzet miatt több bank is csökkentette a maximálisan felvehető hitelösszeg arányát, van olyan pénzintézet, ahol továbbra is 80%-os finanszírozási aránnyal tudunk számolni. Így megfelelő jövedelemfedezettség esetén a 31,5M Ft értékű lakásra maximum 25,2 millió Ft összegű lakáshitel adható.

A vételár forrásösszetétele

30M Ft + ÁFA vételárú újépítésű lakás
Forrásösszetétel Összegek
CSOK 600.000 Ft
Áfa-visszatérítés 1.500.000 Ft*
Piaci lakáshitel 25.200.000 Ft
Szükséges önerő 4.200.000 Ft

*Az ÁFA visszatérítés összegének előfinanszírozása szükséges lehet

Kétgyermekes család új lakásvásárlásához szükséges önerő

Példánkban egy egygyermekes család szeretne megvásárolni egy 35M Ft + ÁFA, azaz - már az 5% áfakulccsal számolva - bruttó 36,75M Ft vételárú újépítésű lakást egy nagyvárosban. Az előző példával ellentétben, ők szeretnének a közeljövőben még egy gyermeket vállalni. Ehhez kapcsolódóan igényelnék a kétgyermekes CSOK-ot, melynek összege 2,6 millió Ft, valamint a babaváró hitelt is 10 millió Ft összegben. Az áfa-visszatérítés összege adott értékű ingatlan esetében 1,75 millió forint. A kétgyermekes CSOK mellé a CSOK hitel már igénybe vehető, így ezt kihasználva felvennék a kamattámogatott hitel maximális - 2 gyermek után igényelt CSOK esetén - 10 millió összegét is. Amennyiben további finanszírozásra lenne szükségük, piaci lakáshitellel erre is nyílna lehetőség.

Mennyi hitelt kaphatnak?

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a 36,75M Ft értékű lakásra maximum 29,4 millió Ft összegű lakáshitel adható. Ebből 10 millió Ft a CSOK hitel, a fennmaradó 19,4 millió Ft pedig piaci kamatozású lakáshitel lehetne. A babaváró hitel igénybevételével azonban a maximálisan felvehető piaci lakáshitelből elegendő annyit felvenni, amennyi a vételár kiegyenlítéséhez szükséges.

A vételár forrásösszetétele

35M Ft + ÁFA vételárú újépítésű lakás
Forrásösszetétel Összegek
CSOK 2.600.000 Ft
Áfa-visszatérítés 1.750.000 Ft*
Babaváró hitel 10.000.000 Ft
CSOK hitel 10.000.000 Ft
Piaci lakáshitel 12.400.000 Ft
Szükséges önerő 0 Ft

*Az ÁFA visszatérítés összegének előfinanszírozása szükséges lehet

A 2. gyermek születése után a fennálló lakáshitelből 1 millió Ft elengedése kérhető a tartozáscsökkentő támogatás keretében. A babaváró hitel pedig garantáltan kamatmentes marad a futamidő végéig.

Háromgyermekes család új lakásvásárlásához szükséges önerő

Példánkban egy egygyermekes család szeretne megvásárolni egy 40M Ft + ÁFA, azaz - már az 5% áfakulccsal számolva - bruttó 42M Ft vételárú újépítésű lakást egy nagyvárosban. Az előző példához hasonlóan, ők szintén szeretnének a közeljövőben még gyermeket vállalni, adott esetben még kettőt. Ehhez kapcsolódóan igényelnék a háromgyermekes CSOK-ot, melynek összege 10 millió Ft, valamint a babaváró hitelt is 10 millió Ft összegben. Az áfa-visszatérítés összege adott értékű ingatlan esetében 2 millió forint. A háromgyermekes CSOK mellé a CSOK hitel ugyancsak igénybe vehető, így ezt kihasználva felvennék a kamattámogatott hitel maximális – 3 gyermek után igényelt CSOK esetén - 15 millió összegét is. Amennyiben további finanszírozásra lenne szükségük, piaci lakáshitellel erre is nyílna lehetőség.

Mennyi hitelt kaphatnak?

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a 42M Ft értékű lakásra maximum 33,6 millió Ft összegű lakáshitel adható. Ebből 15 millió Ft a CSOK hitel, a fennmaradó 18,6 millió Ft pedig piaci kamatozású lakáshitel lehetne. A babaváró hitel igénybevételével azonban a maximálisan felvehető piaci lakáshitelből elegendő annyit felvenni, amennyi a vételár kiegyenlítéséhez szükséges.

A vételár forrásösszetétele

40M Ft + ÁFA vételárú újépítésű lakás
Forrásösszetétel Összegek
CSOK 10.000.000 Ft
Áfa-visszatérítés 2.000.000 Ft*
Babaváró hitel 10.000.000 Ft
CSOK hitel 15.000.000 Ft
Piaci lakáshitel 5.000.000 Ft
Szükséges önerő 0 Ft

*Az ÁFA visszatérítés összegének előfinanszírozása szükséges lehet

A 2. gyermek születése után a fennálló lakáshitelből 1 millió Ft, a 3. gyermek születése után a fennálló lakáshitelből további 4 millió Ft elengedése kérhető a tartozáscsökkentő támogatás keretében. Ezzel a felvett 5M Ft összegű piaci lakáshitel teljes mértékben végtörleszthető.

Továbbá a 2. gyermek megszületése után a babaváró hitel garantáltan kamatmentes marad a teljes futamidőre. A 3. gyermek érkezésekor pedig a fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben további gyermek is érkezne a családba, akkor a tartozáscsökkentő támogatás keretében további 1 millió forintot engednének el a fennálló lakáshitelből, valamint a teljes fennálló tartozást a babaváró hitelből. Így a családnak a felvett kamattámogatott lakáshitelen kívül nem maradna más hiteltartozása.

Összegzés

Fenti pénzügyi lehetőségeket kihasználva, akár önerő nélkül is megvalósulhat az új lakás vásárlása. A pozitív hitelbírálatnak azonban minden esetben feltétele a megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség. A maximálisan felvehető hitelösszeget befolyásolja a célingatlan területi elhelyezkedése is.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Ha otthonteremtés előtt áll és szeretné tudni, hogy melyek a bankok által jelenleg hitelezhető jövedelmek, illetve kíváncsi arra, hogy adott településen mekkora az Ön által maximálisan felvehető hitelösszeg, kérje Szakértőink segítségét. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsek ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése