Tisztelt Cím!

2006 februárjában vásároltunk egy családi házat. Akkor még nem voltunk házasok. Deviza alapú hitelt (svájci frank) vettünk fel. 2006 júliusában házasodtunk össze. Semmilyen állami támogatást nem kaptunk.

Időközben lehetőség volt a hitel rögzített árfolyamon való visszafizetésére. Ekkor volt egy fundamentánk, amely pont lejárt. Azt befizettük a hitelbe, valamint forint alapú kölcsönnel törlesztjük a fennmaradó részt. Időközben született két gyermekünk, az egyik 2009-ben, a másik 2010-ben. 2012-ben a házunkat egy kb. 50 m2-rel bővítettük (új tető, szigetelés, új ablakok stb.). Erre sem kaptunk semmi támogatást.

Azt szeretném kérdezni, hogy a leírtak alapján jogosultak vagyunk-e bármilyen állami támogatásra?
Üdvözlettel: Renáta

Kedves Renáta!

2006-ban használt családi ház vásárlásához csak akkor lehettek volna jogosultak egy összegű vissza nem térítendő állami támogatásra - ez esetben a fiatalok otthonteremtési támogatására (FOT) - ha a vásárláskor van már legalább egy gyermekük. Aki a vásárláskor legalább 1 gyermek után nem kapta meg a támogatást, az a később született gyermekei után sem lehet rá jogosult a vonatkozó kormányrendelet értelmében. Továbbá mivel az utólagos támogatás csak a lakásvásárlásra felvett kölcsön csökkentésére fordítható, ezért az időközben történt visszafizetés miatt szintén nem tudták volna igénybe venni.

A 2009 júliusában felfüggesztett lakáscélú állami támogatások egy részét (szocpol) 2012. január 1-től ismét elérhetővé tették, de a lehetséges felhasználási terület nagy mértékben szűkült. Jelenleg kizárólag új ház építéséhez és új építésű lakóingatlan vásárlásához nyújtható a támogatás. A használt lakás bővítésére és vásárlására korábban igényelhető "félszocpol" nem került újra bevezetésre, így ezek sem most, sem - mint ahogy az Önök esetében is szó van róla - visszamenőlegesen nem igényelhetők. Korszerűsítésre - tetőcsere, szigetelés, nyílászáró csere - korábban sem lehetett igénybe venni szocpolt, félszocpolt.

A jelenlegi jogszabályok alapján tehát sajnos nem jogosultak semmilyen állami támogatás utólagos igénybevételére sem a családi ház vásárlásához, sem a bővítéséhez, korszerűsítéséhez kapcsolódóan.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
1 saját gyermekem van és a két kiskorú testvérem gyámja lettem idén. Lakást szeretnénk vásárolni vagy építeni.
Mik a lehetőségeim?

Első gyermekünket várjuk. Kérdésem, hogy a tgyás, gyed, gyesen kívül lehet-e más támogatást igénybe venni? Például szocpol vagy letelepedési támogatás?
Köszönöm: Evelin

Tisztelt szakértő!
Nekem van egy régi házam, 1950-ben épült és örököltem. Kb. 5 millióba kerülne a teljes felújítása. Ebben is lakunk. Milyen pályázatot lehetne beadni erre? Mennyit kaphatnánk rá? Hitelt nem szeretnék felvenni rá, és már szocpolt sem kapnánk. Özvegy vagyok és egy nagykorú, de még tanuló gyermekem van.
Válaszát köszönöm.

Jó estét!
István vagyok. Érdeklődni szeretnék. 3 gyermekkel mit tudnék kihasználni biztosan és hogyan? Még az érdekelne, hol tudnám igényelni, ahol kapok segítséget is?

Tisztelt cím!
Egyedül nevelem 5 éves fiamat. Öneröm maximum 100.000 Ft. Az önkormányzatnál dolgozom közhasznú munkásként, de csak 6 hónapos folyamatos munkaviszonyom lesz. Részletfizetésben megegyeztem egy használt lakásban, de a tulaj csak akkor adja el. ha legalább a szocpoolt oda tudnám adni előre, a többi mehetne részletben.
Milyen esélyeim vannak 2014-ben?
Köszönettel.
Szabina