Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék érdeklődni, hogy Önök szerint jogosultak vagyunk-e második kislányunk születését követően az utólag érvényesíthető szocpolt igénybe venni:
- Feleségem 2004-ben kötött egy adásvételi szerződést egy 37 m2-es újépítésű ingatlanra.
- 2012-ben megszületett első kislányunk, aki után az utólag érvényesíthető szocpolt felvettük.
- Időközben kötöttünk egy adásvételi szerződést egy nagyobb ingatlan megvásárlására, ennek teljes vételárát azonban még nem fizettük meg (csak 50%-ot) használatbavételi engedély hiányában, de már az új ingatlanban lakunk. Jogilag még lakástulajdonosok nem vagyunk (széljegyen vásárlásra vonatkozó előjegyzésünk van). Az első ingatlanunkat azonban egyelőre eladni nem szeretnénk.
- 2014-ben megszületett második kislányunk.

Kérdésünk, hogy az első ingatlanunkra vonatkozóan még hátralevő tőketartozásunkat csökkenthetjük-e a második kislányunk után utólagosan érvényesíthető szocpollal.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
György

Kedves György!

Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultságot a hitelintézeteknek a szerződéskötéskor érvényes feltételek alapján kell vizsgálniuk. Ebből következően véleményünk szerint nem jelenthet problémát, hogy Önök időközben újabb lakás vásárlására vonatkozó adásvételi szerződést kötöttek.

Továbbá a jogosultsághoz a méltányolható lakásigény feltételeinek is meg kell felelni. A méltányolható lakásigény az együttköltöző családtagok száma alapján határozza meg a célingatlan minimális és maximális szobaszámát. 4 együttköltöző családtag esetén abban az esetben méltányolható a lakás, ha a lakószobák száma eléri a 2-t, de nem haladja meg a 4-et. 1 szobának 12,01 négyzetmétertől számít a szoba, félszobáról akkor beszélhetünk, ha a hasznos alapterület meghaladja a 6 négyzetmétert, de nem több 12 négyzetméternél. Az utólagos szocpolra tehát fentiek teljesülése esetén lehetnek jogosultak. Ha 2 szobánál kisebb a lakás, akkor a második gyermek után sajnos nem tudják érvényesíteni az utólagos támogatást.

Amennyiben megfelelnek a fent leírtaknak, akkor a második gyermek után járó utólagos szocpolt a fennálló tőketartozás csökkentésére fordíthatják. Ennek összege megegyezik a szerződéskötéskor érvényes támogatási összeggel, ami 2004-ben március végéig 1.100.000 Ft, áprilistól 1.200.000 Ft volt.

Javasoljuk, hogy a jogosultság megállapítása ügyében keressék fel a hitelnyújtó bankot!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
2003-ban új ingatlant építettünk a párommal kezdő házasként. Otp-s hitelt vettünk fel és utólagos szocpolt kértünk. 2008-ban megszületett az első gyermekünk, akire meg is kaptuk az utólagos szocpolt, tőketartozás csökkentésére lehetett fordítani. 2012-ben vásároltam egy kis düledező parasztházat. 2014. 10. hóban megszületett a 2. gyermekünk.
Kérdésem az lenne, megkaphatom-e a 2. gyermekre is az utólagos szocpolt, amit a tőketartozás csökkentésére szeretnék fordítani.
Tisztelettel.
Gábor