Tisztelt Szakértő!

2015-ben tervezünk egy 110 m2-es használt családi házat vásárolni. 2015 elején fogunk összeházasodni. Az érdekelne, hogy attól függetlenül, hogy a párom nevén vagy egy lakás (hitel van rajta) valamelyikünk jogosult-e szocpolra? Májusban fog születni két gyermekünk, illetve vállalnánk egy harmadikat is.

Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!

A hatályos szocpoltörvény szerint kizáró okot jelenthet, ha a támogatott személyek vagy együtt költöző családtagok valamelyikének nevén van lakás, még ha az hitellel is terhelt. Léteznek azonban kivételek ez alól, melyeket IDE kattintva tekinthet meg. Ha nem tartozik a kivételek közé a szóban forgó lakás, akkor annak eladása vagy elajándékozása után lehetnek a támogatásra jogosultak.

A szocpoltervezet szerint a támogatást használt lakás vásárlása esetén 2015 júliusától lehetne majd igényelni. Ez a törvényjavaslat azonban még nem került elfogadásra, konkrét információnk a feltételekről még nincsen.

Ha a tervezetből indulunk ki, annak elfogadása esetén 2015 májusában született gyermekeik után júliustól már igényelhetik a támogatást a használt családi ház vásárlásához, a fenti lakástulajdonra vonatkozó szabályok figyelembevételével. Azt, hogy a kedvezményt vállalt gyermek után is igénybe lehet-e majd enni, jelenleg nem tudjuk megmondani. A félszocpol további igénylési feltételeiről (például a támogatás igénybevételével finanszírozható ház maximális vételára, életkori előírások, stb.) pontos tájékoztatást csak a törvényjavaslat elfogadása és kihirdetése után tudunk adni. A részletekről honlapunkon is beszámolunk, kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Amennyiben a vételár kifizetéséhez lakáshitelt is szeretnének igényelni, akkor Szakértőink készséggel készítenek majd Önöknek személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot. Ebből a piaci kamatláb mellett elérhető és állami kamattámogatással nyújtott lakásvásárlási hiteleket egyaránt megismerhetik. Ha a támogatás mellett hitelt is igényelnek, díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést!

A kamattámogatással és anélkül nyújtott lakáshitelek aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. A lakáshitelek forint alapon érhetők el és maximum 40 éves futamidővel igényelhetők. Az ügyfelek vállalása alapján különböző mértékű kamatkedvezmények érvényesíthetők. Például ha az igénylő munkabérét a választott pénzintézet számlájára utaltatja a hitelfelvételt követően, akkor alacsonyabb kamatláb mellett juthat a kölcsönhöz. Hasonló kedvezmények érhetők el hitelfedezeti biztosítás vagy adott lakásbiztosítás megkötése esetén. Mindezekről részletes tájékoztatás Szakértőinktől kérhető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Már van a nevemen egy 50 m2-es ingatlan. A férjemmel 1 gyermekünk van. A férjem elvált és az előző házasságánál igényelték a szocpolt 2007-ben, de gyerek nem született és a válás után visszafizették a szocpolt kamatostól. Most szeretnénk használt lakást venni 100 m2-es.
Kaphatunk-e így csok-ot? Ha igen, mennyit?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!
Élettársam (akivel hamarosan házastársi kapcsolatba lépek) 50%-os lakástulajdonjoggal rendelkezik, jómagam 34%-os lakástulajdonnal. Jelenleg két közös gyermekünk van és 18 hetes magzatot hordok a szívem alatt.
Szeretném megkérdezni, hogy ezen alaphelyzet fennállásakor egyáltalán jogosultak vagyunk-e CSOK felvételére? Hallottam olyat, hogy semmilyen tulajdonjoggal nem rendelkezhet az a személy, aki igénybe kívánja venni ezt az állami támogatást. Amennyiben ez igaz, van más megoldás?
Előre is köszönöm a válaszukat!
További jó munkát kívánok!

3 éve a tulajdonomban van egy lakás, amit vásároltam. Ha elajándékozom a lakást, akkor a Feleségemmel egy lányunk után igénybe vehetem a félszocpolt használt lakás vásárlására? Erre vannak-e kitételek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tamás

Üdvözlöm!
A párom és én házat szeretnénk majd venni a nyáron. Mivel sem házasok, sem igazolhatóan élettársak nem vagyunk és az ő nevén van még a régi házasságából származó ingatlani tulajdonjog, így én egyedül venném igénybe a félszocpolt a kisfiam után. A megvásárolandó házat 50-50%-ban vennénk és így is kerülne a nevünkre.
Kérdezem, hogy ilyen módon kaphatnék-e a fiam után szocpol támogatást? Az én nevemen nincsen semmilyen ingatlan, még soha nem vettem igénybe szocpolt és a munkaviszonyom is meglesz, amely szükséges az igényléshez.
Köszönettel és üdvözlettel:
Zsanett

Üdvözlöm!
Szeretnénk 2 gyermek után új lakás építésére a szocpolt igénybe venni. Ha családtagnak elajándékozzuk a jelenleg birtokolt jelzáloghiteles ingatlanunkat, érvényesíthetjük-e a támogatást?
Köszönöm előre is!
Stel

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy az új csok támogatást igénybe vehetjük-e, ha már volt a nevünkön lakás. Vagy ha jelenleg is van, akkor le kell-e kerülnie a nevünkről. Használt házat szeretnénk vásárolni, és ha így nem kaphatunk támogatást, akkor nem várnánk meg a júliust.
Válaszukat előre köszönöm!
Üdvözlettel, Viki