Tisztelt Szakértő!

Az esetem a következő: Évekkel ezelőtt vettünk két lakást. Az egyiket tehermentesen, a másikat svájci frank alapú hitelből. Amikor a svájci frank árfolyama felment és lehetőség volt a 180 Ft/frank árfolyamú végtörlesztésre, akkor mi ezzel éltünk és egy forint hitelből végtörlesztettünk. Akkorra már sajnos nem volt elég fedezetnek az a lakás, így a tehermentes lakás is bekerült fedezetként a forinthitelbe. Tavaly ősszel eladtunk a pótfedezetként bevont lakást, melynek vételárát beforgattuk a meglévő forint hitelünkbe. Idén eladtuk a másik lakást is és végtörlesztettük a teljes hitelünket. Másik lakást vettünk és újabb hiteligénylést adtunk be, melyet kiegészítettünk CSOK igényléssel is.

A bank a mai napon elutasította a CSOK igénylésünket, hivatkozva arra, hogy a korábban értékesített lakások vételárát teljes egészében be kell forgatni az új lakás vételárába. Nem számítja csökkentő tételnek a forint hitelünk végtörlesztését, mert arra a lakásra még régen a svájci frank hitelünket vettük fel és frankot kiváltó forint hitelünk már másik hitelnek számít.

Jogosan járt el a bank? Értelmezésem szerint, amikor forintosítottuk a frank hitelünket, akkor a forinthitellel vásároltuk meg a lakást, azaz a forinthitel végtörlesztése levonható csökkentő tételként a vételár beforgatásából.

A jogszabály szerint: „az értékesített lakás vásárlása vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével” A bank szerint mi a lakást a CHF hitelből vettük, így annak végtörlesztése számítana csak csökkentő tételnek. A CHF hitel végtörlesztésekor nem módosul a lakás vásárlásra felvett hitel értelmezése?

Üdvözlettel:
Attila

Kedves Attila!

Amennyiben a CHF hitel kiváltása lakáscélú jelzáloghitellel történt, melynek teljes összegét az eredeti lakáshitel végtörlesztésére fordították, s mindez igazolható a lakáscélú kölcsönszerződéssel, akkor véleményünk szerint érdemes lenne a CSOK-ra jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérni a kormányhivataltól. Erre a bank írásbeli elutasításának kézhezvételét követő 15 napon belül van lehetőség. Első fokon a kormányhivatal, másodfokon a Kincstár jár el. A kormányhivatal megkeresésére a hitelintézet 8 napon belül köteles megküldeni a kormányhivatalnak a kérelem elutasítását megalapozó iratok másolatát.

Ha él ezzel a lehetőséggel, akkor szívesen fogadjuk a kormányhivatal erre vonatkozó álláspontját!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2017.03.24.-én kötöttünk szerződést egy ikerház fél megvásárlásra. Az ingatlant készen vesszük, de a szerződés megkötésekor még csak az üres telek volt meg.
Az utolsó vételárrészt kívántuk hitelből finanszírozni előre prognosztizálva 8.000.000.-Ft plusz egy meglévő gyermek utáni 600.000.-Ft. CSOK támogatásból. (szerz.-ben rögzítve)
A határidő 2018.02.24.-e volt, de a vállalkozó késett, így szerződést módosítottunk és az utolsó hitelből kívánt jelzálogot is csökkentettük 7.000.000.-Ft + 600.000.-Ft CSOk-ra. (2018.05. hóban)
A bank elutasította a CSOK kérelmet arra hivatkozva, hogy elmúlt a szerződéskötéstől számított 180 nap.
Kérdésem, hogy jogos volt-e az elutasítás?

T. Címzettek,
egy kereskedelmi bank elutasította a használt lakás vásárlásához benyújtott támogatási kérelmünket arra hivatkozva, hogy a kérelem benyújtása óta eltelt időben a teljes vételárat megfizettük. Kénytelenek voltunk ezt tenni, mivel a benyújtás óta hat hónap eltelt, a szerződés pedig minket kötött, hogy határidőben fizessük meg a vételár utolsó részletét. A bank véleménye szerint a „hitelcél” meghiúsult azzal, hogy kifizettük a vételárat teljesen, ha pedig nem fizetünk, akkor a tulajdonjogot nem szerezzük meg. Véleményünk szerint a csok támogatás és nincs kötve ahhoz, hogy egyébként ki tudja-e fizetni a vevő saját forrásból a vételárat.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelt szeretnénk fölvenni házvásárlásra. Két gyermekünk van, de nem kapjuk meg a csokot, mert az első házasságom idején szerzett ingatlan eladásra került és a az én részemet nem tudom az egészet az új ingatlanba fordítani, és így ár nem jár. Erről szeretnék egy kicsit bővebben.
Előre is köszönöm.
János

Jó reggelt!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnénk egy használt házat, amire igényeltük a Budapest Banknál a CSOK-ot és a belmagasság ugyebár 250-nek felel meg. Nálunk pedig 2-3cm eltérés van mínuszba. Így elutasították a kérelmet. De ekkora baj 2-3 cm? Amikor esetleg másnál is van eltérés, de megkapja a CSOK-ot. A férjem kőműves és ő is lemért mindent. Igen, van eltérés, de 2-3 cm. És bőven megfelel négyzetméterre, erről van is hiteles dokumentumunk. De az értékbecslő azt mondta, nem felel meg négyzetméterre. Új értékbecslés lesz, ami 1 volt a Fundamentás és most 2-szer a Bankos. Ugyanazt a férfit küldik ki, mint aki előtte mérte és nem felel meg.
A kérdésem a következő, mit tegyünk?
Köszönöm!

Szeretném a segítségüket kérni! Van 2 gyermekünk. A párommal vásároltunk egy ingatlant Budapesten 2010-ben! 50%-ban a párom tulajdonos, a másik 50%-ban az édesanyja! Felvettünk 14 millió forint hitelt, amit azóta rendesen fizetünk!
Érdekelne, hogy lenne-e valamilyen megoldás arra, hogy mi is igényelhessük ezt a támogatást? Akkor amikor a hitelt felvettük nem volt ez a támogatási forma! 🙁
Várom a válaszukat!
Köszönöm.

Tisztelt címzett!
Használt lakást szeretnék vásárolni részben önerőből részben hitelből és részben a családi otthonteremtési kedvezmény segítségével. Mivel 5 éven belül volt eladott lakásom amin volt hitel is, az abból származó bevételemet csökkentettem a hitel végtörlesztési összegével és a fennmaradó részt a most vásárolandó lakásba önerejeként be is forgattam, ami a csok egyik feltétele ebben az esetben. Csakhogy az előző lakáson lévő hitel egy korábban ugyanarra a lakásra felvett devizahitelt kedvezményes árfolyamon kiváltó hitel volt, és most azt mondja a bank akitől a csokot szeretném igényelni hogy ez nem egy lakásvásárlási hitel és ezért nem vehetem figyelembe mint a bevételemet csökkentő összeget és így már nem felelek meg annak a feltételnek amit fentebb leírtam és így nem jár a csok. Ezek szerint akinek volt egy régebben felvett hitele amit mostanában átváltott kedvezőbb konstrukcióra majd végtörlesztett, az nem veheti figyelembe a végtörlesztett összeget mint az eladásból származó bevételt csökkentő tényezőt?
Köszönettel: Péter