Tisztelt szakértő!

Feleségemmel építettünk egy házat, ahol igénybe vettük a három gyermek után járó szocpolt és áfa visszatérítést. Az ingatlan a kettőnk nevén volt és jelenleg is van.

Válás után a volt feleségem bejelentette a kincstárnál, hogy kiköltöztem a házból. Ezután felszólítottak engem, hogy fizessem vissza az én rám eső részt a kincstárnak. (Az ingatlanban tulajdonos váltás azóta sem volt, maradtunk mindketten tulajdonosok.) Én azóta építettem egy másik házat, de most azt mondják nem jár vissza a pénz, mert van más ingatlan a nevemen.

Kérdésem, hogy jogosan kellett visszafizetnem a szocpol és áfa összegének a felét?
Valóban nem jár vissza nekem a befizetett összeg?

Válaszát előre is köszönöm.
Sebestyén

Kedves Sebestyén!

A lakásépítési kedvezményről (szocpol) szóló kormányrendelet pontosan rögzíti, hogy mely esetekben kell visszafizetnie a támogatott személynek a kapott támogatást. Nemcsak akkor terheli visszafizetési kötelezettség az igénylőt, ha megválik tulajdoni hányadától, hanem akkor is, ha a támogatás igénybevételével épített lakás ugyan a tulajdonában marad, de az nem az ő lakhelyéül szolgál, vagyis ha az illető elköltözik onnan. Ezek alapján úgy véljük, hogy jogosan kellett visszafizetnie a szocpol és az adó visszatérítés Önre eső részét.

Az akkor elérhető szocpoltámogatást 2009-ben megszüntették, majd 2012. január 1. óta érhető el ismét új lakás építése vagy vásárlása esetén az úgynevezett lakásépítési támogatás, a jelenlegi szocpol, de ugyanazon gyermekek után még egyszer nem vehető igénybe. Amennyiben az újabb házépítéshez másik, legalább kettő, az Ön eltartásában lévő gyermekek után szerette volna igénybe venni a szocpolt, akkor az erre való jogosultság vizsgálatakor a hitelintézeteknek figyelembe kell venniük az igénylő esetlegesen már meglévő lakóingatlan tulajdonát. A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy a támogatott személynek nem lehet lakástulajdona az építendő vagy vásárolandó új lakáson kívül, eltekintve néhány kivételtől, de az Ön által korábban épített, 50%-ban tulajdonolt ház nem tartozik a kivételek közé. Ebben a helyzetben tehát sajnos nem jogosult szocpol igénybevételére. (Új ház építése esetén is csak a használatbavételi engedély kiadása előtt adható a szocpol, azt követően már nem kérvényezhető.)

Amennyiben válásukkor - a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján - a volt felesége megszerezte volna Öntől a kedvezmény, illetve adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített ház tulajdonjogát, akkor Önt nem terhelte volna a visszafizetési kötelezettség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Válásunk előtt feleségem elcserélte lakásunkat. Saját nevére vett máikat, átvitte a szocpolt, hitelt is vett fel. A lakást árverezik. Tőlem most 7 év eltelte után kérik vissza a szocpol egyharmadát 880.000 Ft-ot. Ezt nem tartom jogosnak, mivel a közös lakásból egyharmad rész volt az enyém, feleségem az egész szocpolt vitte a saját tulajdonú lakásába. ÉN most mit tehetek, hiszen ő használta fel ezt a pénzt?