Tisztelt Szakértő!

2009 májusában kezdtünk építkezni és beadtuk a hitelre és a szocpolra az igényt, meglévő egy gyermek és még egy gyermeket bevállalva. Most 2013. június 14-én megszületett 3. gyermekünk, pár nap múlva be is adtuk a papírokat, majd a Bank húzta az időt, az ügyintéző ígéretet kapott a banktól, hogy megkapjuk a szocpolt szólt, hogy már nemsokára aláírjuk a papírokat és november 15-ei dátummal kaptunk egy értesítőt, hogy mégsem kapjuk meg, mert 2009. július 10-én írtuk alá a szerződést.

A kérdésem az lenne, hogy ez a mi hibánk, hogy 2009-ben nem készültek el korábban a papírok? Biztos vagyok benne, hogy májusban beadtuk /bár erre hivatalos papírt még nem találtam, de a Banknak is biztos van példánya/ szóval erre hivatkozhatnánk? Egyébként minden más feltételnek megfelelünk!

Mélységesen felháborít, hogy a harmadik gyerekünkre már nem kaphatunk szocpolt és semmiféle családi kedvezményt, amióta nagycsaládosok lettünk, mert ahhoz kevés a fizetésünk és nem tudjuk igénybe venni! Ez tényleg a gazdagabb réteget érinti csak!

Remélem érthetően fogalmaztam!
Köszönettel: N.

Kedves Nóra!

Valóban nem az Önök hibája, hogy a szocpolkérelem 2009. májusi beadása ellenére a szerződés 2009. július 1. előtt nem került aláírásra. A vonatkozó, lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet előírása szerint azonban utóbb született gyermeke után akkor jogosult lakásépítési kedvezményre (szocpol) a támogatott személy, ha nem csak a kérelmét nyújtotta be 2009. július 1. előtt, hanem a kölcsönszerződést alá is írta. A jogosultság megállapításakor ugyanis a szerződéskötéskor érvényben lévő jogszabály rendelkezései az irányadók. A lakásépítési kedvezmény igénylését pedig 2009. július 1-től felfüggesztették, az azt követően aláírt kölcsönszerződések esetén tehát nincs lehetőség a később született gyermek utáni támogatás érvényesítésére, mivel az akkor érvényes rendelkezések nem tartalmazzák a később született gyermek utáni támogatás igénylésének lehetőségét. Az érintett pénzintézetnek ezen előírást szem előtt tartva kellett vizsgálni az Önök jogosultságát, ezért utasították el utólagos szocpoligényüket.

Kérelmük befogadásának pontos időpontja az érintett banknál biztosan nyomon követhető. Arról nincs információnk, hogy ilyen esetben van-e lehetőség méltányosságra, de a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalában ennek utána járhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Kérdésem a következő: 2006-ban lakásbővítésre hitelt vettünk fel. Akkor 2 meglévő gyermekünkre félszocpolt kaptunk. 2012-ben megszületett 3. gyermekünk, de ő rá már nem kaptunk félszocpolt, mert az utólag született gyermeknél csak akkor járt volna, ha új lakást építünk, és nem hozzá bővítünk.
Szeretném kérdezni, hogy úgy tudom idén márciusban változott a törvény, esetleg ez nincs-e hatással az én ügyemre?
Válaszát előre is köszönöm: Éva