Üdvözlöm!

2007-ben vásároltunk használt családi házat svájci frank alapú hitellel és két gyermekre járó félszocpollal, mely ugye a Bank részére utalással történt. 2010-ben a kisebbik gyermekem óvodába készült (mely körzetekre volt felosztva), így megváltoztattuk a bejelentett lakcímünket az édesanyám címére, majd 2011-ben tartózkodási helynek adtuk meg a megvásárolt ingatlant.

Ezt követően 2011. év végén az Államkincstár részéről jött egy ellenőrzés, majd a levél, hogy vissza kell fizetni a szocpolt. Indoklás:az édesanyám háza, melyben Ő a haszonélvező, Én és a testvérem 1/2 hányad részben a tulajdonosok 2004 óta. A házban soha nem is laktam, mára már lakatlan, elhanyagolt, lakhatatlan. Beázik, nincs benne víz, gáz, áram. Ezeket kikötötték, nem az én hibámból. Az általunk lakott ház 2008 óta a megvásárolt ingatlan. Ezt pontosan meg is állapíthatták az ellenőrzés alkalmával (háziállatokat, a szobákat alaposan megfigyelték, jegyzetelték).

Mindezek után 2012 óta a párom fizetésének 33 %-át vonják, sőt a családi adókedvezményt tavaly és idén is levonták a tartozásba. Jogosan vonják-e így az összeget? Megmásítható-e ez? Nagyon nagy szükségünk lenne a levont különbözetekre!!

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel, Tímea

Kedves Tímea!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet értelmében ha a támogatás igénybevételével szerzett lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál, akkor a támogatott személy köteles ennek tényét bejelenteni és a támogatás folyósított összegét visszafizetni. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a Kincstár intézkedik.

A lakóhelyet a Kincstár a lakcímkártya alapján ellenőrzi. A visszafizetésre azért kötelezhették Önöket, mert a bejelentett lakcímük nem a támogatással vásárolt ingatlan. Mivel ténylegesen az adott ingatlanban laknak, ezért felmerülhet a kérdés, hogy jogos-e a szocpol visszafizettetés. Erre azonban Szakértőink nem tudnak Önöknek pontos választ adni, mivel irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, tehát e kérdésben nem illetékes. Javasoljuk ez ügyben jogi szakértő megkeresését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék. 9 éve építettünk családi házat szocpolból. Nem volt rajta hitel, de a ház építése előtt volt tartozásunk. A végrehajtó ráterhelte a házunkra. A férjem fizetéséből levonta a többszörösét, de az a lényegm hogy azt mondta a végrehajtó, hogy vissza kell fizetnünk a szocpolt és a kamatokkal együtt. A kincstártól nem kaptunk semmilyen levelet, hogy fizessük vissza! Attól tartok, hogy a végrehajtó saját maga döntött így, el akarja venni a házunkat!
Remélem ön tud nekem választ adni!
Köszönöm.

Üdvözlöm!
2006-ban igényeltünk bővítésre „félszocpolt” a 3. gyerekre. A lakhatási engedélyt 2007. decemberben kaptuk meg, tehát 2017. decemberig elidegenítési tilalom van az ingatlanon.
Időközben elváltunk, én újra férjhez mentem. A tulajdonviszonyok nem változtak, a volt férjem továbbra is tulajdonos és az állandó bejelentett lakcíme továbbra is az adott ingatlan, természetesen nem itt lakik. Ebben az esetben is vissza kell fizetni az Államkincstárnak az összeget?
Köszönettel: Tímea

Üdvözlöm!
2007-ben vettünk egy 50 m2-es új lakást. A hitel mellé szocpolt is igényeltünk 2 gyerekre (2,4 millió Ft). A gyerekek megszülettek, mára pedig kinőttük a lakást. Családi házat néztünk, azonban ennek vételéhez szintén kell majd hitelt felvennünk, ha eladtuk a jelenlegit.
Kérdésünk:
1., a banktól igényelendő hitelösszegből le kell-e vonni a megkapott szocpolt, vagyis mi a maximálisan adható hitel? (pl: ha nekem 11.2 millió Ft-ra van szükségem a családi házhoz – feltételezzük, hogy az önerő megvan – akkor ebből az összegből le kell-e vonni a 2,4 millió Ft-ot? Vagyis csak 8.8 millió Ft adható hitelként? Ez nagyon fontos lenne tudnom.
2., Illetve ha én nem szeretném a MÁK-nál letétbe helyezni a 2,4 millió Ft-ot (szocpol) a jelenlegi lakásom eladása esetén, akkor van-e lehetőség a közvetlen átjegyzésre a szocpolnak? Úgy hallottam lehetséges, de akkor az eladás és a vételi szerződés között maximum 60 nap telhet el. Igaz ez?
Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
Gábor