Falusi CSOK-ot akkor igényelhetünk, ha preferált településen vásárolunk használt lakóingatlant, amit ezt követően fel is újítunk, illetve bővítünk. A támogatás abban az esetben is igénybe vehető, ha preferált településen meglévő házunkat kívánjuk felújítani, korszerűsíteni és/vagy bővíteni. A falusi CSOK rendelet előírja, hogy a célingatlannak milyen követelményeknek kell megfelelnie az igényléshez. Ebben történt a közelmúltban – pénzügyminisztériumi iránymutatás alapján – enyhítés.

Milyen feltéteknek kell megfelelnie a falusi CSOK keretében korszerűsítendő/bővítendő ingatlannak?

Míg, ha normál CSOK-kal vásárolunk lakóingatlant, a támogatott ingatlannal szemben előírt valamennyi követelményt teljesíteni kell már a kérelem benyújtásakor, addig falusi CSOK igénylés esetén az ingatlannal szemben támasztott bizonyos feltételek teljesíthetők a vásárlást követő korszerűsítés keretében is.

A korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor az alábbi alapfeltételeknek kell megfelelnie:

Rendelkeznie kell

 • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel

Fentiek értelmében eddig minden esetben vizsgálta az értékbecslő, hogy adott ingatlanban a konyha funkció valóban teljesül-e, vagyis adott-e a főzési és vízvételi lehetőség. Ha e két feltétel bármelyike nem teljesült, akkor a támogatási kérelem elutasításra került. Ez eddig komoly problémát jelentett az igénylőknek. A falusi CSOK által preferált településeken ugyanis nagy számban találhatók olyan régebbi építésű ingatlanok, amelyek egy ideje nem lakottak, ezáltal konyhájukban nem valósult meg sem a főzési, sem a vízvételi lehetőség.

A Pénzügyminisztérium iránymutatása alapján azonban ez a követelmény jelenleg már nem áll fenn.

Az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, tanyaként vagy birtokközpontként nyilvántartott ingatlan esetén a fürdőhelyiség és WC kialakításától, valamint mindazon közművekkel kapcsolatos előírásoktól (a villamosenergia ellátás, a fűthetőség, a szennyvízelvezetés vagy -tárolás, továbbá az ivóvízellátás, ideértve konyhával kapcsolatos előírásokat is) el lehet tekinteni, melyek megvalósítását az igénylő a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatában és a bekerülési költség kalkulációban vállalja (így pl. burkolat, ivóvíz biztosítása a konyhafunkcióhoz).

A lakhatási feltételeknek a bővítési, illetve korszerűsítési munkálatok (a komplex támogatási cél) megvalósulását követően kell megfelelni.

Ez azt jelenti, hogy a konyha kapcsán a Hitelintézetek nem vizsgálják a funkciók tényleges meglétét, és a kérelem benyújtásakor elegendő a főzőhelyiségben a konyhafunkció betöltéséhez szükséges műszaki tartalom (elektromos, gáz, víz, szennyvíz kiállások) megléte (konyhabútor nélkül), és a funkciók kialakítását a korszerűsítési tervdokumentáció alapján kell megvalósítani.

A korszerűsítési munkálatok elvégzését követően azonban az ingatlannak eleget kell tenni az alábbi feltételeknek:

Rendelkeznie kell:

 • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
 • közműves villamos energia szolgáltatással,
 • egyedi fűtési móddal,
 • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
 • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Mely korszerűsítési munkálatokra igényelhető a falusi CSOK?

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több, a fent felsorolt munkálat elvégzése is támogatható.

Személyre szabott falusi CSOK tájékoztatás

A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nekem van házam. Lehet-e felújításra kérni?
Segítségüket kérném. Szeretném felhasználni.

Szeretném megkérdezni, nyugdíjasok igényelhetik-e? Tető + csatorna csere kellene.
Köszönöm szépen a válaszokat, szép napot kívánok.
Mária

Köszönöm szépen gyors válaszukat. Nem értem, hogy a TB jogosultság, illetve jogviszony a nyugdíjasnak miért nem áll fent? Van-e lehetőség valamilyen hitelre a nyugdíjasnak, hogy el tudja végezni a házzal kapcsolatos munkálatokat?
Nyugdíjas vagyok ugyan, de dolgozom mellette.
Köszönöm szépen szíves válaszukat.

A megvásárolni kívánt ingatlanból az eladók (örökösök) a konyhából eltávolították a,vezetékes gázra kötött tűzhelyet, a leállás a benti gázórától az értékbecslő által fényképezve lett, a mosogató és a melegvíz bent van, lakhatási igények kielégìtésére alkalmas.
A bank elutasította a CSOK kérelmet, mert szerinte a konyha funkció betöltése nincs bizonyítva, mivel a tűzhely nincs a helyén.
A vevők nyilván még nem tehetik be a sajátjukat, mert még nem vehették birtokba.
Jogosan utasítja el a bank?