Jó napot kívánok.

Jelenleg férjemmel 3 saját gyermeket nevelünk, 3 hónapos, 7 éves, 15 éves, a férjem 39, én 35 éves vagyok. A lakásunk kicsi már ötünknek, ezért el szeretnénk adni és nagyobbat venni, de még nem használtuk ki a szocpolt egyik gyermeknél sem. A házunk kb. 3 millió forintért lesz eladva és kb. 5,5 millió forint, amit mi vásárolnánk meg helyette.

Érdekelne, hogy mik a lehetőségeink ezekkel az összegekkel számolva, jogosultak lehetünk-e a támogatásra és ha igen, mikor kell igényelnünk, házunk eladása után? Hitelt nem szeretnénk felvenni semmiképpen.

Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel. W.-né

Kedves Asszonyom!

Az 5 éven belül eladott lakóingatlan eladási árát tovább kell forgatni a helyette vásárolandó lakás vételárába. Ha a meglévő ingatlanuk tehermentes, akkor a teljes 3 millió forintos eladási árat az újabb lakás vételárának kifizetésére kell fordítani. A hiányzó összeg finanszírozásához felhasználható a 3 meglévő gyermek után igénybe vehető CSOK (Családok otthonteremtési kedvezményre), mely július 1-től lesz elérhető.

A CSOK összegét befolyásolja az, hogy mennyi a hasznos alapterület és milyen energetikai minősítésű a megvásárolni kívánt ingatlan. (A hasznos alapterület a lakás fűthető alapterületének azon része, ahol a belmagasság eléri legalább az 1,90 métert. Ebbe a garázs, az erkély, a terasz alapterülete nem számít bele.) 60-75 m2 hasznos alapterület esetén 1,2 millió Ft, 75,01-90 m2 esetén 1,5 millió Ft, 90,01-160 m2 esetén 2 millió forint a CSOK alapösszege. Tehát amennyiben a célingatlan hasznos alapterülete meghaladja a 90 m2-t, úgy a legmagasabb alapösszeget kaphatják, így a teljes 5,5 millió forintos vételár kifizetéséhez további 500 ezer forint készpénzt kell hozzátenniük. Ha rendelkezésre áll a szükséges önerő, akkor hitel felvétele nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

A CSOK igénylésének feltétele, hogy az igénylőknek nem lehet lakástulajdonuk a CSOK iránti kérelem benyújtásakor, tehát először el kell adni a meglévő lakást. A jogosultságnak további feltételei is vannak, melyekről oldalainkon tájékozódhat. Ha családi házat vásárolnak és annak energetikai minősítése "C" energiaosztálynál kedvezőtlenebb, akkor a területileg illetékes építési hatóságtól igazolást kell majd kérni, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Az igazolás a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő,
Volt egy lakástulajdonunk, melyet 11,5 millió Ft-ért eladtunk, s az eladást követően kb. két héttel új lakást kívánunk vásárolni 18 millió Ft-ért. Az eladott lakástulajdonunkat 9,6 millió Ft hitel terhelte, melyet eredetileg még lakáscélra vettünk fel, de tekintettel a folyósító bank által jelentősen megemelt kamatra, kiváltottunk egy áthidaló, olcsóbb hitellel, mely nem minősül lakáscélúnak. Tekintettel arra, hogy a hitel nem volt lakáscélú, de az eredeti hitelt mégis csak erre a célra vettük fel, csökkenthető-e a végtörlesztett összeggel az eladott lakás vételára, mint önerő.
További kérdésem, hogy ha az önerő nem csökkenthető a hitelösszeggel, akkor „a CSOK-kal vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg,” – klauzula alkalmazható-e az esetünkben, azaz a 18 millió Ft 10%-ával jelen esetben csökkenthetjük-e az önerőt, hiszen az új lakás megvásárlásához csak 10 millió Ft önerőnk van.
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Sándor

Tisztelt Szakértő!
Egy éve adtuk el a lakásunkat 18 millió forintért, ebből 6 milliót végtörlesztettünk. Most épül a házunk és szeretnénk felvenni a CSOK-ot és ezen kívül még hitelt is. Sajnos már nincs meg a 12 millió önerőnk csak 9 millió maradt a lakás árából és ehhez jönne a CSOK és a hitel. A ház több mint 20 millióba fog kerülni. A kérdésem az lenne, hogy ha nincs meg a 12 millió önerőnk, akkor is igénybe vehetjük a CSOK-t?
A napokban kell megkötnünk az adásvételi szerződést, emiatt nagy szükségem lenne a válaszukra.
Előre is köszönöm a segítségüket!

Tisztelt cím!
Az alábbi feltételekkel (dióhéjban) mennyi CSOK-ra számíthatok?
– élettársi kapcsolat
– egy gyermek
– szeretnénk vállalni még egy gyermeket
– kiszemelt ingatlan: magánház; „F” energetikai besorolás; nettó ~90m2;
– vételár: önerő + fundamenta + CSOK
– öröklés útján a nevemen 1/4 kiskerti ingatlan (nagyapám után, nagyanyám még él és az ingatlanban lakik)
– az adás-vételi szerződés idén július végén köttetik meg.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Viktor

Tisztelt Cím!
Arról kérem szíves tájékoztatásukat, hogy amennyiben a CSOK-ot lakáshitel mellé szeretném igénybe venni, melyiket folyósítja előbb a bank? A hitelt vagy a CSOK-ot?
Azt is tudni szeretném, hogy a hitelfelvétel után is igényelhető-e a CSOK, természetesen az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül maradva?
Végül azt szeretném tudni, hogy mivel az adásvételi szerződésbe bele kell szerkeszteni a CSOK igénybevételét, milyen következményei lehetnek annak, ha a CSOK iránti kérelem benyújtásakor nem felelünk meg a feltételeknek, így nem kapjuk meg? Ez a kérdés azért merül fel, mert a jelenleg tulajdonunkban álló ingatlant értékesíteni szeretnénk.
Válaszukat előre is köszönöm szépen.

Tisztelt Cím!
Én élettársammal és két gyermekemmel szeretném igényelni a csok-ot egy 84 m2 családi ház megvásárlásához, aminek vételára 14 millió Ft. Olyan városban van, ahol általában 20% önerő elegendő a hitelfelvételhez. Nekünk most 1,5 millió Ft önerőnk van és az érdekelne, hogy képezheti-e az önerő másik részét a csok, hogy meglegyen a kívánt 2,8 millió Ft.
Köszönöm a választ!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra? Szeretnénk venni egy nagyobb lakást. 3 gyermekünk van, de a férjem örökölt egy lakást, viszont az édesapja nevén van haszonélvezeti jog. A régi szocpolt így meg tudtuk volna igényelni. Kérdésem az lenne, hogy így most meg tudjuk-e igényelni majd a támogatást?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Egyedülállóként 2 gyermeket nevelek, akik 9 és 6 évesek, szeptemberre várom a harmadik gyerkőcöt. Önkormányzati lakásban élünk, amely 46 nm-es. Azt kérdezném, hogy kaphatok-e rá CSOK-ot vagy csak nagyobb lakás esetén járna a szocpol (CSOK)?
Előre is köszönöm válaszát, üdv: Anikó

Tisztelt Cím!
Elvált édesanya vagyok, előző házasságomból született egy gyermek, aki jelenleg 7 éves, az élettársammal 1-2 éven belül tervezünk még egy gyermeket. Jelenleg a lakásnak, amelyben élünk az 50%-os tulajdonjoga az enyém, a páromnak nincs ingatlan a nevén. A mostani lakást szeretnénk eladni és egy használt családi házat venni annak vételárából, (ha van rá lehetőségünk az új szocpolból), illetve államilag támogatott jelzálog alapú hitelből.
Legyen szíves megválaszolni, hogy van-e lehetőségünk a CSOK-ra.
Köszönettel.
A.Zs.