Üdvözletem!

Lakáscéllal kapcsolatos kérdésem lenne. Ingatlant örököltem, de igencsak rossz állapotban van, így ahhoz, hogy be tudjunk költözni a családdal, és ne albérletben kelljen laknunk, egy jókora felújítás lenne szükséges. Körülbelül 2 millió forint körüli összeg kellene ahhoz, hogy a nyílászárókat lecseréljük, és a fűtési rendszert is korszerűsíteni tudjuk az apróbb munkálatok mellett. Más ingatlannal nem rendelkezem, így fedezetként csak ezt tudom felajánlani.

Azt kérdezném, hogy igénybe vehetek-e valamilyen támogatást a hitelfelvételnél, és hogy mennyit számít az ingatlan állapota, értéke a hitel összegét illetően.
Esetleg csak szocpol igénybevételével is elérhető a 2 milliós összeg? Ha nem muszáj, akkor hitelt nem vennék fel. Ha a szocpol összege nem elég a felújításhoz, akkor kérdezném, hogy esetleg milyen hitelt tudnék felvenni? És még az érdekelne, hogy mennyi lenne a szocpol összege 2 gyermeknél?

Köszönöm a választ.
József

Kedves József!

Vissza nem térítendő támogatás, vagyis szocpol igénybevételére sajnos nincs lehetősége felújítási illetve korszerűsítési lakáscél esetén, mivel a szocpol jelenleg csak teljesen új lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához nyújtható.

A nyílászáró csere és a fűtési rendszer korszerűsítése egyaránt a korszerűsítés kategóriájába tartozik, amihez akár állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. Ez kedvezőbb hitelkonstrukciót jelent, mint a piaci kamatozású lakáshitel, hiszen az állam a törlesztő részlet megfizetéséhez - a kamattámogatás időtartama alatt - kedvezményt biztosít.

A felvehető hitelösszeg meghatározásánál számít az ingatlan értéke, de nem a jelenlegi, korszerűsítés előtti ingatlanérték a meghatározó. Korszerűsítési lakáscél esetén a bankok a korszerűsítés utáni, várható ingatlanértékből indulnak ki, amikor a felvehető hitelösszeget megállapítják. Ha tehát a korszerűsítendő lakóház jövőbeni értéke eléri a bankok által előírt minimális ingatlanértéket - ami jellemzően 4-5 millió Ft - akkor fedezetként elegendő lehet a szóban forgó ingatlan.

A kamattámogatott korszerűsítési hitelekről IDE kattintva olvashat további részleteket.

Az államilag támogatott korszerűsítési hitelek aktuális törlesztő részletéről tájékozódjon online Hitelkalkulátorunk segítségével, vagy kérje Hitelszakértőink személyre szabott, ingyenes hitelajánlatát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

74 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valami támogatás tetőcserére?

Szeretném a házunkat felújítani és önerőből ez nem igen megy. A kérdésem az lenne, hogy erre valami állami támogatás létezik-e? Mert van két gyermekem és a hitel szoba sem jöhet.

Szép estét.
Érdekelne, hogy felújításra milyen támogatás jár házasként 2 gyermekkel?
Köszönöm.
E.

Jó napot kívánok!
Csaladi ház tetőcsere, nyílászárócsere, valamint szigetelésről lenne szó!
Kérdesem, hogy jár-e rá vissza nem térítendő állami támogatás?

Szép napot kívánok!
A családi házam tetőjét kell felújítani. A jelenlegi burkolata zsindely.
Van-e lehetőség támogatott hitel felvételére, illetve hol érdemes hitelt rendezni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel.
József

Van egy 110 nm-es családi lakóházam. Tulajdonjogilag 1/1-ben az én nevemen van. Az egyik gyermekünk Családjával együtt velünk él 3 kiskorú gyerekkel. A lakás felét már leválasztottuk és átadtuk részükre. Tekintettel arra, hogy ismét gyarapodni fog a család, szeretnék a tetőteret beépíteni. Mint Tulajdonos természetesen hozzájárulok.
Kérdésem: a szocpolt gyerekeim igénybe vehetik-e?

Szép jó estét!
Van egy mozgáskorlátozott kislányom, aki most 7 éves, az apa igénybe tudná-e venni? Lakás akadálymentesítési támogatást (pl:fürdő szóba)-ra, mivel kiskorú vagy csak ő tudja igénybe venni?
Üdv: Zsuzsi

Idős, (83 éves) súlyosan rokkant, egyik szemére 100%-ban, másikra 90%-ban vak, süket anyósom vidéki családi házában szeretnénk a fürdőszobát felújítani. A csöveket kell kicserélni, mert 60 éve épült és teljesen elkorrodált állapotban vannak, illetve a tisztálkodási lehetőségeket szeretnénk úgy átalakítani, hogy az idős nehezen mozgó néni, baleset veszélye nélkül tudja a napi tisztálkodását elvégezni.
A tervezett munkák várható költsége kb. 500.000.-Ft.
Lehetséges-e, hogy a hölgy ehhez a felújításhoz és átalakításhoz támogatást kapjon?
Tisztelettel.
István

Szeretném megkérdezni, hogy a szocpolt fel lehetne-e használni ablakcseréhez?
Köszönettel.

Szocpolt szeretnék felhasználni bővítésre vagy felújításra. Milyen lehetőségeim vannak? Jövőre szeretném kihasználni. Milyen feltételek kellenek hozzá?

Tisztelt szakértő!
Abban kérném a tanácsát, hogy mi kaphatunk-e szocpol támogatást? 31 és 32 éves házaspár vagyunk egy 5 éves kicsivel. Van egy használt ház a tulajdonunkban, de lakhatásra még nem alkalmas, vízrendszer, fűtés, fürdőszoba híján. Erre szeretnénk költeni. A férjemnek van munkája csak.
Köszönöm a segítséget.
Erzsike

Jó napot.
A feleségemmel 3 gyerekre szeretnénk felvenni szocpolt /ablakcsere/.
Milyen lehetőségeink vannak?
Előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Nemrég hallottam, hogy napkollektor beszerelésre lehet szocpolt igénybe venni. Milyen feltételekhez van kötve?

Családi ház, 1986-ban épült ablak-ajtó csere és gázkazán vásárlás vált szükségessé. Mindketten nyugdíjasok vagyunk és a házon a haszonélvezet a miénk, a tulajdonjog a gyerekeinké.
Milyen lehetőség van és merre kell elindulni?
Köszönettel.

Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e szocpol abban az esetben, ha 2002-ben vásároltuk az ingatlanunkat, 2013-ban született meg a harmadik gyermekünk. Eddig még nem vettünk igénybe szocpol támogatást. Az ingatlan 50-50 %-ban a feleségem és az én nevemen van. Központi fűtést szeretnénk az ingatlanba csináltatni. Jár-e nekünk szocpol vagy félszocpol? Folyamatosan dolgozom 1997-től, a feleségem gyesen van a legkisebb gyermekünkkel. Mik a lehetőségeink?
Köszönettel.
Attila

Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék magához, hogy házfelújításra 1 gyerek után jár-e valami támogatás? Ha igen, az mennyi összeg lenne? Mi alapján adják meg? Most vásároltunk házat, de nem lakható! Nekem nincs keresetem, a páromnak meg a minimálbér a havi jövedelme.

Vidéki kis házam vásárlása után születtek gyerekeim, akik most 5 és 7 évesek. Szeretném a vizet bevezetni és a fürdőszobát kialakítani. A tetőt is át kellene fedni. Van-e lehetőségem utólagos szocpolból megvalósítani?
Nagyon várom a biztató információkat.

Üdvözletem!
Olvastam sok mindent az új szocpollal kapcsolatban, de sajnos nem igazán volt nekem egyértelmű. Szeretnénk felújítani a lakásunkat, nem új építésű, lehetséges ez szocpolból?
Köszönöm.

Nekem és férjemnek van saját lakásunk, de nem összkomfortos. Az lenne a kérdésem, hogy lehetne-e az 1 gyermekünk után járó szocpolt összkomfortosításra fordítani? Még mik lennének a feltételek?
Várom mihamarabbi válaszát.
Addig is köszönöm.
Tisztelettel.
K. Lajosné

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogyha panel lakásban lakom, milyen támogatást tudnék felvenni nyílászáró cserére? A másik kérdésem az lenne, hogy édesanyámék magánházban laknak, de a jövedelmük nem engedi meg, hogy a fürdőszobát és a nyílászárót ki tudják cserélni, a fűtés korszerűsítésre és a ház szigetelésre gondoltak már, de az is sokba lenne. Viszont van két kiskorú, aki ott lakik, mert anyumnak és a párjának van közös gyermekük (12 éves) és öcsémnek is van 2 éves gyermeke, ők is ott laknak életvitelszerűen és asztmás is a gyerkőc. Kérdésem: erre milyen támogatást lehetne felvenni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem összetett és több rétegű. Jelenleg 3 gyermeket nevelek egyedülálló anyaként. 35 éves leszek júliusban. A legkisebb gyermekemnek az édesapja ajándékozott egy ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek-e szocpolt erre az ingatlanra felújítás céljából? Leginkább külső hőszigetelés lenne a cél. Tavaly lett az ingatlanon nyílászáró csere (számlánk van) és még több dolog megcsinálva. Van-e esélyem a szocpolra?

Jó napot.
Lakásunkban fűtéskorszerűsítést szeretnénk végezni, konvektoros helyett egyedi központit. Azt szeretném megtudni, hogy igényelhető-e szocpol rá? A lakás saját tulajdon, hitel nincs, gyermek 2.
Köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődnék van egy családi házunk, ami a férjem nevén van. Van egy gyermekünk. A házunk felújítás alatt áll. Esetleg lehetne igényelni a szocpolt? Vissza lenne még a festés, szigetelés, ilyesmi, mert sokan azt mondják, hogy megjár ilyen esetben is vagy bővítésre.
Köszönöm előre is.

Jó napot Kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy 76 éves Anyukám dialízisre jár, most kapott Strokot. Szeretnénk a házban fürdőszobát kialakítani, illetve vizet bevezettetni, hogy kényelmesebben tudjon fürödni.
Van-e lehetőség vissza nem térítendő állami támogatásra?
Jelenleg Én vagyok vele ápolásin.
Mit lehetne tenni?
Köszönöm. Éva

Két éve vásároltunk egy 2 szobás társasházi lakást, ami hitelmentes. Az egyik gyermekem lakik benne, aki 2 hete házasodott össze. Így már ketten lakják a lakást. Jön őszre a baba. A lakást fel kellene újítani, de mindkettőjüknek csak minimálbérük van. Milyen feltételekkel lehetne lakásfelújításhoz vissza nem térítendő szocpolt igényelni?
Tisztelettel: Oxy

Érdeklődnék, hogy lakásfelújításra vissza nem fizetendő szocpolt fel lehet-e venni?

Szeretném a szocpol támogatást 2 gyermekemre. Van már saját lakásom, de szeretném igénybe venni. Felújításra, ha lehetne.

Két gyermekem egyedülállóként nevelem, dolgozom és szeretném lakásfelújításra igényelni a szocpolt.
Megkaphatom?

36 éves vagyok, 2 kiskorú gyermekem van. Egyedül nevelem őket. A házam 1/1 részben az enyém. Szeretnék ablakot, ajtót cserélni és kisebb szobát építeni. Jogosult vagyok a szocpolra? Kötelező a hitelt felvenni? Mennyi a támogatás összege? Mikortól lép érvénybe az új szocpol törvény? A kifizetés hogyan történik, feltételei?

45 nm-es lakás felújítására szeretnék szocpol igényelni. Egyedülálló, 41 éves, 2 gyermeket nevelő nő vagyok. Szeretném kérdezni, hogy jár-e nekem a szocpol? Saját felújításra váró lakásom van.