Jó napot kívánok!

Nekem csak egy egyszerű kérdésem lenne! Lakásbővítésre igénybe lehet venni a szocpolt abban az esetben, ha saját tulajdonú 100 m2 alapterületű ingatlanban élek és ezt szeretném egy szobával bővíteni? Ha jár, mennyi ennek az összege?
Három eltartott gyermekünk van 14, 8 és 3 évesek. Szocpolt még nem vettünk igénybe.

Válaszát köszönöm!!!
Edina

Kedves Edina!

Szocpol lakásbővítésre sajnos akkor sem jár, ha a lakóingatlan alapterülete 1 szobával nő. A támogatást ugyanis csak teljesen új ház építéséhez, illetve újépítésű lakás vásárlásához lehet felhasználni. Néhány évvel ezelőtt volt olyan támogatási forma, amellyel a lakóingatlanok szobával történő bővítését lehetett finanszírozni, de ezt 2009-ben megszüntették és a szocpol 2012. január 1-től való újbóli bevezetésével sem tették elérhetővé. Egyelőre nincs is információnk arról, hogy a bővítésre is igényelhető félszocpol ismét igényelhető lesz.

A bővítési munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitelt vehetnének igénybe. Erre a célra ma már nem csak piaci kamatozású, hanem állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. Az állam által, a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosított kamattámogatás a futamidő első 5 évére szól, majd a 6. évtől a hitel törlesztése az aktuális piaci kamatlábnak megfelelően folytatódik tovább. A jelenlegi törlesztő részleteket honlapunkon is megtekintheti táblázatos formában, illetve igény szerinti hitelösszegre és futamidőre Ön is kalkulálhat.

Államilag támogatott hitel lévén bizonyos jogszabályi feltételeknek meg kell felelni. Ezek egyrészt magára a bővítésre, másrészt az igénylőkre vonatkoznak. A bővítést illetően lényeges, hogy annak az ÁFA összegével növelt bekerülési költsége nem haladhatja meg a 15 millió forintot, a folyósított kölcsön összege pedig nem lehet több 10 millió forintnál. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról a támogatott személy nevére szóló számlát kell benyújtani. Ha az igényelt hitel összege nagyobb mint a költségvetés 70%-a, akkor a számlabemutatási kötelezettség a teljes hitelösszegre vonatkozik.

A személyi feltételeket illetően nincsen családi állapotra és életkorra vonatkozó törvényi megkötés. Alapfeltétel azonban, hogy a hitelfelvevőnek - házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek - legalább féléves folyamatos munkaviszonya legyen és nem lehet köztartozása a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) felé.

Amennyiben e lakáshitelekről bővebb, személyre szabott tájékoztatást szeretne kapni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szerkesztőség!
A párommal van egy 80 m2-es lakásunk és szeretnénk egy szobát még hozzáépíteni. Gyermekünk még nincs, de szeretnénk 2 éven belül. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen feltétele van a félszocpolnak, illetve hogy erre a szobára igénybe tudnánk-e venni és hogy a szobának milyen feltételeknek kell megfelelnie.
Válaszát előre is köszönöm!

Van 1 meglévő és egy gyerekünk még "csomagolva". Szeretnénk az én 1/1-es tulajdonomat egy kb. 13 nm-es hasznos alapterületű résszel bővíteni. Adótehermentesek vagyunk, párom alkalmazott már 4 éve.
Kaphatunk erre a célra szocpolt?

Férjem szeptemberben tölti a 39. évét, én pedig áprilisban a 33-at. Van 3 kiskorú gyermekünk. Bővíteni szeretnénk 1 lakószobával családi házunkat, melyben 50-50%-os tulajdoni hányadunk van. Igényelhetünk-e félszocpolt? Bármilyen megoldás érdekel.

Tisztelt cím.
A kérdésem a következő lenne. Meglévő lakás bővítésére szeretném igénybe venni a szocpolt. 38 éves vagyok. Van arra esély, hogy a közeljövőben születik erről döntés, ami nekem kedvező lehet?
Válaszát előre is köszönöm: Attila

Sok helyen olvastam, hogy ez év március 1-től változik a szocpol-félszocpol elbírálása. Kérdésem, hogy igénybe lehet-e már venni a félszocpolt lakásbővítésre? 2 gyermekünk van, a lakás 2007 óta a miénk és 1 szobával bővítenénk.
Köszönöm válaszát.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2 gyerekre felvettem a szocpolt lakásvásárlásra, de szeretném bővíteni egy szobával. Tudok-e felvenni hozzá vissza nem térítendő szocpolt?
Egy gyerekre fel lehet venni a szocpolt és ha igen, mik a kikötések és milyen összeg jár?

Tisztelt Szakértők!
Meglévő saját 2 szobás lakásunkat bővítenénk a szomszédtól majdan megvásárolandó 1 szobával összenyitva. 38 évesek vagyunk és tervezünk 3. gyermeket. Átalakítás ezért lenne fontos. 13 és 7 éves gyermekeink vannak. Lakásunk 1997-óta tulajdonunk. Nem terhelt. Mik a lehetőségek? Félszocpol érdekel, mikortól elérhető és mennyi lenne az összeg amivel számolhatunk és mikortól, mert teljesen átláthatatlan amiket olvastam eddig. Ha van rá lehetőség, akkor hogyan és hol?
Várom válaszukat és köszönöm segítségüket.
Tisztelettel.
Gabriella

Üdv!
Tervezzük tavasszal a lakásunk bővítését egy szobával. Tavaly született meg második gyermekünk és nem elég a 90 m2. Jár-e erre bármely nemű támogatás? Nem vettünk igénybe semmilyen támogatást a gyerekekre! Nem hitel!
Köszönöm.

Ferenc vagyok, Esztergomban születtem és 53 éves vagyok. Most 2012-ben sikerült egy felújításra szoruló házat vennem falun. A házat nem tudom befejezni, a tetőt felújítani, meg 3 kiskorú gyerekem van és szeretném a házat bővíteni, mivel 5 személy él egy szobában és nincs benne fürdőszoba sem és nagyon nehéz tisztálkodni a gyerekek előtt. Van egy 17 éves fiam, egy 14 fiam és egy 3 éves kislányom és a feleségemmel élünk 1 szobában. Eddig nem tudtam a szocpolt felvenni és most azt szeretném, hogy lakásbővítésre szeretném felhasználni, legalább még egy szobát szeretnénk a gyerekeknek. A jelzálogot nem tudom felvenni, mert nem tudom visszafizetni.
Kérem írják meg, hogy milyen lehetőségem lenne.
Köszönöm.