Tisztelt Hitelnet!

2009. június 24-én jelzálog fedezetű hitelkérelmet nyújtottunk be az UniCredit Bankhoz, melyben két gyermekünk után 2.400.000 Ft lakásépítési kedvezményt igényeltünk. A pozitív hitelbírálat után 2009. július 29-én kötöttük meg a Bankkal a lakásépítési célra igényelt deviza alapú kölcsönszerződést.
A kölcsön és a lakásépítési kedvezmény folyósításának feltételeit maradéktalanul teljesítettük, így a Bank a teljes összeget a rendelkezésünkre bocsátotta.

2012.06.29-én megszületett harmadik gyermekünk, ezért 1.400.000 Ft összegű utólagos szocpolt igényeltünk a Banktól, amelyet elutasítottak arra hivatkozva, hogy a szerződéskötés 2009.július 1 után történt.

A Rendelet szövegét olvasva nem egyértelmű számomra, hogy az utólagos szocpolnál a hitelkérelem benyújtásának az időpontja vagy a szerződéskötés számít-e.

Köszönettel.
Réka

Kedves Réka!

Az akkor hatályos rendelkezések szerint Önöket meglévő gyermekeik után megillette a lakásépítési kedvezmény, mivel ez iránti kérelmüket 2009. július 1-ig benyújtották. A később született gyermek után azonban a támogatott személyek csak akkor igényelhetnek utólagos lakásépítési kedvezményt, ha szerződésüket 2009. július 1-ig alá is írták. Mivel Önök 2009. július 29-én szerződtek, ezért a 2012-ben született gyermekük után sajnos nem illeti meg Önöket az utólagos támogatás.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy az utólagos szocpolra való jogosultság vizsgálatakor az érintett pénzintézet a vonatkozó szabályozásnak megfelelően  járt el, amikor elutasította utólagos szocpol igényüket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vettünk fel megelőlegező kölcsönt. 8 éven belül 1 gyermek sem született, így ez 2 jelzáloghitellé alakult, egyik a 2400 e Ft szocpol rész, a másik 1400 e Ft kamat.
Később született gyermekre igénybe vettünk utólagos lakásépítési kedvezményt, amit a 2400 e Ft-ból írtak jóvá. Majd született még egy gyermek, rá most adtuk be az ULÉK igényt.
Olyan kérdésem van, hogy jelenleg a szocpol részből még 900 e Ft, a kamat részből 1.200 e Ft hitel van még. A második gyermekre 1.500 e Ft járna. Az ULÉK csak a szocpol részbe törlesztődhet be, vagy a fennmaradó rész a kamatba is mehet?
Valamint van-e valami határidő a banknak/kincstárnak, hogy az igénylés benyújtásától mennyi idő alatt kell lebonyolítania a betörlesztési folyamatot?
Köszönöm, ha válaszol!

Meglévő devizahitelünkbe bele lehet-e fordítani a 2 gyerek után járó szocpolt?

Nagyon köszönöm a gyors választ!
Reméljük a legjobbakat 🙂

Tisztelt Szakértő!
Már hallani mindenfelől, hogy kedvezően módosulnak a szocpol feltételek, értem alatta, hogy emelkednek az igényelhető összegek. Mi 2012 decemberében írtuk alá az FHB banknál a szocpol szerződésünket, 1 meglévő és két vállalt gyerekre, új lakás építésére. Az építkezés tavaly óta folyik, de a szocpol összegét (mivel önerőből és egyéb hitelből építkezünk) csak 90 %-os készültségi fok után, tehát idén ősszel kapnánk meg. Lehet, hogy még korai a kérdés, de van rá esély, hogy az újabb emelt összeget kapjuk? A különbség elég jelentős, mintegy 1,7 M forint.
Esetleg szükség lehet valami szerződésmódosításra?
Köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Az utólag finanszírozott szocpol felújításra nem igényelhető? Felújítás alatt értem pl.: homlokzat színezés v. hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés.

Tisztelt szakértő!
Szeretnénk az 50% tulajdonunkban lévő családi házon tető héjazat cserét+tetőtér beépítést (kb. 30-40 m2). Két gyermekünk van, mindketten 40 év alattiak vagyunk, milyen támogatásban részesülhetnénk?

Tisztelt szakértő.
Érdeklődnék az utólag igényelhető szocpolról szabad felhasználású devizahitel birtokában. A lakásunkat (40 m2) 2006-ban vásároltuk úgynevezett félszocpollal akkor már meglévő gyermekünkre. 2009 őszére kibővítettük (101 m2 kazánházzal együtt, ami 21 m2) lakhatási engedéllyel. 2011-ben született 2 gyermekünk. Mindketten 35 év alattiak vagyunk.
Milyen formában tudnánk igénybe venni ezt a fajta támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.
Joci

Vettem egy használt laskást hitelre és közben állapotos lettem. A gyerekre nem jár-e szocpol, amit beszámítanának a házhitelbe?

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vásároltam egy használt társasházi lakást hitelből, amit a mai napig fizetek. Egy éve született meg az első gyermekem. Járna nekem az utólagos szocpol?

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra.
Paramétereink a következőek:
– 2 gyermekünk van (születési idejük: 2010.10. és 2012.04.)
– volt egy lakáshitelünk, amit 2003-ban vettünk fel (kamattámogatásos) és most 2012-ben fizettük vissza, mert sikerült eladni a kislakást
– 2011-ben vettünk egy használt lakást, amire vettünk fel hitelt
– 35 év alattiak vagyunk és házasok
– a férjemnek egy másik ingatlanban van 25%-os tulajdonrésze
Köszönettel, Ildi

Azt szeretnem megtudni, hogy a 2007-ben felvett lakásvásárlási hitelünkre akkor nem kaptuk meg a szocpolt 1 gyermekre, mert az akkori férjem elmúlt 35 éves. Én azóta elváltam, újra férjhez mentem. A korunk most nem akadály és a hitelt továbbra is én fizetem mint adóstárs. A mostani férjemtől született egy másik gyermekem. A lakás fél tulajdonjoga az enyém, a másik fele a mostani férjemé. Azt szeretném megtudni, jogosultak vagyunk-e utólag is szocpolt igényelni valamilyen formájában??
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
2008 tavaszán vásároltunk hitelre egy lakást, majd 2008 őszén megszületett gyermekünk, aki után nem vettük igénybe a félszocpolt.
Van-e lehetőség arra, hogy most utólag a hitelünkbe beleszámíttassuk, akár méltányosságból? 3 éve egyedülállóként nevelem gyermekem, aki tartósan beteg (tüdő-asthmás).
Köszönöm!

Az lenne a kérdésem, hogy én 2002-ben vásároltam egy panel lakást. Lányaim 1993-ban születtek és nekem mindig azt mondták, hogy nem vehetem igénybe a szocpolt, mert egyedülálló vagyok és használt lakást vettem. Ez igaz??? Így utólag se vehetem igénybe, mert azóta 2011-ben megint született 1 lányom. Devizahiteles lakásom van. ”Lehet, hogy már nem sokig”.
Várom mielőbbi válaszukat.

Kedves Szakértő!
Köszönöm a gyors válaszát.
Vettünk igénybe kölcsönt 2007-ben, és az még most is fennáll, így akkor elvileg jogosultak vagyunk.
Még egy kérdésem lenne viszont a témával kapcsolatban. Van-e a gyermek születési időpontjától számított valamilyen jogvesztő határidő az utólagos igénylés beadására? (Kislányunk december 20-án lesz 1 éves.)
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Szakértő!
2008-ban kaptunk használatbavételi engedélyt az új építésű házunkra. Az építkezés során igénybe vettük a szocpolt 2 gyermek után. 2012 decemberében született meg a 3. gyermekünk. Tudtommal, ha a régi szabályozó rendszer lenne érvényben, akkor utólag is lehetne igényelni a 3. gyermek után járó szocpol összegét.
Kérdésem, hogy a jelenlegi rendszer biztosítja-e ugyanezt a lehetőséget, azaz igényelhetem-e visszamenőlegesen a harmadik gyermekre járó összeget? Ha igen, akkor mennyi lenne az?
Válaszát előre is köszönöm!

T. Hitelnet!
Két gyermekre igényeltünk megelőlegező szocpolt 2006-ban, értékesítési céllal, újonnan épített lakás vásárlására felvett CHF hitelhez. Meg is kaptuk, a lakás a méltányolható kategóriába belefért.
2012-ben ikreink születtek, igényeltük az utólagos szocpolt, és ugyanaz a lakás most nem méltányolható – “vételár túl magas a szobák számához mérten”.
Az önök nyitólapján szereplő összefoglalók szerint ebben az esetben a lakás vételára nem befolyásolja az elbírálást, az született gyermekenként 400’000.- HUF, ami a fennálló hiteltartozás tőketörlesztésére használható.
Van-e lehetősége a hitelintézetnek az idézett indokkal elutasítani a kérelmet?

Üdvözlöm!
2005-ben vettünk fel lakáshitelt új ingatlanra és 2 gyermekre a szocpolt. Jelenleg is ebben az ingatlanban élünk és szeretnék érdeklődni, ha lenne még 1 gyermekünk kaphatnék-e szocpolt rá és mennyit?
Válaszát köszönöm!