Tisztelt Szakértő(k)!

42 éves vagyok, a párom 33 lesz júniusban. Van 2 gyerekünk: 3,5 és 2 éves korúak. Ha jól értelmeztem a szabályokat, akkor nekünk jár a szocpol 40 éves kor elmúltával is és ez a szabály csak a gyerek előre vállalásával él?

Most tervezünk vásárolni 1 új építésű "A" energetikai osztályú családi házat közvetlenül az építtetőtől.

Válaszukat előre is köszönöm.
István

Kedves István!

Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén valóban nem kell figyelembe venni az életkorral kapcsolatos előírást az igénylők személyére vonatkozóan. A 40 éves korhatár csak megelőlegező szocpol igénylénél mérvadó.  Ha tehát a lakásépítési támogatás (szocpol) valamennyi igénylési feltételének megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek a szocpolra úgy is, hogy Ön 42 éves.

Építtetőtől vásárolandó, "A" energetikai minősítési új építésű családi ház esetén kérhető a támogatás. A vásárolni kíván ház hasznos alapterülete azonban nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

A szocpol igénylésére vonatkozó előírásokról IDE kattintva tájékozódhat.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy 1 gyermek után jár-e a szocpol új lakás építésnél?

Tisztelt Hitelnet!
A korábban feltett kérdésem folytatása a következő:
-Igényelhető-e lakásépítési támogatás (szocpol) abban az esetben, ha az építő/eladó magánszemély? (4 lakásos társasházról van szó, az építési engedély, használatba vételi engedély is az építő nevére szól).
-Magánszemély építő/eladóként nem számlaképes, csak az ügyvédi adásvételi szerződés áll rendelkezésre. (ÁFA nélküli értékesítés)
-Szükséges-e az építő/eladónak bizonyító erejű magánokiratban igazolni, hogy az építés továbbértékesítés céljából történik?
-Van-e jelentősége, hogy a használatbavételi engedély a magánszemély nevére szól? (Ha vállalkozás épít értékesítésre, a használatbavételi engedély a vállalkozás nevére szól, tehát mindkét esetben, ha a szó szoros értelmében nézzük, akkor második tulajdonosról beszélhetünk a vevő személyében.)
Előre is köszönöm a válaszukat!
Éva

Tisztelt Válaszadó!
Lányom és családja új építésű lakás (építési engedély kiadási ideje 2009 évi, használatba vételi engedély 2012 évi) vásárlását tervezi. Komoly vita van közöttünk, hogy igényelhetik-e a korábban “szocpol”-nak nevezett támogatást. Lányom állítása szerint nem, mert az építési engedély 2009-es kiadású. Szerintem igen, mert ezt felülírja a használatba vételi engedély, ami 2012-es.
Szívesen venném válaszát, hogy vitánkat eldönthessük – és talán a támogatást is megigényelhessék.
Köszönöm,
Éva

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem, van három gyermekem, szintráépítéssel szeretném bővíteni a házamat, ami ugye építési engedély köteles, jogosult vagyok a szocpolra vagy sem?
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Szeretném igénybe venni férjemmel a szocpolt. Van egy gyermekünk és lakást szeretnénk vásárolni, de sajnos jövedelmünk nincs, gyesen vagyok. Szeretném tudni hogy lehet-e?

Érdeklődnék, hogy a szocpolt fel lehet-e venni lakásrész vásárlásra is? Férjem és testvére nevén van a lakás és, hogy a testvérét ki tudjuk vásárolni belőle, hogy a mi nevünkön legyen a lakás. Ilyen esetben is fel lehet venni a szocpolt? Egy gyerekünk már van és szeretnénk még egyet 3 éven belül. Mennyi lenne az összeg ?

Arról érdeklődnék, hogy vidéken építtetünk házat, de már nem tudjuk befejezni és tudni szeretném, hogy így is igénybe vehetném a szocpol támogatást? Van két gyermekem.
Üdv.
Kitty

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló anyaként nevelem 2 hét múlva fél éves kisfiamat. Szeretném tudni, hogy jogosult vagyok-e szocpolra? Illetve milyen lehetőségek vannak ilyen esetben? Sajnos sokféle információt kapok és szeretnék tisztán látni.
Köszönet a segítségért!

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy egy régi lakást szeretnénk felújítani a férjemmel és jár-e nekünk a szocpol? Egyéni vállalkozó vagyok és van tartozásom a NAV-nak. Még nincs gyermekünk. Mekkora összeg járna egy gyerekre? Ha a tartozás miatt nem vehetnénk fel a szocpolt és mondjuk sikerülne kifizetni, akkor már járna? Még nincs a nevemen az ingatlan, de most van intézőbe az átírás. 30 év alattiak vagyunk.
Válaszát előre is köszönöm.