Tisztelt Tanácsadó!

Az alábbi feltételek mellett jogosult lehetek-e CSOK támogatásra?
Jelenleg a férjem tulajdonában lévő lakásban élünk. Ő ezt 1996-ban vette, 2000 óta tehermentes. Két gyermekünk van, házasságban élünk, de úgy alakult, hogy útjaink elválnak és a gyerekekkel én költözöm. Ehhez szeretnénk megoldást találni. Számomra ideális eset lenne egy használt lakás vásárlása, mert az legalább nem csak albérlet. Jövedelmem szerint kaphatnék kisebb (3-4 millió Ft) jelzáloghitelt. Rendelkezem egy lakáskassza megtakarítással (jelenleg kb. 500 ezer forint, lejárai összeg 800 ezer forint lesz). Ehhez szeretném igényelni a CSOK támogatást, hogy kevesebb terhet kelljen vállalnom.

Kizáró ok-e, hogy papíron házas vagyok és a férjemnek saját tulajdonú lakása van? Én önállónak számíthatok-e, ha amúgy "külön" élünk, illetve a vásárlás célja a külön otthon megteremtése?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A vonatkozó kormányrendelet alapján, azok a támogatott személyek, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek, csak párjukkal együtt lehetnek jogosultak a gyermekek utáni támogatás igénybevételére. Ilyen esetben mindkét félnek (férj, feleség) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a vásárolandó ingatlanban. Ez azt jelenti, annak ellenére, hogy külön élnek, hivatalosan még házasok, tehát a vásárolandó lakásban a férjének is tulajdonrészt kellene szereznie. (Közös vásárlás esetén azonban kizárná a CSOK-ra való jogosultságot a férje tulajdonában lévő lakás.)

Ebben az esetben a lakáshitel felvétele is nehézségekbe ütközne. A házastársat ugyanis kötelező bevonni adóstárként a jelzáloghitelbe. Amíg tehát házasok, addig jelzálog alapú hitelt is csak úgy tudna felvenni, ha férje is részt venne a hitelügyletben. (Esetleg házassági vagyonjogi szerződés fennállása esetén igényelhetné csak Ön a kölcsönt, de a CSOK ilyen esetben sem igényelhető.)

Ahhoz, hogy jogosult legyen gyermekei után a használt lakás vásárlásához július elsejét követően elérhető CSOK-ra, illetve lakáshitelt tudjon felvenni, hivatalosan is egyedülállónak kellene lennie. Továbbá a CSOK-ra való jogosultság miatt elvált szülők esetén a kiskorú gyermekek elhelyezését kimondó jogerős bírósági ítéletet is be kell nyújtani. Igazolni kell tehát, hogy a támogatást igénylő személynél kerültek elhelyezésre a gyermekek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Válaszadó!
Elváltunk a férjemmel. 3 közös gyermekünk van. A gyerekeket a bíróság nálam helyezte el. Nekem van egy fél házrész a nevemen. A kérdésem az lenne, hogy a volt férjem igénybe veheti-e a CSOK-ot?
Köszönettel: Judit

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!
Nekem 3 gyerekem van, kettő az előző kapcsolatokból, a régi élettársamtól, egy kicsi pedig közös a mostani párommal. Nem történt gyerekelhelyezési per, nincs bírósági papír a két nagyobb gyerek felügyeletéről. Rájuk is felvehetjük a CSOK-ot? Az anyjuk hozzájárul ehhez.
Köszönettel:
Béla

Tisztelt Szakértő!
Hány %-os tulajdonrész kell házaspárok esetén a csok igénybevételéhez? 50-50%, vagy lehet más arány is?
Üdvözlettel:
Andrea

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy egyedül nevelem gyermekemet és későbbiekben vállalnék még! Jogosult vagyok-e a megelőlegezett szocpolra?

Kedves Hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a CSOK igényelhető abban az esetben is, ha csak 1 gyereket vállalunk? Illetve a CSOK igényléséhez szükséges a regisztrált élettársi kapcsolat?
Jelen pillanatban gyerekünk még nincs; néhány hónap múlva tervezzük a használt lakás vásárlását. Az első gyermeket pedig 2-3 év múlva.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: János