Tiszteletem!

2005-ben felvettünk az élettársammal kettő hitelt egy banknál egy időben, használt lakás vásárlás céljából. Az egyik 5 millió forint, a másik 1,5 millió svájci frank alapú. Akkori páromnak volt egy lánya, ezáltal elengedtek 450 ezret a 1,5 millióból, ez ha jól emlékszem a félszocpol volt. Akkor azt mondták, ha még születik gyermek, akkor majd még elengednek a hitelből.

Aztán időközben a kapcsolatunk tönkrement, a ház rá eső felét én megvásároltam, hitelszerződés módosítások sora, a kapott 450 ezer Ft-ot vissza kellet fizetni. Akkor úgy tájékoztattak, hogy ha nekem születik gyermekem, újra igénybe vehetem a támogatást.

Pár évre rá a svájci frank alapú hitelt végtörlesztettem egy összegben. A forint alapú hitelt azóta is fizetem. A jelenlegi párommal babát várunk, augusztusban fog születni.

A kérdésem az lenne, hogy önök szerint jogosult vagyok-e támogatásra? Több helyen azt olvasom, hogy az akkori feltételek vannak még érvényben, amíg a hitelem tart. Igaz ez?

Egyébként a bankomnál rákérdeztem, azonnali válasz az volt, hogy semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult!

Válaszukat előre is köszönöm!
Balázs

Kedves Balázs!

2009. július elseje előtt vásárolt használt lakás esetén a később született gyermek után csak akkor vehető igénybe a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), ha a lakásszerzéskor a támogatott személy korábban született gyermeke után is megkapta.

Mivel a lakás vásárlásakor nem Ön, hanem akkori párja volt jogosult gyermeke után a "félszocpolra", amit aztán a tulajdonrész eladásakor vissza is kellett fizetni, ezért véleményünk szerint Ön nem tudja igénybe venni e támogatás utóbb született gyermekek esetén igényelhető fajtáját.

Mivel azonban a jogosultság megállapítása nem irodánk hatásköre, ezért ebben a kérdésben a hitelfolyósító bank állásfoglalása lehet mérvadó. Amennyiben ezzel nem ért egyet, a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérheti e jogosultság esetleges felülvizsgálatát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
2004-ben vásároltam frank alapú hitelre használt lakást. 2012-ben végtörlesztettem a frankhitelt, és egy másik banknál vettem fel forinthitelt. Egy éve mentem férjhez, most fog születni gyermekünk. A lakás és hitel is az én nevemen van. Az édesanyám és az élettársa az adóstársam, illetve az édesanyám még haszonélvező. Semmilyen támogatást nem vettem eddig igénybe.
A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudom-e venni ezek alapján a félszocpolt.
Válaszukat előre is köszönöm!
Erika

Tisztelt Cím!
2010-ben építkeztünk és 2011-ben meg is kaptuk a lakhatási engedélyt. Mivel akkor szocpol támogatás nem volt, mert törölte a kormány, így nem tudtuk azt igényelni. Az építkezéshez hitelt nem vettünk fel. 2014-ben született egy gyermekünk és még szeretnénk egy gyermeket.
Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen család támogatásra?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Linda

Tisztelt Címzett!
2008 decemberében vásároltam egy ingatlant, amire akkor egy gyermekem után megkaptam a félszocpolt. Ekkor 34 éves voltam. Azóta született még két gyermekem és idén 2014. nyarán másik használt ingatlant vásároltam oly módon, hogy a 2008-ban kötött hitelszerződésem változatlan maradt, csak fedezetet cseréltem. Szeretném megkérdezni, hogy a fent leírtak alapján jogosult lennék az azóta született gyermekeim után igényelni a félszocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!

2007 november végén lakást vásároltunk az Erste Bank segítségével, de anno mivel a kislányunk december 3-án született, ezért 2008-ban amikor igényelni tudtuk volna a szocpolt, azt a választ kaptuk, hogy 35 elmúlt a férjem és így nem lehetséges. Időközben kitolták 40 éves korig és a második gyermekünket várva arra gondoltunk, hogy talán ha a határidő kitolva, akkor igényelhető utólagosan is a szocpol. Igaz ez?
Válaszuket előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Első lakásvásárlóként (egyedülállóként) 2005-ben felvett hitelemhez, használt lakás vásárláshoz nem tudtam igénybe venni a szocpolt. A kislányommal még várandós voltam. A hitelem 2022-ben jár le.
Kérdésem, hogy a törlesztéshez igénybe vehetem ezt a juttatást?
Köszönöm!
Hajni