Jár-e az utólagos támogatás a 3. gyermek után?

T. Szakértő!

2006-ban vettünk fel hitelt szocpollal együtt (2 gyermekre), mai napig ugyanabban a lakásban élünk, és a hitelünk is még jócskán él. 5 hete megszületett a 3. gyermekünk, akire jár az utólagos szocpol. A lakásunk 63 négyzetméter 1+2 félszobás a földhivatali bejegyzés szerint (a valóságban is természetesen). Ahogy utánanéztem, így azonban 5 együttélőre már nincs meg a minimum méltányolható szobaszám. Mit lehet tenni ebben az esetben? Mi szívesen végeznénk átalakítást (egyszerűen egy ajtót helyeznénk át, a négyzetméter nem változna, csak az egyik félszobából egész szoba lenne, még falat sem kéne bontanunk), viszont ezt nagyon bonyolult lenne a földhivatalnál is bejegyeztetni, mivel az egész társasház adatlapját módosíttatni kellene, mert oda is be van jegyezve.
Ha nem végzünk átalakítást, jár egyáltalán az utólagos szocpol?
Figyelembe veszi egyáltalán valaki (és ha igen, ki?) ezt a minimum szobaszámot, főleg úgy, hogy már néhány éve a félszoba fogalma meg is szűnt?

Köszönettel: Kati

Kedves Kati!

A méltányolható lakásigény alapján 5 együttköltöző esetén csak akkor jár a vissza nem térítendő támogatás, ha legalább 2,5 szoba van. 1+2 fél szoba esetén sajnos nem igényelhető a félszocpol az utóbb született gyermek után.

A félszoba fogalma jelenleg is él. A pénzintézetek az utólagos támogatásra való jogosultság vizsgálatakor ellenőrzik azt is, hogy teljesülnek-e a méltányolható lakásigényre vonatkozó feltételek.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Férjem 2010-ben sajnos meghalt. 34 éves csodálatos házasságunk alatt 3 gyermekünk született. 1982-ben és 1985-ben 2 gyermek, akik után megkaptuk a szocpolt 1983-ban mikor építkeztünk. Nem terveztünk több gyermeket, de az élet úgy hozta, hogy 1997-ben megszületett a harmadik csodálatos kisfiunk, aki most már 19 éves.
Azt szeretném kérdezni, ha én egy másik lakást szeretnék venni, igénybe tudom-e venni a harmadik gyermek után a szocpolt. Én már 58 éves vagyok, a kicsi nagy fiam egyetemen nappalin tanul.
Jár-e nekünk ez a lehetőség, vagy én már túl öreg vagyok, és azért nem.

Kedves Évi!
Másik lakás vásárlása esetén a korábban kapott szocpol és az 1 gyermek után járó 600.000 Ft-os CSOK különbözetére lehet jogosult, amennyiben a CSOK igénylés további feltételeinek is megfelel.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk e további szocpolra? 2006-ban építettünk, 2 gyerekre megkaptuk a szocpolt, amit persze teljesítettünk is, azonban útban van a 3. gyerkőc.
Jóvá lehet írni rá is a szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Kedves László!
Ha megfelelnek az igénylés további feltételeinek is – például: méltányolható lakásigény – akkor a fennálló tartozásukból jóváírható a 3. gyermek után járó szocpol összege. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kell kérniük.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x