2008 májusban élettársi kapcsolatban (2008ban 29 illetve 33 évesen) 14,7 mio Ft értékű, de CHF alapú hitelt vettünk fel, szerződéses ingatlan értéke 19,7 mio Ft (3 szoba, új lakás-ikerház, az ingatlanban garázs értéke is benne foglaltatik).Ingatlan sosem volt korábban a nevünkön.

Ellentmondásos információk vannak arra, hogy igélnyelhetünk-e szocpolt visszamenőleg, ha most 2011 augusztusban születik első gyermekünk (még mindig élettársi kapcsolatban).

Kérem segítségét, hogy igényelhetünk-e 900eFtot, vagy nem vagyunk jogosultak?

Köszönöm!!!
Kérdést feltette: Judit

Kedves Judit!

Utóbb született gyermek esetén is van lehetőség utólagos szocpol igénylésére. A vonatkozó kormányrendeletben szereplő méltányolható lakásigény előírásainak azonban meg kell felelni. A szobaszám kérdésénél lényeges, hogy hány m2-es szobákról van szó. 6-12 m2 között fél, 12-30 m2 között 1, 30 m2 felett pedig 2 szobának számít a helyiség. Amennyiben a nappali, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 m2-t, úgy azt 2 szobaként kell figyelembe venni. A szobák és együtt költözők számának megfelelően került meghatározásra az ingatlan maximális ára, különbséget téve budapesti és vidéki ingatlanérték között.

Kérdésére, hogy jogosultak-e az utólagos szocpolra, pontos válasz csak a további részletek ismeretében adható. Erről a hitelnyújtó bank tudja tájékoztatni Önöket. Az, hogy jelenleg is élettársi kapcsolatban vannak, nem zárja ki az igénylés lehetőségét.

Amennyiben jár a támogatás, akkor az a meglévő kölcsön előtörlesztésére fordítható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!

CHF alapú piaci lakáshitel esetén van lehetőség utólagos szocpolt igényelni (minden egyéb feltételnek megfelelünk).
Telefonon elutasítottak minket azzal az indokkal, hogy csak támogatott lakáshitel esetén állna módunkban az igénylés.
Illetve módosítana valamit, ha átváltanánk HUF alapra (támogatott hitelre, ha van erre lehetőség) a meglévő hitelt a rögzített árfolyamos lehetőséggel?

Köszönöm előre is válaszát!

Köszönöm válaszát!
A méltányolható lakásigény kérdésig el sem jutottam a bankkal (előzetesen ellenőriztem és rendben lévőnek tűnik), mert szerintük erre ELEVE nincs lehetőség.
Hogyan tudok továbblépni, ha a bankom szerint ilyen nincs is és már eleve szocpol szerződésem kellett volna, hogy legyen, illetve házasok kellett volna hogy legyünk (szerintük). Tudom, hogy nincs igazuk, de kihez fordulhatok ilyenkor? A MÁKtól kérjek állásfoglalást?
Köszönöm előre is további segítségüket!Judit