Üdvözlöm!

Korábban már kérdeztem a falusi csokkal kapcsolatban, tetőtér beépítés céljából. Most, hogy a dolog élesbe menne, úgy tűnik akadályba ütközhetünk. Leírom röviden a történetünket: 2017-ben új családi ház építésére megigényeltük és meg is kaptuk a 10 millió forintos állami támogatást, csokot meglévő 4 gyermekünkre. 2018-ban beköltöztünk az alsó szintre. Tetőtér beépítési lehetőségünk van. És itt lenne egy fontos kérdésem.

Preferált településen építettünk. A mi esetünkben fel tudjuk venni a bővítésre kapható 5 millió Ft falusi csokot a meglévő gyermekere? Korábban tettem fel ezt a kérdést, akkor igen választ kaptam, jogosultak vagyunk rá, akkor is ha már kaptunk családi otthonteremtési kedvezményt. Érdeklődtem más fórumon is, ott is igen választ kaptam.

Azonban most, hogy jeleztük az egyik Bank felé az igényünket, azt mondták, hogy nem kaphatunk tetőtérre csokot az első 4 gyermek után, akikre már egyszer kaptunk normál csokot az építésre. Azt mondják azért, mert a rendeletben az van írva, hogy akik a korábban “vásárolt” házra kaptak már egyszer csokot, bővítésre, korszerűsítésre is fölvehetik a falusi csokot ugyanazon gyermekekre anélkül, hogy a korábbit vissza kellene fizetni. És itt a lényeg, tehát nem vagyunk jogosultak, mert a házat nem vásároltuk, hanem építettük?

Önök ezt hogy értelmezik? Ez csak a Fókusz takarékcsoport saját döntése alapján van vagy így, vagy a létrehozott törvénybe is? Kiegészítésként, ha a meglévőkre nem kaphatunk, újabb 3 gyermekre felvehető az 5 millió bővítésre? Vagy az épített házra egyáltalán nem vonatkozik a falusi csok bővítésre? Azóta egy gyermekünk született és a hatodikkal vagyok várandós. (4-re vettünk föl.)

Válaszát előre is köszönöm, elnézést hogy hosszúra sikerült.
Lilien

Kedves Lilien!

A vonatkozó kormányrendelet rögzíti:
“A preferált kistelepülésen ezen alcím szerinti családi otthonteremtési kedvezmény meglévő lakás
a) korszerűsítésére,
b) bővítésére vagy
c) korszerűsítésére és bővítésére,
igényelhető, abban az esetben is, ha az igénylő a kérelem benyújtását megelőzően a korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás megvásárlásához családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vett igénybe.

Ha az igénylő a korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás vásárlásához − a kérelem benyújtását megelőzően − családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vett igénybe, a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál
a) nem kell alkalmazni a 3. § (1) és (2a) bekezdésében foglaltakat, valamint
b) a 3. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően nem kell figyelembe venni a lakás vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény vagy családok otthonteremtési kedvezménye összegét.

A kormányrendelet megjelenése óta a Pénzügyminisztérium egyértelműsítette a fenti rendelkezést. Már meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére nyújtott Falusi CSOK esetén a nyújtható CSOK összegét csak akkor nem kell a korábban folyósított támogatással csökkenteni, ha a korábbi támogatás a bővíteni és/vagy korszerűsíteni kívánt ingatlan megvásárlására lett folyósítva és az a támogatás 2015. július 1. után igényelt CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye vagy családi otthonteremtési kedvezmény) volt.

Az ingatlanra nyújtott szocpol, lakásépítési/vásárlási kedvezmény (LÉK), otthonteremtési támogatás (OTT), lakásépítési/lakásvásárlási támogatás (LÉT), vagy a lakás építésére, bővítésére felvett CSOK levonandó.

Fentiek alapján a korábban támogatott gyermekek után valóban nem lehetnek jogosultak az 5 millió forint összegű támogatásra. Másik gyermekek után véleményünk szerint igényelhető lenne a támogatás. Feltétlenül javasoljuk azonban a hitelintézettel történő előzetes egyeztetést.

A falusi CSOK további feltételei IDE kattintva olvashatók.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése