Tisztelt Hitelnet!

2006 márciusában igénybe vettük 2 gyerekre a megelőlegező szocpolt. 2007-ben és 2009-ben megszületett 2 gyermekünk, amit jóvá is írtak. Azóta 2011-ben megszületett 3. gyermekünk.

Az iránt érdeklődnék, hogy az új szocpol törvénynél a 3. gyerek után kérhetjük-e az utólagos szocpol jóváírást? Ha igen, milyen összeg erejében?
A szerződésünk 2015 márciusban jár le. Az nem akadály-e, hogy a fennálló tartozásunk kevesebb összegű, mint esetleg a 3. gyerekre kért szocpol összege? 2012-től kértünk adójóváírást a 3. gyerekre (mivel akkor nem vehettük igénybe a 3. gyerekere szocpolt).

Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Mivel Önök 2006-ban kötöttek szerződést, ezért az utóbb született gyermek után járó támogatást is az akkori rendelkezéseknek megfelelően vehetik igénybe. 2006-ban létezett a később született gyermek utáni támogatás lehetősége, ezért a feltételek teljesülése esetén jogosultak lehetnek rá.

Egyik ilyen feltétel, hogy teljesüljön a méltányolható lakásigény feltétele. Ez az együtt költöző családtagok és a lakásban található szobák száma alapján került meghatározásra. 5 családtag esetén akkor méltányolható a lakásigény, ha legalább 2,5 szoba van. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre, tehát a további feltételek vizsgálatát illetően az érintett pénzintézethez fordulhatnak.

A 3. gyermek után járó utólagos szocpol összege azonos a 2006-ban érvényes támogatási összeggel, mely 1.400.000 Ft összegű támogatást jelent. Ez a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. Információink szerint az nem akadály, ha a fennálló tartozásuk ennél kisebb összeg. Úgy tudjuk ez esetben a tartozás erejéig érvényesíthető a támogatás. Pontos információval azonban az érintett hitelintézet szolgálhat, mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadásban illetékes.

A 2012-ben érvényesített adójóváírás nem befolyásolja az utólagos szocpolra való jogosultságot.

A 3. gyermek részéről a születési anyakönyvi kivonatra, adóazonosító jelre és a lakcímet igazoló hatósági igazolványra lesz szükség. Javasoljuk, hogy ez ügyben keressék fel az érintett pénzintézetet!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése